2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Vedliai demonstruoja meistriškumą

Šunų parodoje žiūrovams ir dalyviams visuomet didelį įspūdį palieka jaunųjų vedlių konkursas.

 

Ar šis konkursas toks patrauklus todėl, kad jame dalyvauja vaikai ir jaunimas? Kaip jie ruošiasi vedlių konkursui ir koks malonumas kiekvieną savaitgalį lakstyti paskui šunų uodegas? Į šiuos klausimus atsakė Lietuvos jaunųjų vedlių klubo viceprezidentė, buvusi vedlių konkursų dalyvė, dabar – vedlių ir teisėjų „ryšininkė“ Augustė Šedytė.

 

– Gruodžio 14-ąją vyks „Jaunųjų vedlių čempionatas‘2013“. Kuo jis skirsis nuo įprasto konkurso?

– Jaunųjų vedlių čempionato metu vyksta ne tik vedlių konkursas. Jo metu sudedami taškai ant „i“ – skelbiami metų rezultatai. Apdovanojami geriausi vedliai, surinkę daugiausiai taškų (visus metus tai žymima taškų kortelėse, kurias turi kiekvienas vedlys). Čempionatas, į kurį paprastai užsiregistruoja apie 60-70 vedlių, vyksta ne bet kokioje, o tarptautinėje šunų parodoje, Litexpo parodų ir kongresų centre. Pati parodos aplinka, išskirtinė artėjančių švenčių atmosfera suteikia čempionatui iškilmingumo. Svarbu ir tai, kad teisėjauti pakviečiame patyrusį hendlingo specialistą, tarptautinį ekspertą. Šiemet pakvietėme Adam Ostrowski iš Lenkijos.

– Ar jaunųjų vedlių čempionatai buvo organizuojami ir anksčiau?

– Lietuvos jaunųjų vedlių klubas buvo įkurtas 2007 metais, jį įkūrė nedidelė grupelė aktyvistų su pirmąja klubo prezidente ir pagrindine klubo iniciatore Egle Šimkevičiūte. Tuomet sukurta ir taškų rinkimo sistema, kuri buvo tobulinama, bet išliko iki šių dienų.

Tais pačiais metais Jaunųjų vedlių klubas išsiuntė pirmąją delegatę atstovauti Lietuvai prestižinėje Cruft‘s parodoje Didžiojoje Britanijoje – kaunietė Goda Jurgilaitė tada buvo atrinkta į finalininkų dešimtuką. Beje, G.Jurgilaitė buvo išrinkta geriausia metų vedle 2008, 2009 ir 2010 metais, ji ne kartą atstovavo mūsų šalies jauniesiems vedliams prestižinėse šunų parodose. Šiuo metu Goda ne tik moko šio meno vedlius, bet yra Jaunųjų vedlių konkurso teisėja, Jaunųjų vedlių klubo sekretorė.

2011 m. Lietuvai prestižinėje parodoje atstovavo jauniausia visų šalių delegatė, tuomet buvusi vos 10 metų, vilnietė Dominyka Kolesova. 2012 m. – Monika Gediminaitė, 2013 m. – Augusta Ramutė Močiulskytė. Šios merginos ir toliau aktyviai dalyvauja Lietuvoje ir užsienyje organizuojamose parodose, vedlių konkursuose bei laimi prizines vietas.

– Būti tarp geriausiųjų norėtų kiekvienas, bet prizininkų pakyla – ne begalinė. Ką jauniesiems vedliams reiškia prizinė vieta?

– Nebūtina kaskart laimėti. Tai netgi neįmanoma, nes daug ką lemia šuns nusiteikimas, teisėjo požiūris į duetą, atliekamų figūrų techniką ar vedlio aprangą, juk nėra vieningos šio konkurso technikos ir reglamento visame pasaulyje, todėl ir teisėjų nuomonės skiriasi.

Jeigu fortūna šypsotųsi visiems, nebereikėtų nė konkursų organizuoti. Todėl ir turime taškų (arba balų) skaičiavimo sistemą, nepasisekė šiandien, pasiseks rytoj! Kasmet renkame geriausius vedlius, kurių 2-oji vieta deleguojama atstovauti vedliams Pasaulinėje šunų parodoje, o 3-ioji – Europos šunų čempionate. Pirmoji, kaip jau supratote, deleguojama į Cruft‘s.

