2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

„Šuns diena“ Trakuose – su išmone

Balandžio 24 d. Trakuose ir kituose Lietuvos miestuose šunų mylėtojai šventė „Šuns dieną“.

 

Ši diena švenčiama daugelyje šalių, o nuo šiol, Lietuvos kinologų draugijos iniciatyva, kasmet bus minima ir Lietuvoje.

Svarbiausias šventės akcentas buvo socialus ir socializuotas miesto šuo, visavertis bendruomenės narys, turintis atsakingą, jį mylintį šeimininką. Šventės metu buvo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šunis, jų svarbą žmonių gyvenime, pabrėžti gyvūnų šeimininkų atsakomybę bei didinti visuomenės toleranciją šunims.

Nors oro sąlygos nelepino, tačiau jų neišsigando ir į šventę susibūrė apie 50 Trakų šunų mylėtojų su savo keturkojais draugais. Balionais, vėliavėlėmis ir šypsenomis nešina per miestą, nuo Trakų kultūros rūmų link apžvalgos aikštelės priešais Trakų pilį žygiavo keturkojų ir jų šeimininkų eisena. Eisenos metu renginio savanorių rankomis gamintos vėliavėlės su „Šuns dienos“ logotipu buvo dalijamos praeiviams, žiūrovams ir miesto svečiams, taip buvo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir formuoti humanišką požiūrį į šunis, skatinti toleranciją gyvūnams.

Pramoginę „Šuns diena Trakuose‘2016“ programą sudarė konkursai, jų metu keturkojai varžėsi skirtingose kategorijose ir nominacijose.

Konkursų komisiją sudarė Trakų seniūnas ir šunų mylėtojas, ne pirmą kartą prisidedantis prie kinologijos renginių Trakuose organizavimo – Kęstutis Vilkauskas, veterinarijos gydytoja Laima Leščinskienė ir Lietuvos kinologų draugijos savanorė bei šventės Trakuose organizatorė Gintarė Tamašauskaitė.

Buvo išrinktas „Didžiausias Trakų šuo“ – aukščiausias šventėje dalyvavęs šuo – vokiečių aviganis, „Trakų kišeninukas“ – žemiausias šventės keturkojis – Maltos bišonas, „Stiliaus ikona“ – kamufliažiniu paltuku pasidabinęs prancūzų buldogas ir net 9 mokamas komandas pademonstravęs vokiečių aviganis „Komisaras Reksas“.
Renginio rėmėjai – Lietuvos kinologų draugija ir „Royal Canin“ dalyviams buvo paruošę prizų ir atminimo dovanėlių, todėl nei vienas neišėjo tuščiomis.

Naudodamiesi šia išskirtine proga Trakų šunų mylėtojai išreiškė ir savo pageidavimus: minint Balandžio 24-ąją, Trakų seniūnui buvo įteiktos 24 „Šuns dienos“ vėliavėlės su šunų šeimininkų pageidavimais ir pastebėjimais. Jose – pageidavimai dėl šunų vedžiojimo aikštelės bei specialių šiukšliadėžių šunų ekskrementams Trakuose įrengimo, taip pat raginimas pasekti Alytaus ir Marijampolės miestų savivaldybių pavyzdžiu, panaikinant draudimą šunims maudytis vandens telkiniuose.

Seniūnas nepasimetė, tačiau ir pažadų berti nepaskubo, aišku tik viena – šunų mylėtojų prašymai bus perduoti atsakingiems pareigūnams ir, tikėsimės, anksčiau ar vėliau – į juos bus atsižvelgta.

Ateis laikas, kai šunys Trakų rajone taps visaverčiais bendruomenės nariais, o šie metai ypač palankūs tokiems  pokyčiams, juk šiemet švenčiame „Vietos bendruomenių metus“.

Prie šventės organizavimo prisidėjo L. Leščinskienės veterinarijos gydykla ir Trakų seniūnija. Informaciniai rėmėjai – Trakų ir Elektrėnų krašto laikraštis „Galvė”.

Taip pat norėtumėme padėkoti  Trakų rajono policijos komisariatui, Trakų valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijai, Trakų rajono priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai, UAB „Trakų paslaugos“ ir VšĮ „Trakų pirminės sveikatos priežiūros centras“.

Lietuvos kinologų draugijos savanorė Gintarė Tamašauskaitė-Demir