2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Spalio 6-oji prie Baltojo tilto: kas susirinks? ką veiks? kodėl švęs?

Spalio pirmąjį savaitgalį daugelyje šalių bus minima Pasaulinė gyvūnų globos, arba šv. Pranciškaus, diena. Minėjimai vyks vaikų ugdymo įstaigose, gyvūnų augintojų bendruomenėse. Šią dieną paminėti prie Baltojo tilto Vilniuje kviečia ir didžiausia šunų mylėtojų bendruomenė – Lietuvos kinologų draugija…

 

Tapo tradiciniu renginiu

Jeigu prieš porą dešimtmečių būtumėt paklausę, ar Gyvūnų globos dieną Lietuvoje organizuojama didesnių renginių, jums būtų patarę pasidomėti mokyklose. Gyvūnų teisės bei laisvės dar nebuvo taip aktyviai ginamos ir net apie „Penkias gyvūnų laisves“ nedaug kas buvo girdėjęs.

O štai šiandien gyvūnų globos organizacijų balsas vis labiau girdimas. Ir tai, kad spalio 6-osios šventė bus ne kur nors užkampyje, o vienoje gražiausių Vilniaus vietų, taip pat daug reiškia.

„Šventė prie Baltojo tilto tapo neatsiejama Vilniaus renginių dalimi, šiemet ją organizuosime jau penktą kartą,– sako Lietuvos kinologų draugijos (LKD) projektų vadovė Augustė Daukšienė. – Čia susirinkę gyvūnų mylėtojai ne tik švenčia ir džiaugiasi savo augintiniais, bet ir demonstruoja atsakingą požiūrį į gyvūnų laikymą bei auklėjimą. Vilnius vis draugiškesnis mums, gyvūnų augintojams, todėl ir mes turime pateisinti miestiečių pasitikėjimą: tinkamai auklėti savo augintinius, laikytis tvarkos“.

Žmonės, ištikimi gyvūnams

Dažnai sakoma: gyvūnai yra ištikimi žmonėms… O jei šį posakį apverstume aukštyn kojomis? Skambėtų gerai: žmonės, ištikimi gyvūnams.

Apie žmonių ištikimybę gyvūnams augintiniams daugiausia galėtų papasakoti gyvūnų globos organizacijų nariai ir savanoriai – šventėje prie Baltojo tilto jų bus tikrai daug. Ir kalbės jie apie gyvūnų teisę gyventi, turėti savo namus ir turėti juos mylinčius žmones. Gyvūnų globos organizacijos pristatys savo veiklą, supažindins su savanoryste.

„Tai puiki galimybė išsakyti Lietuvos kinologų draugijos poziciją, – pasidomėjus, ar verta organizuoti tokio pobūdžio renginius, sako LKD Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė. – Ne vien šunų parodas, kaip daugelis mano, mes organizuojame. Kasmet rengiame tarptautines kinologinio švietimo konferencijas. Šventės išvakarėse, spalio 5-ąją, vyks Šunų gerovės konferencija. Pranešimus skaitys Seimo nariai, valstybės institucijų, savivaldos, akademinės bendruomenės ir visuomeninių organizacijų atstovai. Šiuos renginius globoja Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius. Jau ne pirmi metai organizuojame „Atsakingo šeimininko akademiją“ – nemokamų paskaitų ciklą būsimiems šunų augintojams, paskaitos vyksta ne vien Vilniuje. Iš anglų kalbos išvertėme ir išleidome knygą apie šunų gerovę. Daug dėmesio skiriame vaikų švietimui“.

Pasak Daivos Kvedarienės, šunų statusas visuomenėje pasikeitė. Jie jau nebe sargai ar vien tik medžioklės padėjėjai. Šunys pirmiausia – šeimos nariai, kompanionai ir būtent tai labai įpareigoja žmones.

Į viešumą su savo augintiniais išeidami žmonės pristato juos kaip socialius, išauklėtus, tinkamai besielgiančius gyvūnus. Dabar net bibliotekos įsileidžia skaitytojus su šunimis, užsukti galima ir į kavinę ar parką.

„Man atrodo, kad gyvūnus auginantys žmonės yra tolerantiškesni ir atviresni. Jie labiau linkę bendrauti, todėl šventėje prie Baltojo tilto smagu matyti, kaip žmonės susipažįsta, dalijasi patirtimi,– sako A.Daukšienė. – Gyvūnų globos šventėje šeimos su augintiniais ne tik smagiai leidžia laisvalaikį, bet ir konsultuojasi su šunų priežiūros, mitybos, sveikatos specialistais, veisėjais“.

Nepaisant naujovių ir siurprizų, kuriais šventės svečius ir šiemet pasitiks organizatoriai, šventė lieka ištikima penkerius metus kurtoms tradicijoms: vyks policijos žirgų, tarnybinių šunų, dresūros mokyklų pasirodymai, konkursai šunims ir šeimininkams. Šeimininkai su šunimis galės išbandyti šunų vikrumo sportą, jauko persekiojimą, atsilaikyti pagundoms ar pasidaryti „leteniūrą“. Bus galima pamatyti balandžių, ežiukų, triušių, ožkyčių kolekcijas, susitikti su įvairių šunų veislių mylėtojų klubų atstovais.

Tradiciškai daug dėmesio bus skirta šeimoms ir vaikams. Žaliojoje Mokymo centro palapinėje veiks kūrybinės dirbtuvės, vyks linksmi žaidimai.

Renginį remia NATURE’S PROTECTION.