2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Vasaris

• 1882 m. vasario 18-ąją įkurta šv. Huberto draugija – pirmoji Belgijos kinologų organizacija. Ją subūrė medžiotojai, todėl nenuostabu, kad iš pradžių draugija užsiėmė medžioklinių šunų veisimu ir parodomis, o jų leidžiamas žurnalas vadinosi „Medžioklė ir žvejyba“.
Draugija po metų pradėjo rašyti Šunų kilmės knygą. Netrukus ją ėmė globoti Belgijos karalius Leopoldas II, todėl prie pavadinimo atsirado žodelis Karališkoji. 1928 m. vasario 12 d. įkurta Šv. Huberto sąjunga, suvienijusi ir nemedžioklinių šunų gerbėtojus.

• 1942 m. vasario mėnesį paskelbtas Fila Brasileiro aprašas, kurį galima vadinti pirmuoju veislės standartu. Jį parengė veislės specialistas Dr. Paulo Santos Cruz. Ir nors Europoje tuo metu vyko Antrasis pasaulinis karas, kinologija vis tiek domino žmones. 1953 m. pirmasis Fila Brasileiro šuniukas pasiekė mūsų kontinentą.

• 1950 m. vasario 17 d. nugaišo neeilinis šuo, vienintelis šuo – karo belaisvis. Anglų lakūnas Frenkas Viljamsas karo belaisvių stovykloje Sumatros saloje kartą pamatė priklydusią pointerių kalytę. Priglaudė ją, o vėliau sužinojo, kad Džudi buvo anglų karo laivo talismanas. Taip Džudi tapo belaisve, o po karo kartu su savo globėju sugrįžo į Angliją ir buvo apdovanota vienu iš garbingiausių apdovanojimų, Marios Dickin medaliu.

• 1966 m. vasario 22 d. Sovietų sąjunga paleido į kosmosą raketą su 2 šunimis, Ugolioku ir Veteroku. Šunys praleido orbitoje 22 dienas. Kas jiems atsitiko po skrydžio, nežinoma (skrydžio detalės įslaptintos). Sklandė kalbos, kad keturkojai kosmonautai gavo tokią didelę radiacijos dozę, kad netrukus po grįžimo į Žemę nugaišo.

 Parengė A.Staskevičienė

S.Valujevos nuotr.