2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Kaniterapijos pradžiamokslis

Gruodžio 15 d. Lietuvos kinologų draugijos Konferencijų salėje įvyko terapijos su šunimis seminaras pradedantiesiems.

 

Seminarą suorganizavo LKD Mokymo centras. Mokymus vedė Lenkijos kaniterapeutų* draugijos (Polskie Towarzystwo Kynoterapeutyczne, PTK), veikiančios nuo 2006 m., prezidentė Anna Hatle-Tafelska ir kaneterapijos įstatyminės bazės kūrėjas Wlodzimierz Cioc.

Seminaro metu Anna Hatle-Tafelska daugiausia dėmesio skyrė projektui „Jauskis saugus šalia šuns“.

Anna Hatle-Tafelska veda praktinius seminarus ir skaito paskaitas ne tik Lenkijoje, bet ir kitose šalyse.

Džiugu, kad įtemptoje jos bei kolegos Wlodzimierzo dienotvarkėje atsirado laisvas savaitgalis ir, nepaisydami žiemiškų pūgų, jie atvyko į Vilnių.

Lektorė pristatė ir pademonstravo, kokias principais Lenkijos vaikų ugdymo įstaigose vyksta edukacinis projektas „Jauskis saugus šalia šuns“. Su šunų poreikiais vaikai supažindinami nedidelėmis grupėmis, dalyvauja ne daugiau kaip 30 vaikų.

Užsiėmimai vyksta žaidimų, klausimų – atsakymų forma. Užsiėmimų metu vaikai yra ne pasyvūs stebėtojai, o aktyvūs dalyviai, todėl edukacija yra nenuobodi, žaisminga.

Būtiniausios žinios apie šunų poreikius, gyvūnų kūno kalbą, priežiūrą ir elgesį perteikiamos įtraukiant vaikus į žaidimą, konkursus.

Be šio projekto, A.Tafelska skiria dėmesį ir specialiųjų poreikių turintiems vaikams – autistams ir kitokių negalių turintiems mažiesiems pacientams.

Su jais dirba individualiai, pagal iš anksto su gydymo įstaiga, vaiko psichologais, pedagogais, tėvais numatytą programą.

„Tai ilgalaikis terapinis procesas, didelė atsakomybė ir iššūkis ne tik kaneterapeutui, bet ir specialiai parengtam terapiniam šuniui“, – pabrėžė lektorė. Pradėjus terapijos seansus jų negalima nutraukti, nes tai gali pakenkti paciento būklei, gydymo procesui.

Antroje seminaro dalyje Wlodzimierz Cioc analizavo įstatyminę kaneterapijos bazę: kokia pasauline praktika rėmėsi, kaip pritaikė įvairius šią veiklą reglamentuojančius dokumentus savo šaliai.

Kartu su seminaro klausytojais aptarė kaneterapijos etikos kodeksą, supažindino su kaneterapeutų mokymo ir atestavimo pakopomis, šunų testavimo ir pažymų išdavimo principais, leidimais vykdyti šią veiklą ir kt.

Seminare dalyvavo kolegų lenkų terapinis šuo – kavalieriaus Karaliaus spanielė Šeila, kuri daug metų dirbo su specialių poreikių turinčiais vaikais.

Buvo ir vilniečių Rūtos Šukytės bei Daivos Kvedarienės auksaspalviai retriveriai, padėję lektoriams pademonstruoti kai kuriuos šunų testavimo momentus. Šie šunys pasižymi itin švelniu, tikrai „retriverišku“ charakteriu, ramumu ir begaline kantrybe.

Terapiniams šunims tai ypač svarbu.

„Atrinkdami žmones, pareiškusius norą dalyvauti pradiniuose kaneterapijos mokymuose, kreipėme dėmesį į motyvaciją, – sakė seminaro organizatorė, Mokymo centro vadovė Jonaistė Jusionytė. – Norime, kad į šią veiklą įsitrauktų ne vienadienių, o ilgalaikių tikslų turintys atsakingi žmonės“.

Mokymo centro atstovai liko patenkinti kolegų lenkų pravestu seminaru ir klausytojų požiūriu į naują veiklą.

Apie tokį požiūrį kalba kad ir šis vienos psichologės motyvacinis laiškas: „Kelis pirmuosius vaikystė metus praleidau į „pensiją“ išėjusio tarnybinio vokiečių aviganio draugijoje. Nuo to laiko kliedžiu šunimis… Slapta mintis apie šunis ir „dogoterapiją“ visada kirbėjo. Yra tekę bendrauti su kolegomis, besidominčiais žirgų terapija, patirti, kokia paveiki yra delfinų terapija vaikams, turintiems emocinių, bendravimo, judėjimo problemų. Mano namuose prieš pusmetį atsirado jauna, aktyvi bigliukė, kuri privertė domėtis dresavimo subtilybėmis, šunų psichologija, šunų mylėtojų ir nemylėtojų situacija Lietuvoje. Galbūt ir aš, įgijusi reikiamų žinių ir pasitelkusi savo profesinę patirtį, galėčiau prisidėti prie dogoterapijos vystymo ar populiarinimo Lietuvoje“.

Priminsime, kad Lietuvos kinologų draugija yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su Lenkijos kaneterapeutų draugija. Sėkmingai prasidėjęs bendradarbiavimas bus tęsiamas.

* Lietuvoje kol kas nėra įtvirtintas nei kaniterapijos, nei dogoterapijos terminas. Dėl termino įtvirtinimo pradėtos konsultacijos su Valstybine lietuvių kalbos komisija.

Daugiau apie PTK: http://www.kynoterapia.eu