2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Gyvoji dovana per Kalėdas: taip ar ne?

Šuo – gyvenimui, ne vien Kalėdoms (A dog is for life, not just for Christmas) – nekart girdėtas posakis.

Šių žodžių autorė yra žurnalistė, gyvūnų teisių gynėja Clarissa Baldwin.

Pareiga rūpintis naujuoju augintiniu

„Gyvūnas nėra dovana, loterijos objektas ar konkurso prizas. Jis yra gyvas padaras. Turi širdį. Jaučia skausmą. Išgyvena stresą. Ar savo vaikams įteikdami meilės dovaną, gyvą padarą, nepadarysite meškos paslaugos?“ – sako gyvūnų globos organizacijos „Dog Trust“ (D. Britanija) direktorė Clarissa Baldwin.

Šventės greit praeina – lieka pareigos. Rimtos pareigos rūpintis naujuoju augintiniu.

Būtent pareigos ir būna per sunkios tiems, kas iš anksto nepasirengė šuns atėjimui į namus.

Į gyvūnų prieglaudas atgabenę „nebepatinkančius“ augintinius šeimininkai teisinasi: jis graužia batus ir tuštinasi kur papuola, įsivaizdavome jį kitokio charakterio. Pastaruoju metu dar priduria: trūksta lėšų išlaikyti šunį.

Nors ir labai gaila, globos netekusių gyvūnų daugėja ne tik mūsų krašte, bet ir ekonomiškai daug stipresnėse šalyse.

Apsvarstykite visus už ir prieš šeimos taryboje

Prieš įsigydami šunį, apsvarstykite svarbiausius dalykus: kokio dydžio šuns norite, kad ir jam, ir jums pakaktų namuose erdvės; kokios veislės šuo jums tinka pagal gyvūno temperamentą; ar turite lėšų jo išlaikymui ir veterinarinei priežiūrai; ar šeimoje nėra alergiškų žmonių;  jeigu neveisite, ar pasiryšite sterilizuoti augintinį; ar žinote gyvūnų globos įstatymus ir gyvūnų teises; sutinkate paženklinti augintinį ir mokėti priklausantį mėnesinį mokestį; turite kas juo pasirūpins atostogų metu; žinote, kad šunys gyvena 14-16 metų, todėl esate pasiryžę karšinti ir slaugyti susirgusį augintinį ir, galų gale, nesate idealios švaros gerbėjai.

Auklėjimas turi vykti dviem kryptimis

Jeigu vis dėlto nuspręsite įsigyti šuniuką Kalėdoms ir šeimoje yra vaikų, pirmiausia pamokykite vaikus elgesio su šunimi taisyklių. Mokyklose vaikų to nemoko. Teks pasirūpinti patiems.

Pasak visuomenės sveikatos specialistų, šunys daugiausia sužaloja 5-9 metų vaikus (sužaloja galvą, kaklą, rankas ). Sužaloja ne pašaliniai, bet šeimos arba gerai pažįstami šunys.

Patyrę kinologai teigia: tėvai dresuoja šunis manydami, kad to pakanka. Tačiau auklėjimas būtinai turi vykti dviem eismo kryptimis – būtina auklėti ir šunis, ir vaikus. Neerzink šuns, neskriausk ir nesityčiok, netrukdyk miegančio arba ėdančio,– vaikai kaip daugybos lentelę turi iškalti svarbiausias bendravimo su gyvūnu taisykles.

Šuo gali ir turi tapti puikiu žaidimų draugu, bet jis niekada neturi tapti vaikų žaislu!

Tarp vaiko ir šuns užsimezgęs ryšys gali tapti toks gilus, kad, būdamas suaugęs, žmogus gal net susigraudins, prisiminęs savo vaikystės šunį.

Nesigėdykite klausti ir ieškoti atsakymų. Jeigu šunų veislyne, kur pirkote šuniuką, ne viską sužinojote, užsukite į kiekviename mieste įsikūrusį šunų mylėtojų klubą, dresūros aikštelę, dalyvaukite šunų mylėtojų socialiniuose tinkluose.

Pirmosios dienos gali tapti paskutinėmis

Tinkama šuns socializacija yra labai svarbu. Pats reikšmingiausias – pirmasis šuniuko gyvenimo pusmetis. Jeigu tuo metu jis eina iš rankų į rankas, grąžinamas į veislyną ir vėl kažkieno nuperkamas, šuniui padaroma didelė žala.

Bet ką daryti Kalėdų seneliui, jeigu jis pasižadėjo ir turi tesėti savo žodį? Juk šventinis rytas neišvengiamai artėja…

Galbūt jums iš anksto pavyks rezervuoti šunelį veislyne, o pasiimsite jį po švenčių. Po eglute jūsų vaikų tegul laukia knyga apie šunų auginimą ar pavadėliai – tikras garantas, kad ta diena jau netoli ir priminimas, kad reikia atsakingai pasiruošti.

Mūsų krašte dar tik formuojasi tradicijos aukoti gyvūnų prieglaudoms, bet šventinis gerumo laikotarpis kaip tik yra tas metas. Galbūt visos jūsų šeimos apsilankymas gyvūnų prieglaudoje paskatins ateityje pasirinkti globos laukiantį beglobį gyvūnėlį. Kad paskatins didesnę visų atsakomybę, tai jau tikrai.

Kodėl nepatartina įsigyti gyvūną per pačias šventes?

Pirmomis dienomis naujuose namuose šuniukas patiria stresą. Nauji kvapai, nepažįstami daiktai, svetimi žmonės – jokio saugumo. Švenčių šurmulys naujuose namuose taip baugina, kad susijaudinęs jis tesugeba daryti balutes. Svečiai niurko ir tampo mažylį, kai tuo tarpu šuniuko ir svetimų žmonių (ypač vaikų) bendravimas turi būti labai apgalvotas.

Šventiniam šurmuly niekas nepastebės, kaip vaikai žaidžia su naujuoju įnamiu. Apimtas panikos šuo gali gintis ir pirmąkart savo gyvenime kąsti pirmam pasitaikiusiam žmogui. O dar šventiniai fejerverkai – net suaugę šunys jų bijo. Ką bekalbėti apie mažo šuns baimes.

Blogiausiu atveju atiduosim šunį į kaimą,– užgesus švenčių saliutams, svarsto naujieji šeimininkai. O ar garbaus amžiaus tėvai pajėgs susitvarkyti su jaunu, energingu, bet elgsenos sutrikimų jau turinčiu šunimi? Greičiausiai, ne. Ir tada gyvoji dovana pateks į perpildytą gyvūnų prieglaudą.

Dar baisiau, jeigu „nebepatinkanti Kalėdų dovana“ bus išmesta į gatvę.

Lietuvos kinologai linki, kad Jūsų šuniui niekada taip neatsitiktų.

S.Valujevos nuotr.