2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Būkite atidūs įsigydami augintinį

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija (LGTAO) ragina žmones būti atidiems ir elgtis atsakingai.

 

LGTAO nuolat gauna pranešimų, kad įsigyti „veisliniai“ gyvūnai po kelių dienų mirė nuo išsekimo bei užkrečiamųjų ligų, arba išaiškėja, jog pirkėjai įsigijo mišrūną.

Sukčiaujantys „gyvūnų daugintojai“ parduoda gyvūnus su suklastotais sveikatos dokumentais.

Oragnizacijos atstovai su nukentėjusiaisiais ne kartą kreipėsi į policiją, prašydama nustatyti šiuos nusikaltimus darančius asmenis ir sukčiavimo atvejus.

Pagal rastus skelbimus internete gyvūnus įsigiję žmonės pasakojo, kad pirko veislinius šunis –Jorkšyro terjerus, vakarų Škotijos terjerus, Džeko Raselo terjerus, samojedus.

Pranešimuose apie nusikaltimus figūruoja kelios apie 40 metų amžiaus moterys, vidutinio kūno sudėjimo, šviesiais arba rusvais plaukais.

Dažna susitikti nurodoma vieta – Kauno PC „Mega“ arba degalinės, kartais siūloma atvežti šunelį ir į kitus miestus. Dėl to nukentėjusiųjų patirta žala svyruoja nuo 1000 iki 4000 litų.

„Labai didelė dalis žmonių, siekdami sutaupyti, įsigyja populiarios veislės augintinius iš nepatikimų prekeivių, vadinamųjų „gyvūnų daugintojų“. Tokie daugintojai, skirtingai nei atsakingi veisėjai, siekdami kuo didesnio pelno, nesirūpina gyvūnų sveikata, imunitetu, nekreipia dėmesio į jo geneologiją. Paprastai jie net netikrina veisiamų augintinių sveikatos, netiria jų dėl genetiškai paveldimų ligų, kurias šie gali perduoti savo palikuoniams. Augant ir vystantis tokiam jaunikliui gali išryškėti psichikos sutrikimų, nebūdingų tai veislei. Taip pat pasireiškia displazija, alergija ar kiti rimti sveikatos sutrikimai, kurie vėliau gyvūno savininkui atneša ir didelių finansinių išlaidų. Per anksti atskirti nuo motinos, laikyti netinkamomis sąlygomis jaunikliai būna užsikrėtę parazitais, turi nusilpusią imuninę sistemą. Įsigijus sergantį gyvūną, net po didžiausių pastangų jį išgydyti, vis tiek nugaišta. Džiaugsmą pakeičia nuoskauda, kurią lydi ir dideli finansiniai nuostoliai“, – pasakojo Brigita Kymantaitė.

Ji pataria ieškant veislinio augintinio pirmiausia apžiūrėti abu jauniklio tėvus (kalę ir patiną), sąlygas, kuriose jie yra laikomi. Pasidomėti, kokiam šunų mylėtojų klubui jie priklauso, paieškoti informacijos apie veisėją pas kitus klubo narius.

Svarbu su planuojamo įsigyti jauniklio tėvais pabendrauti, įvertinti šunų sveikatą, socializacijos lygį, nes nuo to gali priklausyti būsimo augintinio psichinė būklė.

Taip pat šeimininkų reikia prašyti tėvų ir jauniklio kilmės dokumentų bei sveikatos testavimo sertifikatų, nes visi atsakingi šunų veisėjai privalo juos turėti. Beje, šuns kilmės dokumentai arba yra, arba ne, jie negali būti „padaryti“ vėliau. Dokumentai turi būti duodami iš karto su gyvūnu, o ne vėliau.

Įsigijus šunį su kilmės dokumentais ir atsiradus sveikatos sutrikimams, yra didelė galimybė, kad patirtos finansinės išlaidos bus atlygintos, ką sunkiai įmanoma padaryti perkant augintinį be kilmės  ir sveikatos dokumentų.

Kitas svarbus dalykas – šuniukų negalima atskirti nuo motinos ne ankščiau nei 2 mėn., kačiukų ne ankščiau nei 3 mėn. Visi jaunikliai turi būti paskiepyti, jiems turi būti duota vaistų nuo parazitų, kurie gali būti užkrečiami ir vaikams, suaugusiesiems.

Visa tai turi būti įrašyta į gyvūno skiepų pasą. Įrašai turi būti patvirtinti ne tik parašu, bet ir spaudu, nurodant veterinarijos gydytojo vardą, pavardę.

Per anksti atskirti nuo motinos jaunikliai sunkiai išmoksta būtinų higienos įgūdžių, nesugeba pritapti naujoje aplinkoje.

Ankstyvo amžiaus jaunikliai sunkiau mokosi iš žmonių, todėl vėliau gali atsirasti gyvūnų elgesio sutrikimų.

Nukentėjusius nuo  sukčiaujančių šunų „daugintojų“ prašome kreiptis e.paštu info@gyvunuapsauga.lt arba mobiliuoju tel. 8 651 11 666.

LGTAO informacija ir nuotr.