2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Eglė Vasilevičiūtė: savo biglių į vertus ar vertesnius neskirstau

Baigiantis metams, Lietuvos kinologų draugija organizuoja TOP šunų rinkimus – geriausi šunys išrenkami susumavus parodų rezultatus. 2018 metais tarp šunų veteranų, kaip ir pernai, nepralenkiamas buvo biglis Mukas iš Daumilų. Visada puikiai nusiteikusiam, su visais draugiškam Mukui praėjusią vasarą sukako dešimt metų – koks yra jo jaunystės receptas ir kuo išskirtinis Mukas, – pokalbis su Muko šeimininke kauniete Egle Vasilevičiūte.

 

Koks yra šunų jaunystės receptas? Kaip reikia auginti, prižiūrėti ar lepinti augintinį, kad šis, būdamas vyresnis, atrodytų žvalus kaip jaunas šuo?

Bigliai yra palyginti sveika šunų veislė, nereikalaujanti išskirtinės priežiūros. Aišku, su amžiumi tos priežiūros reikia daugiau, bet kažkokio išskirtinio recepto neturiu. Šiek tiek atidžiau renku šuniui ėdalą, porą kartų per  metus duodu maisto papildų, skirtų vyresnio amžiaus šunims. Manau, kad „didžiausia“ ilgaamžiškumo paslaptis – judėjimas. Sendamas šuo vis mažiau juda, tuo pačiu ir šeimininkai pripranta prie ramesnio, tingesnio gyvenimo. Pasivaikščiojimai trumpėja, pamirštami aktyvesni žaidimai lauke. Bet mums savotiškai pasisekė – „išjudino“ namuose atsiradęs mažylis Nemo. Pradėjom daugiau judėti, prisiminėme primirštus žaidimus, ir dabar veteranas Mukas šėlsta ir dūksta lauke ne ką mažiau nei jaunėlis Nemo. Ir jeigu ne pražilusi nosis ar šiek tiek atsargesni judesiai, sunku būtų atskirti, kuris iš jų dviejų jaunesnis.

Parodose laimėtų taurių ir rozečių pilni Jūsų namai. Ir vis dėlto, jeigu reikėtų parodyti didžiausią Muko laimėjimą, tai būtų..?

Daugiau kaip 10 metų dalyvaudamas parodose Mukas yra sukaupęs įvairių prizų, ne kartą puikiai įvertintas TOP šunų ir TOP biglio rinkimuose. Mukas yra vienintelis iš biglių, Lietuvos TOP šuns rinkimuose užėmęs garbingą 2 vietą (2011 m.) ir net 3 kartus tapęs Lietuvos biglių klubo TOP bigliu (2010, 2011 ir 2013 m.). Jau dvejus metus iš eilės Europos šunų čempionatuose jis tapo geriausiu biglių veislės veteranu – laimėjo Europos šunų veteranų nugalėtojo titulus. 2017 metais Lietuvos šunų čempionų čempionate, būdamas 8,5 metų, jis dalijosi 3-4 vieta tarp 32 čempionato dalyvių ir buvo deleguotas atstovauti Lietuvai Baltijos šunų čempionų čempionate Rygoje.

Bet jeigu jums reikėtų parodyti didžiausią Muko laimėjimą ir kuris man brangiausias – praėjusiais metais jis įvykdė visas sąlygas ir tapo Lietuvos medžioklės bandymų čempionu. Didžiuojuosi Muku ir dėkoju visiems, kas mus palaikė ir skatino nenuleisti rankų – teisėjams, draugams, konkurentams ir savo šeimai.

Biglis: kodėl šita, o ne kokia nors kita šunų veislė?

Ieškojau nedidelio, aktyvaus ir draugiško šuns, kurį galėčiau auginti bute ir kuris sutartų su mažais vaikais. Akį patraukė nulėpausiai išdykėliai bigliai. Apie biglius informacijos ieškojau daugiausia internete, taip pat kreipiausi į veisėjus, tačiau galutinai šie šunys mane sužavėjo apsilankius vienoje tarptautinių parodų Vilniuje. Niekada nesigailėjau, įsigijusi būtent šios veislės šuniuką.

Bigliai labai protingi, savarankiški, nuovokūs šunys, vis dar išlaikę stiprius medžioklės instinktus. Jie nemoka ir nenori aklai vykdyti komandų, visada randa būdų, kaip padaryti, kad jiems būtų naudingiausia. Man šie šunys „asmenybės“, nepripažįstantys prievartos ir nepagrįsto spaudimo, reikalaujantys iš šeimininko daug dėmesio ir kantrybės. Bet, jei šeimininkas bus kantrus ir dėmesingas, turės nuostabų šeimos šunį ir patį geriausią draugą.

Kai pradėjau galvoti apie antro šuns įsigijimą, svarsčiau: gal auginti kitos veislės šuniuką, bet vis dėlto Mukas jau buvo „užkrėtęs“ biglių meile…

Ar Mukas – Jūsų išveistas šuo?

Mukas nėra mano išveistas šuo, jis gimė veislyne „Iš Daumilų“, gausioje 9 šuniukų vadoje. Muko tėvas – iš Lenkijos į Lietuvą importuotas gerai žinomo lenkiško biglių veislyno patinas Don Corleone Catulus, motina – Lietuvoje išveista kalytė Gija Olimpiniai Metai. Dabar Mukui namuose ir išvykose kompaniją palaiko jaunėlis – bigliukas Nemo, kurį parsivežiau iš Baltarusijos biglių veislyno.

Šunų parodos: Hobis? Sportinis azartas? Proga pabendrauti su draugais? Būtinybė, norint puoselėti mylimą veislę?

Pirmiausia tai hobis, taip pat ir sportinis azartas, ir proga pabendrauti su draugais, ir galimybė stebėti veislės raidos tendencijas, susipažinti su naujais žmonėmis, aplankyti kitas šalis, praplėsti savo akiratį. Kadangi dažnai į parodas, ypač tolimesnes, vykstame visa šeima, tai puiki proga daugiau laiko praleisti kartu, patirti nuotykių, visiems drauge įveikti išbandymus.

Kitas Jūsų biglis, Incanto iz Doma Eleonory, arba Nemo, praėjusių metų pabaigoje atrinktas dalyvauti Lietuvos šunų čempionų čempionate. Įdomu, ar Nemo bus vertas to, ką pasiekė Mukas? O gal – vertesnis?

Labai džiaugiuosi, kad jaunėlis Nemo atrinktas dalyvauti Lietuvos šunų čempionų čempionate. Jis jaunas, tik dvejų metų, bet jau ne kartą puikiai įvertintas įvairaus rango parodose Lietuvoje ir užsienyje. Tačiau pagal kažkokią vertę ar „skalę“ savo biglių į vertus ar vertesnius neskirstau. Jie – mūsų mylimi augintiniai, bendražygiai, šeimos nariai.

Kaip vertinate Lietuvos TOP šunų rinkimus?

Man patinka dalyvauti konkursuose, kuriuose galima įvertinti visus metų pasiekimus, todėl visada stengiamės dalyvauti tiek Lietuvos TOP šuns rinkimuose, tiek veislės klubo organizuojamuose TOP biglio rinkimuose. O jeigu dar pavyksta užimti prizines vietas, tikrai smagu, kad per visus metus nuveikti darbai, įdėtos pastangos ir sukaupta patirtis atnešė rezultatų. Ir kad tais rezultatais galima didžiuotis.

S.Panciriovo, E.Macijauskaitės ir A.Borodajenko nuotraukos