2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Liepa

• Liepos 2-oji – įstatymo, ginančio šunų teises, gimtadienis. Tądien (1850 m.) prancūzų generolas J.P.D. de Grammontas pristatė deputatams dokumentą, draudžiantį žiaurų elgesį su gyvūnais. Tuo pačiu buvo uždraustos šunų kovos. 1959 m. dokumentas buvo pakoreguotas,bet  Europos šalių gyvūnų globos įstatymai ir dabar remiasi humaniškomis Grammonto nuostatomis.

• Prieš 124 metus, liepos 6-ąją, prancūzų mikrobiologas Lui Pasteras paskiepijo pasiutusio šuns sužalotą devynmetį berniuką. Vaikas išgyveno, o pasiutligės vakcina padarė perversmą medicinoje. Pasveikęs jaunuolis visą gyvenimą dirbo Pastero institute, mylėjo gyvūnus ir jų gailėjosi.

• 1903-ųjų liepos 12-13 d. Malines miestelyje Belgijoje įvyko pirmosios dresuotojų varžybos „Ringas“. Nugalėjo malinua Cora van‘t Optewel. Varžybų iniciatorius buvo Edmondas Moecheronas, turėjęs 3 dresuotus belgų aviganius. Su savo šunimis jis pasirodydavo mugėse. Vieną iš  pasirodymų pamatė Gento policijos nuovados viršininkas ir susižavėjęs  įsteigė policijos šunų mokyklą. Belgų aviganiai tapo pageidaujamais tarnybiniais šunimis, o varžybos dabar vadinamos belgų ringu.

• Šis mėnuo susijęs su buvusios Sovietų sąjungos kosmonautika. 1951 m. liepos 22 d. vertikalia raketa į kosmosą buvo iššauti ir laimingai katapultavo keturkojai kosmonautai Dezik ir Cigan. Jie atvėrė kelią sudėtingesniems skrydžiams. 1960 m. liepos 28-ąją į orbitą sėkmingai išskriejo raketa su Strelka ir Belka.

Parengė A.Staskevičienė

S.Valujevos nuotr.