2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šventėme Šuns dieną

Sako, kad auginant šunį, kiekviena diena – Šuns diena. Bet išties ši diena būna tik kartą metuose.

 

Balandžio 24-oji, kuomet išskirtinį dėmesį galime ir turime skirti savo augintiniams. Keturkojai mūsų draugai, kurie mus lydi visada ir visur, besąlygiškai mumis tiki visais gyvenimo atvejais, suteikia daug džiaugsmo, šilumos, krečia išdaigas, kviečia mus žaisti ir pasijusti vaikais…

Su jais mes mokomės, o jie mokosi iš mūsų. Ir jie tikrai supranta, kokie yra mums svarbūs, o mes suvokiame, koks tuščias ir nykus būtų pasaulis be šunų.

Šiais metais Šuns diena Lietuvoje buvo švenčiama jau trečią kartą, šios iniciatyvos autorė – Lietuvos kinologų draugija.

Šuns dieną šventė ir nedidelės gyvenvietės, ir didieji Lietuvos miestai.

Tą dieną facebook paskyroje vyko konkursas MANO ŠUO MOKA – dalyviai siuntė savo augintinių nuotraukas, kėlė filmuotą medžiagą su triukais arba komandomis, kuriuos moka jų šunys.

Lietuvos kinologų draugijos bei šio konkurso rėmėjų (Kika ir Nature’s Protection) dovanos pasiekė 10 konkurso laimėtojų.

Šventės prasidėjo jau savaitgalį, kai šunininkai vyko į šunų parodas Šiauliuose, bėgikai su šunimis rinkosi Kernavėje.

Šakių šunų mylėtojai netgi surengė šunų šeimininkų badmintono turnyrą, o miesto parke – didžiulę šventę su įvairiais konkursais ir atrakcijomis.

Alytiškiai miesto parke suorganizavo pasiruošimo šunų parodai treniruotę.

Patys aktyviausi KTU studentai organizavo paskaitas savo universitete tiek studentams, tiek visai bendruomenei apie šunų dresūrą – treneriai dalijo patarimus, kaip auklėti augintinius, o atsivedusiems šunis, demonstravo visa tai praktiškai.

Vytauto Didžiojo universitetas Šuns dieną nusprendė minėti balandžio 29-ąją – pakvietė studentus atvykti su augintiniais ir papasakoti apie savo šunis.

Marijampoliečiai Šuns dienos proga baigė „Atsakingo šeimininko akademiją“ (5 nemokamų paskaitų ciklas šunų augintojams) ir gavo atsakingų šeimininkų pažymėjimus.

Pakruojo dvaras, kaip ir praėjusiais metais, paskelbė „Dvarišką šuns dieną“ – į dvarą šventinės savaitės šeštadienį rinksis šeimininkai su augintiniais, jiems paruošta speciali programa ir pramogos.

Daugybę renginių organizavo įvairių miestų dresūros mokyklos.

Lietuvos sostinė Šuns dieną taip pat buvo nusiteikusi „šuniškai“.

Pradedant miesto meru, kuris atkulniavo į darbą su savo augintiniu Mumiu, baigiant šokių pamokomis šunims vaizdingame Užupyje.

Po pietų Kaniterapijos asociacija kartu su Vilniaus Antakalnio poliklinika sukvietė visus besidominčius kaniterapija. Paskaita neįsivaizduojama be šunų, todėl dalyvavo ir terapiniai šunys – Labradoro retriverė Amber bei trumpamplaukių vengrų vižlų kalytė Vėtra.

Išklausę KA prezidentės, psichologijos doc. dr. Vilmantės Pakalniškienės paskaitos, susirinkusieji grožėjosi šunų atliekamais triukais, dalijosi įspūdžiais apie savo augintinius.

Šuns dieną minėjo ir Lietuvos muitinė. Žmonės lankėsi muitinės muziejuje, su augintiniais dalyvavo šunų žaidynėse, daug sužinojo apie tarnybinius šunis.

Tuo tarpu Pilaitės mikrorajone šunų mylėtojus konsultavo „Great Pet“ šunų dresūros mokyklos treneriai, o letenos.lt organizavo šunų ir šeimininkų orientacines varžybas bei apdovanojo pačius vikriausius.

Vakarėjant vilniečiai rinkosi į Kūdrų parką Užupyje, kur „Woderdog“ šunų akademija dalijosi šokių su šunimi subtilybėmis, o atvykę su augintiniais galėjo išbandyti pagundų trasą ir laimėti prizų.

Šuns dieną netilo kalbos per radiją ir televiziją: kaip svarbu kaupti žinias ir mokyti savo augintinius, kad šie būtų socialūs ir socializuoti, elgtųsi bei gyventų kaip visaverčiai bendruomenės nariai. Šuns dieną nušvietė portalai Delfi, LRytas, 15 min., televizijos laida „Gyvūnų manija“.

Gausybė įstaigų, įmonių leido šunis atsivesti į darbą ir tai tapo švente ne tik šeimininkams, bet ir jų augintiniams. Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojai kartu su meru Remigijumi Šimašiumi dieną darbe taip pat praleido su savo augintiniais.

Lietuvos policija, prekybos tinklai, įvairios organizacijos Šuns dienos proga rūpinosi beglobiais gyvūnais, jiems skirdami ne tik materialią paramą, bet ir savo dėmesį, vedžiodami ir bendraudami su prieglaudų šunimis.

„Kai prasideda pavasaris, Šuns dienos virusas puola visus. Ir tuo labai džiaugiamės, nes tai puiki proga dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į gyvūnus augintinius, didinti šeimininkų atsakomybę ir, žinoma, išreikšti savo meilę šunims, – sakė Lietuvos kinologų draugijos projektų vadovė  Augustė Daukšienė. – Mylėkime ir būkime atsakingi ne vien šventės dieną, o visus metus, o šių metų šventės tema „Aš ir šuo: mokau ir mokausi“ tegul niekada nepraranda savo aktualumo“.

Vilniaus m. savivaldybės, Antakalnio poliklinikos, Zapto albums, dresuok.lt nuotraukos