2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šuns įsigijimas užsienyje: kas svarbu?

Pirkdami šunį užsienyje, pirmiausia įsitikinkite, ar Lietuvoje jo kilmės dokumentai bus pripažįstami, ar jie išduoti FCI narės – pagrindinės tos šalies kinologų organizacijos.

 

„Įsigijome veislinį šuniuką iš vieno Latvijos veislyno. Šuniuko veisėja davė visus reikiamus dokumentus: Latvijos kinologų asociacijos (Latvijas Kinoloģisko biedrību asociācija) išduotus šuniuko kilmės dokumentus, kalės registracijos sertifikatą, pirkimo-pardavimo sutartį. Lietuvoje kreipiausi į vieną šunų mylėtojų klubą užregistruoti šuniuką, kad galėtume su juo dalyvauti parodose, tačiau klubo administratorė atsisakė registruoti mūsų šunį. Kodėl? Juk pateikėme visus reikiamus dokumentus?“

Lietuvos kinologų draugija yra Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) narė ir laikosi šios tarptautinės organizacijos šunų veisimo, parodų organizavimo bei kitų reglamentų ir standartų.

Jūsų minėta Latvijos kinologų asociacija nėra FCI narė, todėl šios organizacijos išduoti šuniuko kilmės dokumentai FCI yra nepripažįstami. Latvijos kinologams FCI atstovauja Latvijos kinologų federacija (www.dogs.lv).

Pirkdami šunį užsienyje, pirmiausia įsitikinkite, ar šuniuko kilmės dokumentus išdavusi kinologų organizacija yra FCI narė. Tai galima padaryti neišeinant iš namų, apsilankius FCI svetainėje: www.fci.be.

Ten rasite ne tik Tarptautinei kinologų federacijai priklausančių kinologų organizacijų, bet ir šunų veislynų sąrašą. Apie konkretų šunų veisėją daugiau sužinoti galima tos šalies kinologų organizacijoje.

Taip pat primename, kad įsigyjant gyvūną užsienyje, eksportiniuose šuniuko kilmės dokumentuose (Export Pedigree) turi būti įrašyti pirkėjo – naujojo šuniuko savininko duomenys: vardas, pavardė, gyvenamosios vietos adresas.

Nesinaudokite tarpininkų paslaugomis, įsigykite savo būsimą augintinį tiesiai iš veislyno, susisiekti su užsienio šalių šunų veisėjais taip pat galima FCI svetainės pagalba.

Lietuvos kinologų draugijos veisėjai savo šuniukus parduoda tik su LKD išduotais kilmės dokumentais, identifikuotus mikroschema.

Šuniukai parduodami pasirašius pirkimo-pardavimo sutartis. Apie jus dominančius šunų veislynus galite sužinoti šunų mylėtojų klube arba LKD telefonu +370 5 24 91 119.

Klubų sąrašai ir kita informacija yra LKD svetainėje.

S.Sadauskaitės nuotr.