2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Didės gyvūnų augintojų atsakomybė

LR Seime diskutuota gyvūnų gerovės klausimais, pateikti siūlymai griežtinti šeimininkų atsakomybę.

 

LR Seimo vicepirmininko, visuomeninio judėjimo „Žmonės už gyvūnus“ iniciatoriaus Petro Auštrevičiaus kvietimu liepos 8 d. Seime aptarti naujojo Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos dėl žiauraus elgesio su gyvūnais bei Gyvūnų gerovės įstatymo pakeitimo siūlymai.

Susitikime dalyvavo Lietuvos kinologų draugijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Aplinkos ministerijos, Savivaldybių asociacijos, Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos, Smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijos, gyvūnų globos organizacijų bei žiniasklaidos atstovai.

Daugiausia dėmesio buvo skirta pataisoms, kurios teikiamos naujajam Administracinių teisės pažeidimų kodeksui.

Atsakingų institucijų pateiktas pataisas ir siūlymus ATPK ir BK papildymui galima peržiūrėti čia. Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimus Seimas svarstys šių metų rudenį.

Susitikime taip pat buvo diskutuojama apie vadinamųjų kovinių ir pavojingų šunų įvežimą, įsigijimą, laikymą bei veisimą. Konstatuota, kad „agresyviųjų šunų veislių“ sąrašas neturi prasmės ir jį būtina atšaukti. Lietuvos kinologų draugija visada pasisakė ir pasisako už tokio sąrašo naikinimą.

Pritarta nuomonei, kad daug efektyvesnis būdas garantuoti visuomenės saugumą yra visuotinis šunų ženklinimas, registravimas, šeimininkų atsakomybės didinimas bei švietimas.

Susitikime buvo pateiktas siūlymas laikinai naikinti rinkliavas už daugiabučiuose laikomus šunis bei kates. Kadangi kol kas nevyksta visuotinis gyvūnų augintinių ženklinimas ir registravimas, o surinktos lėšos patenka į bendrą savivaldybių biudžetą ir gyventojai negauna jokių paslaugų, rinkliava tapo paprasčiausiu „pasipinigavimu“.

„Atšaukus šias rinkliavas, valstybei tektų kompensuoti savivaldybių patirtus nuostolius“, – pasiūlymui neberinkti rinkliavų prieštaravo Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovė Vida Ablingienė.

Diskusijos dalyviai teigė, kad dauguma gyvūnų augintojų mokėtų rinkliavas, jeigu šių lėšų panaudojimas būtų tikslinis – beglobių gyvūnų priežiūrai, visuomenės švietimui, šunų vedžiojimo aikštelių įrengimui bei kt. gyvūnų augintojų reikmėms.

Nuspręsta rinkliavų už gyvūnų laikymą klausimą išsamiau aptarti kitame posėdyje.

Seimo pranešimas spaudai

Žiniasklaida apie Seime vykusį susitikimą:

http://augintinis.lrytas.lt/prieziura/uz-ziauru-elgesi-su-gyvunais-bauda-iki-3-tukst-litu.htm

http://grynas.delfi.lt/gyvenimas/siuloma-laikinai-naikinti-rinkliava-uz-naminius-gyvunus.d?id=61804129