2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

#GGD: jau penktą kartą!

Net tris dienas gyvūnų mylėtojai šventė Pasaulinę gyvūnų globos, arba šv. Pranciškaus, dieną.

 

Šventiniai renginiai prasidėjo penktadienį, kai Lietuvos kinologų draugija surengė Šunų gerovės konferenciją. Šventė tęsėsi  šeštadienį, kuomet tūkstančiai gyvūnų augintojų rinkosi prie sostinės Baltojo tilto, ir baigėsi sekmadienį, Bernardinų bažnyčioje įvykus šv. Mišioms ir palaiminus gyvūnus augintinius.

Į gyvūnų globos šventę prie Baltojo tilto rinkosi ne vien vilniečiai. Sutikome Alytaus, Ukmergės, Kauno, Plungės, Trakų, kitų Lietuvos vietovių gyventojus, atvykusius dalyvauti arba pasižiūrėti šventinės programos.

Šunų gerovės konferencijos bei šventės prie Baltojo tilto globėjas, Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius, atidarydamas šventę, linkėjo: „Lietuvoje padaryta didelė pažanga gyvūnų gerovės srityje. Pažanga galima laikyti jau vien tai, kad gyvūnų gerovės problemos keliamos, kad apie jas kalbama viešai ir vis garsiau. Turime dar labiau sutelkti pastangas. Daugiau darnumo, mažiau ambicijų. Būkime vieningi“.

Kuo skyrėsi penktoji gyvūnų mylėtojų šventė nuo anksčiau vykusių, paklausėme šventės organizatorių.

„Visas veiklas planavome taip, kad gyvūnų mylėtojai ne pasyviaistebėtų, o dalyvautų. Kad jie ir augintiniai jaustųsi svarbūs, savi, kad visi kartu kurtų šventę su mumis ir augintiniais“,– sakė Lietuvos kinologų draugijos projektų vadovė Augustė Daukšienė.

Idėja žmonėms patiko – jie iš anksto registravo savo augintinius į konkursus „Pagundų trasa“, šunų lenktynes (profesionalai ir mėgėjai).

Šventės informacija buvo pradėta viešinti prieš mėnesį, paruošiamieji darbai prasidėjo vasarą.

Šiemet gausesnė buvo naminių gyvūnėlių augintinių ekspozicija: afrikiniai ežiukai, Namibijos ožkytės, balandžiai, triušiai ypač traukė mažuosius. Kai kurie pirmą kartą pamatė, kaip verpiama, sužinojo, kuo skiriasi triušių, šunų, ožkų vilna.

Puikus oras garantavo naminiams gyvūnams komfortišką, saugų dalyvavimą šventėje.

Tačiau šunų buvo daugiausia – šimtai! Socialūs, draugiški, atsakingų šeimininkų šunys. Pasipuošę šventinėmis varlytėmis, šeimininkams mielais niekučiais, bet labiausiai išsiskyrė taksai…

„Šimtas taksų susirinko – net Baltasis tiltas linko!“, – skandavo nuo Katedros aikštės iki šventės vietos Gedimino prospektu žygiuodama taksų šimtinė.

Į taksų eitynes visų dydžių ir spalvų taksus sukvietė Lietuvos taksų mylėtojų klubas.

Skardžiabalsiai taksai pavergė visus, bet vis dėlto šventėje sukiojosi du gyvūnai, kuriems neprilygo niekas. Su jais visi norėjo pasidaryti asmenukę.

Kaip ir su kita naujove – specialiai šiai šventei pagamintomis #GGD raidėmis.

Paliesti žirgą. Bent pastovėti šalia… Patys gražiausi ir nepaprastai kantrūs buvo raitosios policijos žirgai: Turbo su raiteliu Maksimilianu Lemeševu ir Kunigaikštis su raitele Ryte Stankevičiene.

Pristatę parodomąją programą, daugiau kaip 3 valandas jie išlaikė mažųjų ir suaugusiųjų apgultį.

Išskirtinę vietą šventėje, be abejo, užėmė gyvūnų globos organizacijos.

Lietuvos kinologų draugija visada  pasirengusi sudaryti šioms organizacijoms galimybes prisistatyti visuomenei, papasakoti apie savo veiklą, kviesti savanorius.

Bendru sutarimu ir paisant gyvūnų gerovės, bešeimininkiai gyvūnėliai į šventę nebuvo vežami, bet jų nebylų buvimą, nuoširdų susirūpinimą beglobių ateitimi tikrai galėjai justi.

Renginio organizatoriai nurodė ir daugiau naujovių, ko nebuvo anksčiau: buvo galima pasidaryti savo šuns šaržą arba „leteniūrą“, pamokyti šunį Agility abėcėlės, pasikonsultuoti ne su vienu, o daugiau šunų elgsenos specialistų ar dresuotojų, sužinoti apie gyvūnų viešbučio „užkulisius“.

Pasikalbėti su Ukmergės, Alytaus šunų, kurtų ar anglų buldogų mylėtojų klubais.

Susitikti su šunų veisėjais, „hendlingo“, jaunųjų vedlių mokyklų atstovais.

Parodomojoje programoje vėl visus džiugino ištikimų draugų pasirodymai: dresūros mokyklos „Laukinė orchidėja“ bei „Reksas“, muitinės, pasienio dresuoti šunys.

Žiūrovai šiltai sveikino „Rekso“ ir „WonderDog Šunų akademijos“ šokius su šunimis.

Naujų idėjų šventei padovanojo Vilniaus kolegijos studentai.

Padedami studentų ir dėstytojų, gyvūnų mylėtojai mokėsi gaminti ne bet kokius, o ekologiškus žaisliukus šunims, rašė pėdučių formos linkėjimus gyvūnams. O patys mažiausieji rikiavosi eilėje, kad jų veidukus papuoštų kačiukų bei šunų „portretai“.

Renginį rėmė profesionalaus šunų ėdalo „Nature‘s Protection“ gamintojai.

 

Šventės konkursų rezultatai

Pagundų trasa

Maži, iki 40 cm ties ketera, šuniukai

1. Aliona Janovič su Niga. 2. Giedrius Zlotkus su Vipu. 3. Medeinė Joncevaitė su Vėtra. 4. Irina Oženko su Bono. 5. Ana Zakroisky su Džastinu.

Dideli, virš 40 cm ties ketera, šunys

1. Renata su Beal. 2. Marijus Gaivenis su Grup. 3. Vaida Zlotienė su Maja. 4. Aistė Matiukaitė su Smilga. 5. Kęstutis Damkus su Kaifu.

Šunų lenktynės

Profesionalų grupė

1. Tatjana Paškevič ir Balu. 2. Aurimas Račiukaitis ir Grėjus. 3. Elada Pakalniškienė ir Etelė. 4. Miglė Baršauskaitė ir Egol.

Mėgėjų grupė

1. Henryk Cernoloviš ir Hakeris. 2. Daiva Pocevičienė ir Mėta. 3. Jolita Kleponienė ir Litas. 4. Emilija Pauškovaitė ir Mona. 5. Edita Čašėj ir Sigitas.

 

 

Agatos Mulerovaitės nuotr.