Apdovanojami ir kiti. Pagerbiami didžiausią pažangą per pastaruosius metus padarę vedliai, taip pat skelbiamos išskirtinės nominacijos: Metų šypsena, Metų prizininkas, Metų atradimas ar Metų naujokas. Šios nominacijos palydimos gausiais prizais, tai skatina nesustoti, siekti geriausiojo vardo, dalyvauti parodose.

– Kaip ir kur treniruojasi jaunieji vedliai?

– Kasmet augant jaunųjų vedlių skaičiui, auga ir vedlių mokyklų kiekis. Be abejo, kai kas iš vedlių treniruojasi individualiai, bet dauguma jų lanko privačius ringo dresūros užsiėmimus, lankosi seminaruose, įvairiose paskaitose. Pataria vienas kitam. Džiugu, kad mūsų vedliai draugiški.

Žinoma, rimčiausias žinių ir gebėjimų patikrinimas – dalyvavimas pačioje šunų parodoje. Jau trejus metus vedliai tarptautinėse ir regioninėse šunų parodose Lietuvoje turi savo atskirus ringus ir teisėjus.

Jaunųjų vedlių čempionato metu teisėjas pildo aprašymo korteles apie vedlių atliekamas figūras, bendravimą su teisėju, kontaktą su  šunimi, dueto darbą – įrašai padeda vedliams tobulėti.

Jie nurodo, kuria kryptimi ir ką gerinti, kokių klaidų vengti. Įrašai neleidžia pernelyg užriesti nosies, padeda išlaikyti sveiką nuovoką.

–Minėjote seminarus. Kas ir kada juos veda, ar jie brangūs?

– Per metus organizuojame 2-3 praktinius ir teorinius seminarus. Kaina klubo vedliams (nariams) mažesnė, o prijaučiantiems šiek tiek didesnė, maždaug 25 litai. Seminarus veda ir Lietuvos kinologų draugijos, ir kviestiniai ekspertai. Paprastai prieš čempionatą stengiamės surengti seminarą su kviestiniais teisėjais.

Čempionate jau teisėjavo ir seminarus vedė daug garsenybių, tarp jų – Bela Deresh iš Vokietijos, Lisbetch Mach iš Šveicarijos, Torbjon Skaar iš Švedijos.
Lankėsi ir teisėjavo Slovėnijos jaunųjų vedlių klubo įkūrėja, garsi kinologė Željka fon Zidar.

Šiemet, kaip minėjau, atvyksta Adam Ostrowski. Jis yra ne tik tarptautinis teisėjas ir „grumingo“ specialistas, bet ir veislyno „Next Germanika“ savininkas (veisia kinų kuoduotuosius šunis, pudelius, čihuahua – Red.).

– Išduokite paslaptį: kokius prizus vedliams Kalėdų senelis jau paslėpė po egle?

– Jeigu Kalėdų senelį sutiksiu, būtinai paklausiu, bet tikrai žinau, kad Jaunųjų vedlių klubas kasmet negaili dovanų konkursantams. Čempionato dalyvių ir prizininkų laukia gausus dovanų krepšys. Šiais metais džiugins „Royal Canin Lietuva“ dovanos, Lietuvos kinologų draugijos, šunų fotografės Svetlanos Valujevos, zoologijos prekių parduotuvės „Auksinė Žuvelė” įsteigti prizai ir tai dar ne viskas.

Manau, kad nuostabus prizas yra geras žodis, todėl džiaugiamės, kai teisėjai giria Lietuvos vedlių meistriškumą, aukštą pasiruošimo lygį. Džiaugiamės gausiu vedlių būriu ir galėjimu paskatinti geriausiuosius, nusipelniusius deleguoti atstovauti Lietuvai.

Dėkoju vedliams ir jų tėveliams už entuziazmą, o Lietuvos kinologų draugijai – už visokeriopą paramą. Iš anksto dėkoju konkurso žiūrovams – ateikite mūsų palaikyti, vedliams tai itin svarbu!

T. Sireikaitės ir St.Barausko nuotr.