2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Kovas

1996-ųjų kovo 28-oji – svarbi data Lietuvos kinologų draugijai. Šią dieną Liuksemburge vykusioje Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) Asamblėjoje mūsų krašto visuomeniniam kinologų susivienijimui buvo suteiktas FCI kontrakto partnerio statusas. Tai leido organizuoti tarptautines šunų parodas, atitinkamu lygiu rūpintis šunų veislininkyste. Šiuo metu LKD yra visateisė FCI narė. Minėtoje Asamblėjoje partnerės statusą taip pat gavo ir Latvijos kinologų federacija.

• Kovo mėnuo dažnai vadinamas šunų parodų naujojo sezono startu. Nuo 1886 m. pavasario Charles Cruft‘ui, britų verslininkui ir šunų mylėtojui, surengus pirmąją visų veislių šunų parodą, kinologijos „virusas“ iš Didžiosios Britanijos paplito po visą pasaulį. Paroda Cruft‘s vardu tradiciškai vyksta kovo mėnesį. Šiais metais ji organizuojama kovo 11-14 d. Birmingeme, čia dalyvaus apie 22 000 šunų.

• Kasmet pirmąjį kovo šeštadienį šunų kinkinių sporto gerbėjai žino: Aliaskoje startuoja garsiosios Iditarod lenktynės. Šiemet jos vyks 38-ąjį kartą. Varžybų tikslas – pakartoti vakcinos gabenimo odisėją iš Ankoridžo į Nome gyvenvietę, kuriai grėsė epidemija. Joks transportas negalėjo pasiekti atkampios vietos – žmones išgelbėjo šunų kinkiniai, laiku atgabenę vakciną. Varžybų trasos ilgis yra apie 1850 km, per dieną šunys (daugiausia haskiai ir Aliaskos malamutai) įveikia 280 km. Kasmet prie starto linijos stoja apie 70 kajūrų ir 1000 šunų. Finišą pasiekia ne visi – varžybos reikalauja nepaprastos šunų ir žmonių ištvermės.

Parengė A.Staskevičienė

St. Barausko nuotr.