2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Pasaulinė gyvūnų globos diena

Kinologai dalyvavo Pasaulinės gyvūnų globos dienos renginiuose.

 

Šventė Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras (LMNŠC), įsikūręs Džiaugsmo gatvėje Vilniuje, spalio 4-ąją pakvietė gyvūnų mylėtojus švęsti Pasaulinę gyvūnų globos dieną.

Ši diena tapatinama su šv. Pranciškaus Asyžiečio, ištikimo gyvūnų globėjo vardu. Ji nuo seno minima visame pasaulyje.

Gyvūnų globėjų susibūrimas, pasak šventės organizatorės – Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus darbuotojos Stasės Mameniškienės, turi senas gražias tradicijas.

Pasaulinėje gyvūnų globos šventėje Džiaugsmo gatvėje šįkart dalyvavo įvairių Vilniaus mokyklų bei kitų ugdymo įstaigų vaikai, kai kurie jų į šventę atsigabeno ir savo augintinius. Kartu su kitais gyvūnų mylėtojais čia buvome ir mes, LKD Mokymo centro savanoriai.

Vilniaus „Šaltinio“ pagrindinės mokyklos pedagogė Estera Rozovskaja  su kolege į šventę atvyko su dviem moksleivių grupėmis. Mokytoja atkreipė dėmesį, kad internatinės mokyklos vaikams kiekviena išvyka, o jeigu tai dar yra ir galimybė pamatyti gyvūnų, tampa tikra švente.

Vaikai piešė ant asfalto augintinių portretus, varžėsi „Išminčių klube“, rodė išmonę „Gyvūnų madų šou“.

Jie dalyvavo ir LKD Mokymo centro surengtame konkurse „Pažink šunį“, buvo apdovanoti Kinologų draugijos rėmėjo – „Royal Canin Lietuva“ prizais.

Pertraukėlių tarp konkursų metu šventės dalyviai apžiūrėjo balandininko S. Patkausko balandžių kolekciją, LMNŠC sukauptą gyvūnų kolekciją, vaišinosi arbata, karštomis bulvėmis ir gausiai užderėjusiais rudeniniais obuoliais.

Žiūrint į šurmuliuojančius vaikus ir suaugusiuosius, buvo akivaizdu: tokių renginių reikia!

Netrukus centre vyks dar vienas renginys – respublikinio plakatų ir emblemų konkurso „Mes atsakingi už tuos, kuriuos prisijaukinome“ („Penkios laisvės“) nugalėtojų apdovanojimai. Konkursantų kūryba eksponuojama Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre.

 

Gerumo popietės dviejose Vilniaus mokyklose

Spalio 4-ąją Vilniaus Dvarčionių pradinėje mokykloje vyko Gyvūnų globos popietė, kurioje dalyvavo beveik pusšimtis pradinių klasių mokinukų.

Buvome pakviesti mokyklos darbuotojos Miglės Jakučionytės iniciatyva, su ja sutarėme pravesti vaikams pamoką apie šunis „Pirmasis kontaktas”.

Mokiniams papasakojome apie šunų veisles ir jų skirtumus, daugiausia dėmesio skyrėme taisyklingam elgesiui su gyvūnais, pabrėžėme žmogaus atsakomybę, kalbėjome apie globą.

Šįsyk dirbome kartu su Lietuvos retriverių mylėtojų klubu, todėl į mokyklą vežėmės du auksaspalvius retriverius – Grotą ir Etą, o mums talkino šunų savininkai D. ir D. Kvedarai.

Abu retriveriai puikiai elgėsi su vaikais, ramiai reagavo į triukšmą, plojimus bei kitus garsus.

Dieną prieš mūsų apsilankymą vaikai peržiūrėjo LKD sukurtus edukacinius filmukus apie elgesį su šunimis „Septynios pamokos“, todėl turėjo nemažai žinių, teisingai atsakė į užduodamus klausimus.

Spalio 5 dieną Mokymo centro savanoriai nuvyko į Vilniaus Antakalnio progimnaziją.

Vienos mokinės mamos, Kristinos Vilkienės, iniciatyva buvome pakviesti pravesti pamokėlę patiems mažiausiems šios progimnazijos mokinukams – pirmokams.

Pamoką „vedė“ mopsiukė Ferdė, cvergšnaucerė Izy bei du auksaspalviai retriveriai – Eta ir Grotas. Užtrukome tiksliai 45 minutes, tiek, kiek trunka pamoka.

Spėjome ne tik parodyti saugaus elgesio su šunimis pavyzdžių, bet ir įvairių dresūros triukų – „aportavimo“, vedlių darbo.

Vaikams ir mokytojoms palikome „Royal Canin Lietuva“ išleistus „Šuniuko priežiūros vadovus”, kuriuos jie žadėjo detaliau panagrinėti namie su savo tėvais ir mokykloje, pasaulio pažinimo pamokose. Taip pat pamokos metu vaikams už teisingus atsakymus į klausimus dovanojome rėmėjo dovanėles.

Dėl didelio susidomėjimo nespėjome aplankyti visų norinčiųjų, todėl susitikimus Vilniaus Gerosios Vilties bei Jėzuitų gimnazijose atidėjome ateičiai.

Prieš vykdami į kiekvieną vaikų ugdymo įstaigą, gavome tėvelių bei mokyklos atstovų sutikimus.

Mes siekiame, kad susitikimams su gyvūnais būtų tinkamai pasirengta, kad jie teiktų praktinę naudą, būtų įsimintini ir džiugūs.

J.Jusionytės ir A.Staskevičienės nuotr.