2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Iš Pasaulio čempionato – su bronza!

Aistė ir Tesa po keturių dienų pasaulinio varžybų maratono Vokietijoje parsivežė vieno etapo bronzą, o kitame iškovojo penktąją vietą, tačiau žvaigždžių liga nei Tesai, nei jos šeimininkei negresia…

 

„Tesai svarbiausia, kaip jaučiasi šeimos nariai, ir jeigu jie patenkinti, tai yra geriausias apdovanojimas, kokį tik gali gauti mūsų šuo“, – sako šunų sporto entuziastė Aistė Svinkūnaitė.

Pokalbis su A.Svinkūnaite apie 2017 metų Pasaulio belgų aviganių čempionatą.

Griūnendaliai dažnai laikomi „vyriška“, didelės patirties reikalaujančia, šunų veisle. Kaip sekasi susikalbėti su savo griūnendale Tesa, kad ji yra ne tik puikiai valdomas šuo, bet ir dega noru dalyvauti varžybose?

Griūnendaliai, juodi ilgaplaukiai belgų aviganiai, yra „minkštesni“, nei malinua, bet tokie pat aktyvūs, azartiški, gamtos apdovanoti puikiais instinktais ir begaliniu noru įtikti savo šeimininkui. Šios savybės suteikia galimybę turėti labai gerą šunį, tinkantį įvairiausiai aktyviai veiklai, todėl  ir pasirinkau šunų vikrumo varžybas (anglų k. agility). Šiuolaikinis sportas su šunimis reikalauja kvalifikuoto pasirengimo. Kai aikštelėje matome puikiai dirbantį ar sportuojantį šunį, suprantame, kad už jo pečių – dresuotojų, trenerių, specialistų, komandos draugų ir sportininkų komanda, jų patirtis, kinologijos žinios, palaikymas. Visiems jiems jaučiu dėkingumą. Be to, už viso to dar yra smagus treniruočių procesas, aktyvus laisvalaikis su draugais. O šuo įpranta prie tokio režimo ir todėl dega entuziazmu, į trasa lekia su džiaugsmu.

FMBB: ką reiškia šis trumpinys, kokios tai varžybos?

FMBB, arba Fédération Mondiale du Berger Belge, yra Belgų aviganių pasaulio čempionatas, kuris rengiamas kiekvienais metais. Šiuo metu tai vienas prestižiškiausių ir rimčiausių sportinių šunų renginių pasaulyje. Jis apima IPO, Mondioring, Agility, Obedience, Canicross, Bikejoring disciplinas, taip pat į šį renginį „įsikomponuoja“ ir belgų aviganių paroda. Čempionatas vyko balandžio 26-30 d. Vokietijos mieste Halėje. Kokio dydžio tai renginys, geriausiai atspindi dalyvių statistika, būtinai norėčiau ją pateikti: Agility rungtis – 22 šalys, 145 dalyviai. IPO – 41 šalis, 153 dalyviai. Mondioring – 23 šalys, 96 dalyviai. Obedience – 11 šalių, 64 dalyviai.

Su Tesa dalyvavote Agility rungtyje ir įveikėte dešimtis stipriausių varžovų. Kaip vyko  varžybos?

Agility rungtis susideda iš keturių dienų maratono.  Pirmąją dieną šunys tik treniruojasi, pratinasi prie aikštelės sąlygų. Kiekvienas varžybų dalyvis turi vos pusantros minutės, per kurias privalo supažindinti savo šunį su danga, kliūtimis ir barjerais. Tai labai svarbu, nes šuo turi pasirinkti tinkamą greitį: kad neslystų, kad nebūtų didelių „lankų“ po kliūčių įveikimo, bet kad greitis artėtų prie maksimaliai įmanomo, kad guminiai zonos kliūčių paviršiai nekeltų diskomforto. Antrąją ir trečiąją varžybų dienas šunys rungiasi 4 trasose asmeninėje įskaitoje ir 2 trasose komandinėje šalies įskaitose. Ir tik ketvirtąją dieną vyksta finalas. Agility sporto rezultatai sunkiai prognozuojami, nes yra ir „sėkmės“ faktorius. Kai šunys lygiaverčiai, rezultatai skiriasi šimtosiomis sekundės dalimis, tuomet  laviruojama labai arti kritinių ribų, ir jei vedlys ar šuo suklysta, sakykime, šuo nagučiu užkabina kartelę, nes šoka kuo arčiau jos, tai gali baigtis baudos taškais. Bet jei viskas pavyksta, tokie bėgimai „pakelia“ visą sirgalių stadioną…  Būtent tokie techniški, labai greiti bėgimai padaro šį sportą be galo gražų, dinamišką ir labai patrauklų.

Iš Lietuvos į čempionatą vyko 5 sportininkai ir 6 šunys. Palyginti su kitomis šalimis, tai daug, ar mažai?

