2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Baltijos šalių šunims – raudonas kilimas

Kokia graži tradicija patiesti raudoną kilimą garbingiausiems svečiams – kirbėjo mintis, stebint Baltijos šunų čempionų čempionatą.

 

Toks kilimas patiestas ne bet kam, o 32 gražiausiems Latvijos, Estijos ir Lietuvos šunims, kurie sausio 20 dieną viešbučio „Vilnius Grand Resort“ Grand opera salėje varžėsi dėl Baltijos čempiono titulo.

Čempionatą jau septintą kartą organizavo Lietuvos kinologų draugija, sukvietusi į iškilmingą renginį bemaž du šimtus svečių.

Buvome svetingi ir draugiški: čempiono ir vicečempiono taures padovanojome svečiams.

Jorkšyro terjeras SUNACHATES DANCING WITH DESIRE (sav. Olga Begena, Latvija) tapo 2018 metų Baltijos šunų čempionų čempionato nugalėtoju.

Vicečempiono taurė atiteko puikiam 4 metų australų aviganiui MYSTIC FALLS BAZINGA, o trumpiau, Skyr, (sav. Jane Evert) iš Estijos. Šuo išveistas Italijos veislyne „Mystic falls“.

„Atsimenu, kaip prieš ketverius metus šitoje pačioje salėje vyko atvirasis Lietuvos šunų čempionų čempionatas. Tada pasižadėjom, kad mes, trijų Baltijos šalių kinologai, sukursime naują tradiciją – Baltijos šunų čempionų čempionatą, kuris kasmet vyks vis kitoje šalyje. Savo žodį ištesėjome, ir tai unikalu, nes kitose Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) šalyse to nėra“, – sveikindama Čempionato dalyvius, sakė Latvijos kinologų federacijos prezidentė Vija Klucniece.

Užkalbinta renginiui besibaigiant, kartu su visa Latvijos komanda ji džiaugėsi Jorkšyro terjero Didži pergale: „Šiandien jo žvaigždžių valanda. Didži 2016 metais tapo Latvijos TOP šunimi, praėjusiais metais jis buvo antras. Veisėja Olga Begena (veislynas „Sunachates“ – Red.) turi daug „parodinės“ patirties, bet, išduosim paslaptį: prisibijo, jei finaliniame konkurse tenka konkuruoti su baltais šunimis, ji dažnokai pralaimi baltukams. Ir štai šiandien jos Didži nurungė ne vieną, o tris baltus šunis!“.

Olga Begena veisia ne tik Jorkšyro terjerus, bet ir vakarų Škotijos baltuosius terjerus. Pernai pasaulinės terjerų parodos Best in Show konkurse jos Didži taip pat buvo tarp gražiausiųjų, puikiai atstovavo Latvijos šunims Didžiojoje Britanijoje vykusiame „Eukanuba Challenge“ konkurse.

Paskelbus Čempionato nugalėtojus ir pasveikinus 2017 metų Lietuvos TOP šunis, dalyviai ir svečiai susėdo švęsti, vaišintis, klausytis gyvos muzikos.

Nedaug kas žinojo, kad čempiono Didži savininkė dar negali švęsti – kruopščiai, kone pusvalandį suko ant „papiločių“ naujai iškepto čempiono plaukus…

„Savo augintinius parodose demonstruoju pati. Išmanau šios šunų veislės specifiką, kailio paruošimą, be to, gerai pažįstu ir myliu savo šunis, – šypsojosi Olga Begena. – Nors šiuo metu mūsų namuose 12 šunų, meilės ir dėmesio užtenka visiems“.

Čempionų čempionato taisyklės skiriasi nuo įprastinių parodų taisyklių.

Šunis čia vertina trys tarptautiniai teisėjai – šįkart tai buvo airiai Cathy ir Sean Delmar‘ai bei iš Čekijos atvykęs Iuza Beradze, kuris ne tik rinko čempionų čempioną, bet pramoginėje vakaro dalyje prisiminė savo ankstesnį pomėgį ir ant parketo šėlstančių šokėjų džiaugsmui sudainavo keletą dainų.

Čempionate dalyviai varžėsi poromis, prieš tai viešai ištraukę numerėlius.

Kai kam šie burtai nebuvo labai sėkmingi, sakykime, ryzenšnauceriams teko varžytis poroje.

Čempionate buvo nemažai dekoratyvinių veislių šunų – tarpusavyje konkuravo net 3 garbanotieji bišonai.

Iš Lietuvos atstovų gana ilgai prieš konkurentus atsilaikė amerikiečių akita, garbanotasis retriveris.

Iki pergalės vieno žingsnelio tetrūko į ketvirtąjį turą patekusiam kauniečių T.Cinelio bei J.ir T.Plungių garbanotajam bišonui TAURO MILANO. Šis šuo yra 2017 metų Lietuvos TOP šuo.

„Šunys tokie skirtingi ir kiekvienas savaip gražus, –  sakė teisėjas Sean Delmar. – Tai išskirtinis, visiškai kitoks, nei įprastos šunų parodos, renginys. Tai – šventė, ir mes esame laimingi, kad pakvietėt mus į savo šventę!“.

Stilingi šventės dalyviai ir svečiai mėgavosi draugiška renginio atmosfera, džiaugėsi šunų pasiekimais ir linkėjo vieni kitiems susitikti Taline, kur kitąmet vyks 2019 metų Baltijos šunų čempionų čempionatas.

 

Stasio Barausko nuotr.

Dar daugiau nuotraukų: https://www.facebook.com/KinologijaLT