2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Kelionė su augintiniu viešuoju transportu

Vis dažniau žmonės su savo augintiniais išsiruošia į kelionę. Ir nebūtinai nuosavu automobiliu, bet ir traukiniu ar autobusu.

 

Tačiau reikalavimai vežant gyvūnus augintinius viešuoju transportu Lietuvos miestuose skiriasi, ir tai sukelia nemažai nepatogumų.

Kinologijos savanorė Neringa Vanjūtė surinko įdomios bei naudingos informacijos apie gyvūnų augintinių vežimo taisykles ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse.

Kelionės su šunimis traukiniu

Beveik visose valstybėse su šunimi keliauti galima tam tikrose, specialiai numatytose, traukinio zonose. Negana to, gyvūno bilietui dažnai taikomos nuolaidos.

Gyvūnams augintiniams labai draugiškose Skandinavijos valstybėse nereikalaujama šunims uždėti antsnukių, kai tuo tarpu Baltijos valstybėse (taip pat ir Lenkijoje) antsnukis keliaujant traukiniu yra privalomas, jeigu gyvūnas keliauja ne savo pervežimo dėžutėje. Taip pat neleidžiama traukiniais vežtis daugiau nei dviejų šunų, o su jumis keliaujantis augintinis turi būti su antkakliu ir trumpu (0,5 m) pavadžiu.

Šunų vežimas autobusais ir troleibusais

Tik Vilniaus miesto viešajame transporte savo gyvūną augintinį jūs galėsite vežtis autobusu arba troleibusu. Ir ne pervežimo dėžėje, o laisvai. Keliausite ramiai, tačiau sostinės transportininkai savo taisyklėse vis dėlto įrašė reikalavimą: vežamam šuniui reikia užsegti antsnukį, prisegti jį prie pusės metro pavadėlio (antsnukių nereikia tik pervežimo dėžėje keliaujantiems nedideliems šuniukams).

Tuo tarpu visų kitų Lietuvos miestų viešojo transporto taisyklės yra griežtesnės. Jos numato, kad šuo ar katė gali būti vežami tik pervežimo dėžėje ir tik taikant maksimalius šios „taros“ išmatavimus. Šis reikalavimas pažeidžia didesnių šunų savininkų teises – didelio šuns pervežimas autobusu ar troleibusu tampa neįmanomas.

Neringa Vanjūtė sako, jog, panagrinėjus Lietuvoje taikomas gyvūnų vežimo taisykles, matyti, kad jos iš esmės sutampa su Estijoje bei Lenkijoje taikomomis taisyklėmis.

Tuo tarpu kitose valstybėse (taip pat ir Latvijoje) gyvūnų vežimas yra gerokai paprastesnis – užsegti šuniui antsnukį ten nereikalaujama.

Kaimyninių valstybių sostinėse (įskaitant ir Vilnių), nepaisant anksčiau minėtų ribojimų, šuns pervežimas viešuoju transportu galimas ir pakankamai patogus šeimininkui. Deja, Lietuvos miestuose ir miesteliuose susiduriama su situacija, kuomet keleivis neturi galimybių viešuoju transportu vežtis didesnio gyvūno.

Kuo bekeliautumėte, mūsų augintiniai turi būti paskiepyti, sveiki, nesukelti aplinkiniams nepatogumų – turime paisyti higienos ir kultūringo elgesio normų.

Taip pat patartina prieš kelionę pasidomėti, ar augintiniui reikės bilieto. Jeigu reikės, tokiems bilietams visada taikomos nuolaidos.

Išsiruošus į kelionę tarptautiniais traukiniais ar autobusais, dar prieš perkant bilietą, reikia sužinoti, kokias taisykles taiko minėtos transporto kompanijos, kokie reikalavimai galioja gyvūnams augintiniams tose šalyse.

Saugios ir smagios kelionės!

N.Vanjūtė – išsamiai apie gyvūnų pervežimo taisykles.

Agatos Mulerovaitės nuotraukoje – N.Vanjūtė

2017 11 13