2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Sieks sudominti jaunimą kinologija

Kovo 29-30 d. Amsterdame įvyko FCI kinologinio švietimo grupės, siekiančios įtraukti jaunimą į kinologinę veiklą, susitikimas.

 

Europos šalims susitikime atstovavo Lietuvos, Vokietijos, Suomijos ir Portugalijos kinologai. Lietuvos kinologų draugijai – Mokymo centro švietimo projektų vadovė Daiva Kvedarienė.

–    Amsterdame pristatėte Lietuvos kinologų draugijos švietimo projektus. Kaip mūsų organizacija „atrodė“ kitų organizacijų kontekste?
–    Kai papasakojau apie LKD Mokymo centro veiklas, susitikimo vadovas Gerrad Jipping pasidžiaugė, kad Lietuvos kinologų Mokymo centras aprėpė viską: visuomenės, vaikų ir jų tėvų, mokytojų bei kitų socialinių grupių švietimą, jau nekalbant apie pačių kinologų mokymus. Jis pabrėžė, kad dauguma pasaulio kinologų organizacijų dažniausia užsiima tik kinologų kvalifikacijos kėlimu.

–    Palyginti su senesnes kinologines tradicijas turinčiomis šalimis, kuo esame kitokie?
–    Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centras sukūrė kinologinio švietimo struktūrą: veiklos viziją, misiją, tikslus. Sudarėme 2014 metų ir perspektyvinį darbo planą, visada pabrėžiame savo veiklos šūkį: „Kurkime gyvūnus mylinčią šalį“. Taigi esame atviri visiems ir norime būti naudingi ir tiems, kurie augina šunis, ir tiems, kurie šunų netgi nemėgsta.

–    Ko trūksta kitų šalių kinologams, kad edukaciniai projektai būtų sėkmingesni?
–    Ko gero, visiems trūksta trijų dalykų: veiklos finansavimo; testuotų, kinologiniam švietimui tinkamų šunų ir specialius mokymus baigusių žmonių (kinologijos savanorių). Lietuvoje savanorystė apskritai dar tik skinasi kelią, o kinologinė savanorystė ne tik mūsų šalyje, bet daugelyje pasaulio šalių tebėra naujovė.  LKD Mokymo centro sąrašuose yra apie 30 savanorių, maždaug pusė šių savanorių aktyviai įsitraukė į veiklą, bet juk dauguma studijuoja, dirba, turi kitų pareigų. Kad randa laiko kinologiniam švietimui, esame jiems labai dėkingi.

–    Amsterdame pasiskirstėte darbais. Jums teko bene didžiausias krūvis – kuruoti Rytų Europos jaunimo įtraukimo į kinologinę veiklą projektus.
–    Taip, mano kuruojamame sąraše – Rusija, Bulgarija, Rumunija, Ukraina ir kitos didelės Rytų Europos šalys. Nenuobodžiausiu (Šypsosi – Red.). Dabar visi atliekame namų darbus ir planuojame bent trumpam susitikti Helsinkyje, Pasaulinėje šunų parodoje.

–    Kodėl darbo grupės susitikimas vyko Olandijos kinologų klube?
–    Tai viena seniausių Europos kinologų organizacijų. Olandijos kinologų klubas (Dutch Kennel Club „Raad van Beheer“ – Red.) įkurtas 1901 metais, kai susijungė XIX amžiaus pabaigoje veikusios trys kinologų organizacijos. Šimtametės tradicijos, senovinis pastatas pačiame Amsterdamo centre, kinologijos archyvai, meno kūriniai – klubo aplinka įspūdinga. Gerard Jipping yra šio klubo prezidentas, FCI parodų komisijos narys, tarptautinis teisėjas. Jis keletą kartų lankėsi Lietuvoje. Taip pat atvyks teisėjauti į Molėtuose vyksiančias tarptautines šunų parodas. Turėsime progos pristatyti Lietuvos kinologų švietimo projektus, tik šįkart – gyvai. Radžiūnų aerodrome kartu su parodos ringais pastatysime Mokymo centro palapines. Maloniai kviečiame apsilankyti!