2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Naujiena: knyga apie laikas

„Medžioklinės laikos“, parengta laikų parodų ir lauko bandymų nacionalinės kategorijos teisėjo Gintaro Dilinskio, yra pirmoji lietuviška knyga apie laikų veisles.

 

Knygoje rašoma apie veislių kilmę, standartą, laikos pasirinkimą, auklėjimą, paruošimą medžioklėms, bandymams bei parodoms, pateiktos bandymų ir parodų taisyklės,  taip pat aprašoma laikininkystės istorija Lietuvoje.

Gediminas Žiūkas, laikų veislių parodų ir bandymų tarptautinės kategorijos teisėjas, parašė atsiliepimą apie šią knygą.

„Skaitydamas ilgamečio medžiotojo, medžioklių su laikų veislių šunimis entuziasto bei šių veislių puoselėtojo Gintaro Dilinskio knygos „Medžioklinės laikos“ puslapius džiaugiuosi ir didžiuojuosi: pagaliau turime lietuvišką, profesionaliai parengtą knygą apie universaliausius bei populiariausius Lietuvoje medžioklinius šunis, mūsų medžioklių pagalbininkus – laikas.

Autorius, remdamasis daugiau nei ketvirčio amžiaus asmenine patirtimi bei laikų veislių tyrinėtojų, iš jų kilmės šalies – Rusijos, darbais, moksline literatūra, nuosekliai ir išsamiai aprašo medžioklinių laikų atsiradimo istoriją, nuo pirmykščių šunų iki šiandieninių, laiko ištobulintų, tarptautiniais standartais įteisintų, laikų veislių.

Net niekada su kinologija ar su laikomis nesusidūręs skaitytojas knygoje ras daug įdomios ir naudingos informacijos apie tai, iš kur atsirado šiuolaikinės šunų veislės, kaip jos keitėsi pagal žmonių, ypač medžiotojų, poreikius. Sužinos, kaip atšiauriomis, tolimojo Sibiro sąlygomis vystėsi ir tobulėjo laikų medžioklinės savybės, keitėsi išvaizda, kiek daug žmonių, prisidėjo prie to, kad turėtume laikas tokias, kokios jos yra šiandien. Susipažins, kaip atsirado (išsiskyrė) 4 pagrindinės  šiandieninių laikų veislės: Vakarų Sibiro, rusų europinė, Rytų Sibiro ir karelų-suomių laikos. Koks yra jų eksterjeras, konstitucija, veislių standartai.

Daug dėmesio knygoje skirta veisimo metodikai bei pagrindinėms veisimo „priemonėms“ – parodoms ir lauko bandymams. Aprašyti esminiai jų rengimo principai, reikalavimai, publikuojamos galiojančios parodų ir bandymų taisyklės. Nereikėtų stebėtis, kad knygoje rasite ir Lietuvoje nemedžiojamų gyvūnų rūšių paminėjimą ar bandymų aprašymus. Laikos yra kilusios iš Rusijos, kur tokios medžioklės (ar bandymai) vyko ir vyksta, todėl nepaminėti meškų, voverių, kurtinių bei kitų žvėrių ar paukščių medžioklių (ir bandymų su jais), kurios laikoms yra būdingiausios ir įdomiausios, buvo neįmanoma.

Plačiai aprašytos ir išaiškintos visiems pradedantiems medžiotojams, o ypač šunų mylėtojams aktualios temos: šuniukų pasirinkimas, auginimas, auklėjimas, paruošimas medžioklei.

Remdamasis ne tik moksline, bet ir asmenine patirtimi autorius pateikia daug įdomių pastebėjimų, pasakojimų, nepakartojamų įspūdžių  iš savo ar savo draugų medžioklių praktikos.

Nemažai vietos skirta laikininkystės Lietuvoje istorijai, jos pradžiai ir pradininkams, pateikiama daug dokumentinės medžiagos, pirmųjų Lietuvos laikų bei jų šeimininkų nuotraukų. Nuodugniai nagrinėjama Lietuvos laikų kilmė, raida, pristatomi pirmųjų mūsų laikų palikuoniai ir jų pasiekimai medžioklėse.

Malonu, kad autorius nepamiršo ir išsamiai aprašė Lietuvos laikų savininkų klubo, šiemet švenčiančio 25-erių veiklos metų jubiliejų, įsisteigimą ir istoriją.

Ši knyga vertinga ir naudinga ne tik kaip pažintinis leidinys, bet ir kaip metodinė mokomoji medžiaga besirengiantiems siekti aukštesnio kinologijos lygio – būsimiesiems laikų  parodų, bandymų ar varžybų asistentams ir teisėjams“.

Leidinį bus galima įsigyti 2018 m. gruodžio 21-23 d. Vilniuje vyksiančiose tarptautinėse šunų parodose (Laisvės pr. 5, Litexpo, Vilnius).

Taip pat knygą rasite www.medzioklineslaikos.lt, medžiotojų parduotuvėse „Vilniaus ginklai” ir „Oksalis” bei „Knygos.lt”.