Sakyčiau, nemažai… Be manęs šiemet Lietuvai dar atstovavo Jolanta Janušauskienė su Akselis Balkūnai, Rasa Vaščilienė su dviem šunimis: Su meile Basseterre ir Pitonas Gera nuotaika, Rimvydas Ciesiūnas su Holland Hero Alias Dakota, Audra Lekštutytė su Workaholic Wookie. Lietuvos komandą sudarė visi juodi šunys. Komandos dalyviai su labai didele patirtimi, šunys ne jaunikliai, dalyvavę ne kartą dideliuose turnyruose. Sąžiningai sakant, tai buvo pati stipriausia ligi šiol turėta, „large“ kategorijos Lietuvos agility komanda. Lietuvių komandai šiek tiek pritrūko sėkmės, bet mes tikimės ją prisivilioti kitais metais… Kadangi Lietuvos sportininkai jau trečius metus dalyvauja Belgų aviganių pasaulio čempionate ir tai ne atsitiktinis reikalas, matydami mūsų entuziazmą ir pastangas, mus parėmė Šiaulių miesto zooverslo atstovai. Starto mokesčius, kelionės išlaidas dengėme savo lėšomis.

Ruošiantis šioms atsakingoms varžyboms, kas jums ir Tesai buvo sunkiausia? Ar labai jaudinotės?

Gal ir sunku patikėti, bet labiausiai kėlė nerimą lietingas lietuviškas pavasaris. Dėl drėgnos ir slidžios velėnos nebuvo įmanoma perkelti treniruočių iš angaro į lauką, nebijant šuns traumos. Bėgti smėliu ir žole yra skirtingi dalykai. Sužinojus, kad varžybose Vokietijoje danga bus dirbtinė žolė, išvis viskas susijaukė. Kadangi mes tokių sąlygų neturėjom, tai buvo vienas didžiausių rūpesčių. Kitas siurprizas laukė nuvykus į čempionatą – magnetiniai barjerai! Jie pasirodė esą labai jautrūs, kartelės krisdavo net tiems šunims, kurie niekada jų nenumesdavo. Nenumušti nė vienos kertelės tapo sudėtingiausiu iššūkiu, nes šunys nebuvo treniruoti tokiomis sąlygomis.

Kas jus treniruoja? Ar dažnai dalyvaujate varžybose?

Su augintine treniruojamės nuo pat pirmųjų jos atsiradimo šeimoje dienų, Supratimo apie ankstyvąją šuns raidą mokiausi iš pasaulinių obedience varžybų prizininkės Varvaros Bolshakovos.  Nuo 2012 metų aktyviai dalyvauju Lietuvos agility sporte. Tobulinau savo žinias praktiniuose seminaruose pas puikiai pasaulyje žinomus agility sportininkus bei trenerius – Magdalena Ziolkowska, Veronica Bache, Jan Egil Eide, Anne Savioja, Svetlana Tumanova, Zeljko Gora, Monika Rylska, Sasha Grunder, Martina Magnoli Klimesova. Šuns paruošimo aukščiausio lygmens varžyboms mokiausi pas vieną žymiausių Belgijos specialistų – Hansą Verbruggeną. Taip pat šunį padėjo ruošti Lietuvos kinologų draugijos dresuotojai Marius Petraitis ir Kęstutis Vaičiūnas. Agility meno mokė Jolanta Janušauskienė, Daiva Vadišiūtė, Dalia Udrienė, Redas Masiulis. FMBB čempionatams kasmet pasiruošti padeda tarptautinė agility trenerė iš Čekijos Lucie Dostalova. Aš aktyviai dalyvauju įvairiose Europos šalių Agility varžybose Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje. Man patinka judėti, kažką naujo atrasti, juk su tuo susijęs ir mano darbas – dirbu turizmo srityje (frančizės pagrindais veikiančio kelionių organizatoriaus biuro vykdomoji direktorė – Red.).

 

Pirmoji mintis, kuri šauna į galvą, kai jūsų kas nors paklausia apie Tesą…

Oi, daug minčių šauna į galvą (Juokiasi). Bet pastebėjau, kad dažnai pagalvoju apie skaičius 5 ir 15. Birželio mėnesį Tesai sukaks penkeri metai, ir aš jaučiu, kad ateityje jos dar laukia daug puikių dalykų. O dabar, pasak svetainės Working-dog.com statistikos, Tesa yra penkioliktas šuo pasaulyje tarp griūnendalių (šis skaičius atspindi susidomėjimą šuns sportiniais pasiekimais – Red.). Tesą įsigijau Lietuvoje, veislyne „Su Meile“, jos veisėja yra Audra Lekštutytė. Tai puikus, empatiškas šuo, kuriam svarbiausia – gera mano nuotaika ir dėmesys. Žinoma, jai svarbu ir sąžiningai uždirbta mėsos porcija, pasivaikščiojimai link atviro vandens, lenktynės laukais su kita mūsų belgų avigane malinua Iris Degantis Kraujas. Tesai svarbu, kaip jaučiasi ir mūsų vienuolikametė dukra, ir visa šeima – jeigu visi laimingi, tai geriausias apdovanojimas, kokį ji tik gali gauti.

Lietuvos kinologų draugija
Aistės Svinkūnaitės asm. nuotr.

SU MEILE BARSELONA (Tesa) sportiniai pasiekimai:

Agility pasaulio čempionatas FCI AWC 2016 (Spain Zaragoza) – 22 vieta.
Belgų aviganių pasaulio čempionatas FMBB 2016 – 10 vieta.
Agility pasaulio čempionatas FCI AWC 2015 (Italy Bologna)  – 13 vieta.
Belgų aviganių pasaulio čempionatas FMBB 2015 – 14 vieta.
Baltic Open Agility 2015 (BOA)  – A3 1 vieta.
2015 metų Lenkijos agility „Elito“ varžybos – 1 vieta.