2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Ar įmanoma pakeisti žalingus suaugusio šuns įpročius?

Pasiėmėme globoti kitų žmonių augintą šunį (1.4 m. pekinų mišrūnas). Kai einame pasivaikščioti, šuo leidžiasi paimamas ant rankų, klauso. Kai namuose žmona nori jį paglostyti, urzgia, neprisileidžia. Šeimininkui (vyrui) pakvietus, ateina ir net rankas laižo. Kodėl taip yra, kaip mums elgtis?

Jūs susidūrėte su šuns blogo auklėjimo padariniais. Matyt ankstesnėje šeimoje buvo bendravimo su šunimi problemų.

Pavyzdžiui, moteris jo nemylėjo arba bijojo, o vyras buvo tikrasis šeimininkas, kuriuo šuo pasitikėjo (pasitaiko atvejų, kai vienas šeimos narys (dominuojantis) „juokais” siundo šunį ant kito ir labai džiaugiasi, kai šuo vykdo tokias komandas; tačiau šuo „juokų” nesupranta, jis viską priima rimtai, todėl gali susiformuoti ydinga elgsena).

Paprastai tokius įpročius šuo atsineša ir į naujus namus, jums prireiks kantrybės išgyvendinti tokią šuns elgseną.

Asmuo, kurį šuo toleruoja ir pasitiki, turi parodyti, kad augintiniui kiti šeimos nariai yra neliečiami.

Šuo labai aiškiai turi suvokti, kas gaujos vadas. Turi priprasti prie  namų taisyklių, dienotvarkės.

Už blogą elgesį šuo turi būti baudžiamas (pakėlus nuo žemės už sprando, papurtomas, ignoruojamas to, kurį šuo labai myli ir pan.).

Urzgimas, o ypatingai kandžiojimasis, negali būti toleruojami, juo labiau – skatinami. Žmonės dažnai daro klaidą, kai, bandydami nuraminti agresyvų šunį, jį glosto, sako „būk geras“’ ir pan. – tokie veiksmai yra tiesioginis netinkamo šuns elgesio skatinimas.

Jums reikėtų išsiaiškinti, kaip šuo buvo auklėjamas ankstesnių šeimininkų, palengva keisti jo elgseną, nekartoti ankstesnių klaidų. Tai nebus lengva, tačiau įmanoma.

Jūsų atveju nepakenktų patyrusio šunų dresuotojo konsultacijos.