2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Pirmieji startai: varžėsi kraujasekiai

Lietuvos taksų mylėtojų klubas (LTMK) gegužės 11 d. suorganizavo pirmąsias Lietuvos kraujasekių šunų varžybas.

 

LTMK įsikūrė 2010 m. pabaigoje, noro organizuoti darbinius bandymus buvo ir anksčiau, nes taksai yra viena universaliausių medžioklinių darbinių šunų veislių.

Jie ypatingai tinka medžioklei urvuose, taip pat puikiai seka sužeistus žvėris, skalydami veja.

Visgi didžioji dalis klubo narių yra moterys, taigi medžiotojų tarp mūsų nėra, todėl savarankiškai tokių bandymų suorganizuoti negalėjome.

2013 m. klubo narių gretas papildė žmonės, kuriems svarbu turėti ir veisti ne tik gražaus eksterjero taksus, bet ir turinčius veislei būdingas darbines savybes.

LKD medžioklinių šunų darbinių savybių išsaugojimo ir ugdymo komisijos pirmininkas Gediminas Žiūkas sutiko padėti suorganizuoti varžybas, todėl laukti daugiau nebuvo ko.

Susidomėjimas varžybomis buvo didelis, tačiau dėl laiko (1 šuniui skiriama 40 min.) ir teritorijos ploto (kiekvienam šuniui daromas atskiras 600 m. ilgio dirbtinis pėdsakas) galėjo dalyvauti ribotas dalyvių skaičius – ne daugiau kaip 12 šunų. Pirmenybė registruotis buvo suteikta klubo nariams.

Varžybos vyko 8-16 valandų senumo kraujo pėdsaku, „išgulėjusiu“ vieną naktį. Į bandymus atvyko 11 taksų su šeimininkais. Varžyboms teisėjavo tarptautinės kategorijos teisėjas Gediminas Žiūkas, nacionalinės kategorijos teisėjai Viktoras Freigofas, Dainius Noreika, Sigitas Savickis. Teisėjams padėjo asistentė Deimantė Karlonienė.

Pirmiausiai buvo patikrinta taksų reakcija į šūvį (bijantys šūvių šunys bandymuose negali dalyvauti). Tačiau tokių neatsirado ir visi galėjo dalyvauti toliau.

Vienas iš teisėjų slėpdavosi pėdsako gale, kad galėtų įvertinti taksų elgesį prie surasto šerno. Kiti du teisėjai ėjo kartu su šunimi ir vedliu – vertino takso, kuris turėjo ramiai sekti dirbtiniu kraujo pėdsaku apatine uosle ir taip surasti „nukautą“ šerną, darbą.

Kai kurių trasų reljefas buvo lygesnis, kitose pasitaikė ir griovių, ir gilesnių balų. Kam kokia atiteks – laimės dalykas, nes trasų numeriai buvo traukiami burtų keliu. Nors ryte švietė saulė, tačiau po medžiotojų šūvių dangus „prakiuro“. Tiek taksai, net patys mažiausieji triušiniai, tiek jų šeimininkai drąsiai klampojo per balas ir griovius. Įveikę trasas buvo šlapi ir murzini, tačiau su šypsenomis veiduose.

Šešių taksų darbas buvo įvertintas diplomais. Teisėjų komisijos pirmininko G. Žiūko teigimu, 50 proc. šunų įvertinimas diplomais atitinka bendrą varžybų ir bandymų statistiką.

Pirmąją vietą, I laipsnio diplomą ir kandidato į Lietuvos darbo čempionus titulą LT CACT iškovojo S. Jasevičiūtės trumpaplaukis taksas KULDNE TALISMAN BRUNO VINCHENZO. 2-4 vietas taip pat pasidalino trumpaplaukiai taksai. 5-ąją vietą su III laipsnio diplomu iškovojo pati mažiausia varžybų dalyvė P. Čerapaitės trumpaplaukė triušinė taksų kalytė NORDEN LIHT IRON LADY, 6-oji vieta bei III laipsnio diplomas atiteko M. Veršickaitės šiurkščiaplaukei nykštukinei taksų kalytei ŠMĖKLA MARSELIO KOMPANIJOS VAIVORYKŠTĖ.

Pasibaigus varžyboms, nors sušlapę ir pavargę, visi dalyviai nestokojo gerų emocijų, buvo pasiryžę toliau mokyti savus taksus, ruošti juos kitiems bandymams bei varžyboms ir siekti dar geresnių rezultatų.

Lietuvos taksų mylėtojų klubas šiemet rugsėjo 20 d. jau suplanavo taksų varžybas urvuose Radviliškio rajone.

LTMK informacija ir nuotr.

Varžybų rezultatai:

1.    Trumpaplaukis taksas KULDNE TALISMAN BRUNO VINCHENZO, 82 b., I laipsnio diplomas, LT CACT (sav. S. Jasevičiūtė);
2.    Trumpaplaukis taksas VOQUE KLAN ADY LOWCZYNI, 82 b. I laispnio diplomas (sav. S. Jasevičiūtė);
3.    Trumpaplaukis taksas TWITTERS AMETHYST, 78 b., II laipsnio diplomas (sav. S. Jasevičiūtė);
4.    Trumpaplaukis taksas EROS Z ORLOWSKIEGO MOLO, 83 b., III laipsbnio diplomas (sav. T. Mertingas);
5.    Trumpaplaukis triušinis taksas NORDEN LIHT IRON LADY, 66 b., III laipsbnio diplomas (sav. P. Čerapaitė);
6.    Šiurkščiaplaukė nykštukinė taksas ŠMĖKLA MARSELIO KOMPANIJOS VAIVORYKŠTĖ, 65 b. III laipsnio diplomas (sav. M. Veršickaitė);
7.    Trumpaplaukis nykštukinis taksas MINI KARAMBOLIS AMORE A PRIMA VISTA, 50 b. (sav. P. Čerapaitė);
8.    Trumpaplaukis nykštukinis taksas MINI KARAMBOLIS ALONSO VINCITORE, 48 b. (sav. P. Čerapaitė);
9.    Trumpaplaukis taksas RUSSKIY ASSORTI‘C EDISSON, 47 b. (sav. T. Mertingas);
10.    Ilgaplaukis taksas EXCELLMAGIC L‘DEWEY, 22 b. (sav. A. Sudintienė);
11.    Trumpaplaukis taksas BON JOVI COOPER’S, 18 b. (sav. R. Labutienė);
12.    Neatvyko.