2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Apie šunų parodas – „žaliems“

Kas vyksta šunų parodose? Kokie šunys gali dalyvauti ir kaip juos paruošti? Ką vertina teisėjai? Pradedantiesiems iškyla daug klausimų…

 

Šunų paroda: kas tai?

Parodose žmonės su augintiniais dalyvauja dėl įvairių priežasčių: siekia, kad šunys gautų puikius vertinimus ir būtų galima juos veisti; dalyvauja vedami sportinio azarto; norėdami savo augintinį palyginti su kitais.

Dalyviai nori sužinoti teisėjo nuomonę, išgirsti pastabas. Šunų parodoje kvalifikuoti ekspertai vertina, ar šuo atitinka veislės standartą.

Vertina šuns išvaizdą, anatominę sandarą, judesius, kailį, kondiciją, bendrą būklę, vedlio ir šuns bendravimą, šuns temperamentą.

Apžiūros metu ekspertas sprendžia, ar šuo arba kalė gali būti veisiami ir turėti palikuonių. Šuns vedlys pasitikrina savo gebėjimus.

Kokie titulai suteikiami šunims?

Parodoje šunys varžosi savo veislės ringuose pagal iš anksto numatytą grafiką ir tik tie, kurie registravosi į parodą ir yra įtraukti į parodos katalogą. Kiekvienas parodos dalyvis gauna teisėjo aprašą. Geriausias veislės atstovas gauna veislės nugalėtojo titulą BOB (angl. Best of Breed), priešingos lyties atstovas – BOS (angl. Best of Opposite Sex).

Nacionalinėje šunų parodoje šuo gauna CAC, arba kandidato į Lietuvos čempiono titulą, o tarptautinėje – CACIB, arba kandidato į tarptautinius čempionus titulą. Geriausi veislės atstovai varžosi savo grupės konkurse. Pagal FCI standartus šunys skirstomi į 10 grupių.

Nugalėjęs savo grupėje šuo varžosi dėl gražiausio parodos šuns titulo „Best in Show“ konkurse.

Parodoje šuo gali laimėti ir kitų titulų, apie juos galima sužinoti LKD parodų rengimo taisyklėse.

Ko reikia, kad šuo puikiai pasirodytų parodoje?

Parodų ringui šuo turi būti ruošiamas ir socializuojamas nuo mažumės (geriausia to pasimokyti specialiuose užsiėmimuose).

Šuns kailis, ypač ilgaplaukių, šiurkščiaplaukių, ruošiamas iš anksto, o ne parodos išvakarėse (geriausiai tai išmano šunų kirpėjai). Parodoje šuo turi tinkamai elgtis ne tik su žmonėmis, bet ir su kitais parodoje dalyvaujančiais šunimis.

Turi mokėti elgtis ringe, nebijoti apžiūros staliuko, leistis teisėjo apžiūrimas (tikrinamas dantų sąkandis, ar nusileidę patinukų kiaušinėliai ir kt.).

Taip pat būtina, kad šuo visiškai ramiai reaguotų į prisilietimus, kitus ringe dalyvaujančius šunis. Jis negali būti agresyvus arba pernelyg kažkuo kitu susidomėjęs.

Kas vertina šunis?

Šunis vertina parodų teisėjai, dauguma jų yra ir patyrę šunų veisėjai. Kad galėtų dirbti ekspertais tarptautinėse šunų parodose, jie mokosi, lanko kursus, stažuojasi parodose ir laiko egzaminus. Teisėjui parodoje asistuoja LKD asistentų kursus baigęs asmuo. Visais su šunų ekspertize susijusiais klausimais parodos dalyvis gali kreiptis į ringo asistentą arba sekretorių.

St.Barausko nuotr.