2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Gruodis

• 1860 m. gruodžio mėn. Birmingemo (Didžioji Britanija) šunų parodoje pirmą kartą buvo pademonstruoti koliai. Po 10 metų ten pat sužibo dabartinių kolių protėvio, garsaus patino Old Cockie žvaigždė. Iš prigimties jo ausų galiukai buvo nukabę, o snukį puošė saldi šypsena – kolio etalonas!
Karalienė Viktorija susižavėjo koliais ir juos veisė, todėl koliai greit tapo Jungtinės Karalystės numylėtinais.

• 1892 metų gruodžio mėn. Suomijos kinologų klubas surengė pirmą medžioklinių šunų parodą. Dalyvavo 57 patinai, 28 kalės ir 8 šuniukai. Vėliau šiuos parodoje rodytus šunis suomiai ėmė vadinti suomių špicais. Gruodžio mėnesį, kai Suomijoj užšaldavo jūrų įlankos ir ežerai, palengvėdavo susisiekimas. Todėl gruodžio pabaigoje suomiai nuo seno rengia svarbiausią šunų parodą. Ir šiemet garsioji „Nordic Winner“ vyks gruodžio 13-ąją Helsinkyje.

• 1888 m. gruodyje įvyko brangiausias šuns pirkimo sandėris – pulkininkas John‘as North įsigijo lenktyninį greihaundą Fullerton by Greentick. Sandėrio suma – 850 ginėjų, kas prilygsta 6,5 kg gryno aukso. Šis šuo 4 kartus tapo prestižinių Vaterlo lenktynių nugalėtoju. Jis ir dabar laikomas nacionaline Anglijos vertybe.

• 1905 m. gruodžio 19 d. gimė keliautojas ir šiaurės šunų veislių žinovas amerikietis Normanas Vogan. Jis metė Harvardo universitetą, kad su ekspedicija galėtų keliauti į Pietų ašigalį. 1932 m. Žiemos olimpinėse žaidynėse Leik Pleside (JAV) demonstravo parodomąjį važiavimą su šunų kinkiniais. Net sulaukęs 85-erių jis dalyvavo Iditarod šunų kinkinių lenktynėse. Būdamas 88-erių su šunimis užvažiavo į Vogano kalną. Mirė sulaukęs 100-mečio, jo pelenai išbarstyti Iditarod lenktynių trasoje.

• 1988 m. gruodžio Armėnijos gyventojai neužmirš. Tą dieną šalį supurtė smarkus žemės drebėjimas. Žuvo tūkstančiai žmonių. Po katastrofos į pagalbą Armėnijos gelbėtojams atskrido nemažai užsienio šalių gelbėtojų su šunimis. Tuo metu mažai kas žinojo apie vietos įžymybę, laiką Alisą, Leninakano gyventojo A.Garibiano augintinę. Gruodžio 7-ąją, pasivaikščiojęs su augintine, jis grįžo namo. Bet Alisa ėmė spyriotis, ko anksčiau niekada nedarydavo. Ji lojo ir kaukė. Galiausiai šeimininkas suprato, kad šuo nujaučia stichinę nelaimę. Jis skambino į miliciją ir vietos valdžiai, bet niekas nereagavo. Vyriškis įtikino tik savo šeimą bei kaimynus išeiti iš namų į saugesnę vietą. Netrukus dalis Leninakano buvo palaidota po žeme, o laikos šeimininkas ir jo artimieji išsigelbėjo.

Parengė A.Staskevičienė

S.Valujevos nuotr.