2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

„Kolega“ šuo – pozityvas darbe

Balandžio 24 d. Lietuvoje ir vėl bus švenčiama Šuns diena.

 

Esate girdėję posakį: „Padaryk taip, kad darbas taptų hobiu, ir į darbą eisi kaip į šventę“.

Šis posakis labai tiks balandžio 24-ąją, nes tą dieną Lietuvoje jau antrą kartą bus švenčiama Šuns diena.

Tą dieną nenustebkite, jei įstaigoje ar kur kitur jus pasitiks netikėtas darbuotojas – šuo, nes šių metų šventės tema –„Kolega“ šuo – pozityvas darbe“.

Atsivesti savo šunį į darbą ir švęsti Šuns dieną Lietuvoje dar neįprasta, tačiau kitose, senas kinologijos tradicijas puoselėjančiose šalyse, tai nieko nebestebina.

Nestebina, nes šuo laikomas vienu protingiausių ir socialiausių gyvūnų, žmonių bendruomenės dalimi.

Jungtinėse Amerikos Valstijose Šuns diena – rugpjūčio 26-oji, o Šuns dieną darbe jie švenčia birželio 24- ąją. Tuomet galima atsivesti savo augintinį į darbą (tai nereiškia, kad draugiškose gyvūnams darbovietėse to neleidžiama daryti ir kitomis dienomis).

Ir Lietuvos žiniasklaidoje turbūt ne kartą skaitėte apie reklamos agentūroje ar stilingame „butike“ sutiktus draugiškus šunis.

Bet grįžkime prie Šuns dienos idėjos, netgi paraginimo, atverti savo darboviečių duris keturkojams„ kolegoms“.

Jau antrą kartą girdime šį Lietuvos kinologų draugijos kvietimą švęsti visuotinę Šuns dieną.

Praėjusiais metais tai buvo lietingas sekmadienis, nepaisant to, žmonės gausiai rinkosi Vilniuje prie Baltojo tilto, Trakuose netoli pilies, Šakiuose, Kėdainiuose ir kitur. Šventės idėja tada buvo „Socialus miesto šuo“.

„Mes nesame „pionieriai“, – patikino Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė. – Šuns diena netolimoje kaimynystėje, Suomijoje, švenčiama jau 10 metų. Ten kasmet pasirenkama vis kita šventės tema“.

Šių metų lietuviškosios „Šuns dienos” idėja – „Kolega” šuo: pozityvas darbe“, todėl, skatindami visuomenės toleranciją naminiams gyvūnams ir atsakingą požiūrį į šunų auginimą, kviečiame ateiti su savo augintiniu į darbą, o darbdavius atsižvelgti į darbuotojų pomėgius ir būti draugiškiems šunims.

Pasak šventės koordinatorės, Lietuvos kinologų draugijos projektų vadovės Augustės Daukšienės, jau užsiregistravo daugiau kaip dvi dešimtys darboviečių, kurios laukia „nulėpausių kolegų“.

O kaip pati Augustė, ar balandžio 24-ąją atsives savo augintinį, valų terjerą Džo, į LKD Mokymo centrą?

„Jis „neišleidžia“ manęs vienos į darbą! – juokiasi Augustė. – Galimybė darbe būti su Džo man savotiška motyvacija. Juk šalia visą laiką tas, kuris besąlygiškai mane palaiko! Smagu, kai darbe sekasi, būna ir sunkesnių momentų, o šuo visada pozityviai nusiteikęs, visada „tiki“ mano sėkme“.

Jos nuomone, šalia esant mylimam šeimos nariui – šuniui, jai lengviau susikaupti ir nusiraminti, nes šuo savo buvimu skleidžia gerą energiją. Kartais Džo užmiega neįprasta poza arba susigalvoja žaidimų, tuomet su kolegomis visi turi progą pasijuokti, atsipalaiduoti. Tokiomis akimirkomis bendradarbiai tampa atviresni, pasipasakoja savo rūpesčius, pasidalija džiaugsmais.

„Svarbu nepamiršti šuniui sudaryti tinkamų sąlygų, jei norite jį atsivesti į darbą, – teigia Augustė. – Darbe mano šuo turi savo poilsio zoną, saugią erdvę. Žino taisykles, kurių privalo laikytis. Kai dirbu, jis ilsisi. Jei galiu skirti laiko, džiaugiasi, o jei ne, žino, kad nevalia trukdyti“.

Ji kviečia švęsti visus, o tiems, kas neturi galimybės į darbą atkeliauti su šunimi, parodyti savo kolegoms augintinio nuotraukas, papasakoti apie šuns veislę, charakterį, pomėgius ar išdaigas.

Šventės organizatoriai kviečia visus švęsti išmaniai ir pozityviai: balandžio 24 dieną atėjus su augintiniu į darbą, nusifotografuoti su kolegomis arba nupaveiksluoti, ką veikia, kokias emocijas sukelia šuo, ir dalyvauti fotografijų konkurse.

Tačiau primena: etiketo taisyklės galioja ir šunims.

Šuns dienos proga vienijasi ir gyvūnų prekių parduotuvės, veterinarijos gydyklos, šunų kirpyklos – siūlo nuolaidas savo prekėms ir paslaugoms.

Na, o pietų metu galėsite nueiti į kavines, draugiškas gyvūnams, kurios bus pažymėtos Šuns dienos arba „Draugiški gyvūnams“ ženklu. Kai kurios kavinės siūlys nuolaidas pietums, apsilankiusiems su gyvūnais.

Kadangi šią dieną minės visa Lietuva, savaitgalį prieš Šuns dieną lauks daugybė šunų mylėtojų renginių. Būkime kartu!

LKD Mokymo centras

LKD MC ir Pixels.com nuotr.