2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Svajok atsargiai, nes svajonės pildosi

„Svajok atsargiai, nes svajonės pildosi“, – sako šmaikšti patarlė.

 

2013 metų sausio 31 dieną apie tai turėjo susimąstyti grupė entuziastų,  aistringai siekiančių įtvirtinti profesionalią šunų terapiją Lietuvoje.

Minėtąją dieną buvo pasirašytas  Kaniterapijos asociacijos steigimo dokumentas ir išrinkta asociacijos prezidentė – starto vėliavėlė suplazdėjo.

Tačiau apie viską nuo pradžių.

Ko gero, ne vienas šunų augintojas sutiks, kad ilgus metus auginant šunis ateina akimirka, kai pažvelgęs į savo augintinį staiga suvoki, kiek daug jis dovanoja savo šeimai.

Besąlygišką atsidavimą, begalę progų ugdyti kantrybę ir mokytis pasijuokti iš savęs paties bei tiesiog jausmą, kad šalia tyliai budinti gyvybė niekuomet už nieką tavęs neteis. Beje, tam visai nebūtina būti „pamišusiu šunininku“. Pakanka matyti ir nors kiek pasidomėti tuo, ką turime.

Susirinkusius tą žvarbų sausio vakarą vienijo vienas dalykas: visi šioje gyvybėje įžvelgė šį tą daugiau – šuns potencialą džiuginti ne tik savo šeimininkus, bet ir padėti Žmogui. Žmogui, kuris serga sunkia liga. Žmogui, kuris turi fizinę ar psichinę negalią, taip pat ir tam, kuris ieško žmonių paguodos. Sąrašą galima tęsti. Tik svarbu paminėti, kad ši įžvalga nėra laužta iš piršto ar suformuota asmeninių sentimentų: šunų terapija, dažnai vadinama „dogoterapija“, jau ne vieną dešimtmetį sėkmingai praktikuojama daugelyje pasaulio šalių. Lietuva, kaip ir daugeliu kitų atvejų, subrendo šiam reiškiniui šiek tiek vėliau…

Pirmieji nedrąsūs žingsneliai kaniterapijos link buvo žengti  maždaug prieš penkerius metus: lankydamiesi vaikų švietimo įstaigose juos žengė keli pavieniai Lietuvos kinologų draugijos šunų mylėtojų klubai. Atkreipusi dėmesį į šiuos bandymus, LKD skyrė lėšų pirmajam susipažinimui su profesionalia kaniterapijos veikla – 2011 m. įvyko susitikimas su Latvijos kaniterapeutais, kuriame galėjo dalyvauti visi norintieji.

Po seminaro savanoriška veikla vystėsi toliau. Apskritai, pastaruoju metu pastebima ryškesnė susidomėjimo šunų terapinėmis savybėmis banga: įvairių dresūros mokyklų bei kitų organizacijų atstovai su atrinktais augintiniais pradėjo lankytis švietimo įstaigose, vaikų ar senelių globos namuose, žmonių su negalia pensionatuose. Pavieniai asmenys taip pat ėmė dairytis informacijos ar net lankė kursus užsienyje. Tai, ką buvo galima matyti ir justi šių bandymų metu, tapo akivaizdu.

Tačiau vienas lauke – ne karys. Siekiantys rimtai užsiimti kaniterapija jei ne iš asmeninės, tai iš kitų šalių patirties aiškiai suvokė, kad tikroji gyvūnų terapija reikalauja ne tik domėjimosi, bet ir profesionalių žinių, specifinės gyvūnų atrankos, specialaus jų paruošimo bei, galiausiai, oficialios organizacijos bei teisinės bazės.

Ir štai Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro užmegzti ryšiai su Lenkijos kaniterapetų draugija visiems kaniterapijos „partizanams“, per tiek pavienio klajojimo metų prikaupusiems pakankamai parako, vėl dovanojo progą susitelkti: 2012 m. gruodžio 15-ąją įvyko vienos dienos kaniterapijos pagrindų seminaras.

Kaip įrodymas to, kad idėja pagaliau subrendo, šis renginys paskatino tolesnius žingsnius link profesionalios kaniterapijos. Entuziastų komanda su Lietuvos kinologų draugijos atstovais priešakyje vos per pusantro mėnesio atsidūrė prie balto lapo su savo pavardėmis, prie kurių dedami parašai reiškė visiškai naują pradžią.

Tikriausiai kyla klausimas: kodėl mums reikėjo svajoti taip atsargiai? Atsakymas paprastas: nes laukia kalnai atsakingo, nelengvo darbo. Juk tvirti namo pamatai lemia, ar galėsime jame gyventi patogiai, ilgai ir laimingai. Tikime, kad kol kas nedidelė, bet išties marga komanda, susidedanti iš įvairiausių profesijų atstovų, bus išmintingai atsargi, tačiau atsakomybės nepabūgs.

Taip pat norime padėkoti Lietuvos kinologų draugijai už paramą – leidimą naudotis patalpomis susitikimams.

Visa tai – tarsi vaikštynė mūsų kūdikėliui. O svarbiausia, kad netrukus oficialiai pakviesime prie mūsų prisijungti visus besidominčius, norinčius ir galinčius.

Jums ši veikla rūpi, bet svarstote, ar jos imtis verta? Pažvelkite darsyk į tą keturkoję gyvybę šalia Jūsų. Ir į Žmogų. Jei krūtinėje tapo šilta, lauksime Jūsų čia, Kaniterapijos asociacijoje.

Jau esame!

Kaniterapijos asociacijos narė Viktorija Šeikienė