2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Lietuvių skalikams – kolekcinė moneta

Tarp lūšies, kamanės, balinio vėžlio ir kitų gyvūnų įsiterpė septintoji kolekcinė moneta, skirta lietuvių skalikui ir žemaitukui.

 

Liepos 21 dieną Lietuvos bankas į apyvartą išleido 10 eurų ir 1,5 euro kolekcines monetas ir pratęsė monetų seriją „Lietuvos gamta“.

„Euras yra puikiausia forma pristatyti mūsų paveldą, – monetos pristatymo iškilmėse Lietuvos žirgyne Riešėje (Vilniaus r.) kalbėjo gamtininkas Selemonas Paltanavičius. – Nedideli arkliukai, žemaitukai, visus stebina savo ištverme. Tokia pat ištverme pasižymi ir lietuvių skalikai. Žemaitukai ir lietuvių skalikai išliko tik entuziastų dėka, o mums reikia didžiuotis ir dažniau girtis: štai – lietuvių skalikas, pats tikriausias šuo. Štai – puikus arklys, mūsų žemaitukas!“.

Pasak lietuvių skalikų veislės entuziasto Mariaus Smetonos (į renginį jis atsivežė savo lietuvių skalikę Naidą, taip pat dalyvavo būrelis jo išveistų šuniukų šeimininkų su augintiniais), moneta su lietuvių skalikų atvaizdu yra puiku ir tuo džiaugiamės, bet reikia dėti pastangas, kad apie šią šunų veislę būtų žinoma ne vien Lietuvoje.

„Turime parengti knygą, taip pat reikia išsamesnės informacijos ir anglų kalba, kad žmonės daugiau sužinotų apie nacionalinę mūsų šalies veislę“, – sakė M.Smetona.

Monetos sutiktuvėse teko išgirsti, kad lietuvių skalikų mūsų šalyje liko tik apie 200, o jų išsaugojimu daugiausia rūpinasi Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija.

Lietuvos banko valdytojo Vito Vasiliausko nuomone, naujoji moneta svarbi ne tik susirinkusiems į šventę Riešės žirgyne, bet tai svarbu visai Lietuvai: „Šia moneta tikimės prisidėti prie unikalių gyvūnų veislių – lietuvių skalikų ir žemaitukų – išsaugojimo bei įprasminimo. Lietuvos bankas ir toliau tęs tradiciją monetomis įamžinti tai, ką turime unikalaus“.

Banko valdytojas įteikė pirmąsias monetas jos „krikštatėviams“.

Sidabrines 10 eurų nominalo monetas gavo monetos turinio kūrėjas S.Paltanavičius, monetos dailininkė Rūta Ničajienė, LMŽD pirmininko pavaduotojas Eugenijus Tijušas, Lietuvos žirgyno direktorius Edgaras Jeninas ir kiti.

Mažesnio nominalo monetos padovanotos veislyno skalikų augintojams, šventėje pasirodžiusioms raitelėms.

„Auginu, turiu, auklėju šunį – tai ne visai teisingas požiūris. Gyvenu su šunimi – taip turėtų sakyti šuns šeimininkas“, – sveikinimo kalboje sakė Eugenijus Tijušas.

Tikėkime, kad lietuvių skalikų gerbėjai būtent taip ir sako.

O kol Riešėje vyko šventinis renginys, kolekcininkai išgraibstė sidabrines monetas, jų išleista buvo tik 2000 vienetų. Mažesnio nominalo monetų dar galima įsigyti.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.