2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Startavo naujas projektas NORIU ŠUNS

„Nėra geresnio psichologo už tavo skruostą laižantį mažą šuniuką“, – šie žodžiai buvo užrašyti ant dovanėlės su šuniškais skanėstais.

 

Pasibaigus paskaitai „NORIU ŠUNS: kaip išsirinkti tinkamiausią?“ dovanėlių su linkėjimais gavo visi klausytojai. Ir nebuvo svarbu, ar tu jau turi svajonių augintinį, ar dar tik bandai jį išsirinkti.

Idėja pradėti nemokamas paskaitas būsimiesiems šunų šeimininkams Lietuvos kinologų draugijoje sklandė seniai ir pagaliau ji realizuota: sausio 31-ąją LKD Mokymo centre startavo pirmoji paskaita.

Šis edukacinis projektas trumpam stabtelės tik vasarą, o rudenį vėl tęsis, ir gal ne vien sostinėje.

„Iš pradžių galvojome paskaitas pavadinti „Geriausio šuniuko pasirinkimas“, bet laiku susivokėme: geriausias dar nereiškia tinkamiausias, – apie parengiamuosius darbus pasakojo Mokymo centro lektorė Daiva Kvedarienė. – Juk iš esmės visi šunys geri, tačiau pasitaiko nepasirengusių juos auginti šeimininkų. Išsirinkti tinkamą šunį, tą, su kuriuo dalinsies savo laiku, namų erdve ir net… finansiniais ištekliais – nelengva užduotis, bet mes stengsimės padėti ir patarti“.

Pirmąją paskaitą lektorė D.Kvedarienė suplanavo taip, kad labiau susipažintų su klausytojais, todėl paskaitos dalyvių daug ko klausinėjo, kvietė diskutuoti. Lektorė sakė norinti žinoti, kaip žmonės įsivaizduoja šuns pasirinkimą, kokiais kriterijais vadovaujasi ir kokiais mitais tiki.

Renginys prasidėjo filmuko, kuriame dominavo mintis apie atsakomybę, peržiūra. Ir vėliau paskaitoje vis buvo pabrėžiama atsakomybė. „Rinkimės atsakingai. Auginkime atsakingai. Auklėkime atsakingai“, – kalbėjo tris šunis auginanti, dešimties metų kinologinę patirtį sukaupusi lektorė.

Paskaitoje taip pat dalyvavo keturi skirtingų veislių šunys: cvergšnauceris, rytų Europos aviganis, auksaspalvis retriveris ir kavalieriaus karaliaus Karolio spanielis.

Po paskaitos klausytojai užpildė vertinimo anketas, kuriose išsakė savo nuomonę apie kinologinio švietimo trūkumą, džiaugėsi gražia iniciatyva ir dėkojo. Tos kelios valandos, praleistos Mokymo centre, jiems buvo naudingos ir neprailgo.

Kad tokio pobūdžio mokymai yra sveikintini ir juos verta tęsti, sakė ir paskaitoje apsilankiusi TV3 laidos „Mūsų gyvūnai“ kūrybinė grupė (žr. laidą http://www.tv3play.lt/programos/musu-gyvunai, ir lrytas.lt žurnalistai.

Vėl susitiksime vasario 28-ąją ir pradėsime mokytis šuns priežiūros abėcėlės – drauge kurkime gyvūnus mylinčią šalį.

Paskaitų ciklą „Noriu šuns: kaip išsirinkti tinkamiausią?“ remia ekosuo.lt.