2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Senosios fotografijos ir mūsų šunys

LKD kartu su kolekcininku V. Ramanausku ir leidykla „Dirva“ išleido naują 2016 m. kalendorių „Draugai, padėjėjai, sargai“.

Šunys nuo seniausių laikų buvo kartu su mumis, padėjo mums išgyventi. Jie buvo mūsų draugai, padėjėjai, sargai. Labai gaila, kad tų laikų šunų atvaizdų bei aprašymų išliko tiek nedaug, todėl kiekvienas Lietuvos šunų paminėjimas ar atvaizdas mums, šunų mylėtojams, yra svarbus.

Pernai džiaugėmės kalendoriumi „Šunų žetonai“ – išskirtine Vyčio Ramanausko surinktų šunų žetonų kolekcija, o šiemet – senosiomis Lietuvos šunų ir jų šeimininkų fotografijomis.

Kalendorius gimė bendradarbiaujant su kitais kolekcininkais, Genocido aukų muziejumi, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu.

„Šiandien žiūrint į šimtametes nuotraukas atrodo, kad pozuoja ne tik žmogus. Kartais atrodo, kad kur kas labiau susikaupęs pozuoja šuo… Kada galėjo būti pirmą kartą Lietuvoje nufotografuotas šuo? Ar tai atsitiko netrukus po to, kuomet 1839 m. pasauliui buvo paskelbta apie naująjį išradimą, o po pusmečio pirmosios fotografijos jau buvo padarytos ir Lietuvoje –Verkiuose, šalia Vilniaus? Tikriausiai, ne. Darant pirmąsias fotografijas, dagerotipus, reikėjo kelias minutes sėdėti nejudant, o toks pozavimas šunims – per sunkus išbandymas. Populiarėjant fotografijai ir tobulėjant jos technikai, fotografijose atsirado ir šunų. Žmonės į fotostudijas ateidavo ir su savo keturkojais draugais. Viena ankstyvesnių ateljė darytų fotografijų su šunimis –1890 m. Dr. Jono Basanavičiaus nuotrauka su vokiečių dogu. Pats Dr. J. Basanavičius autobiografijoje rašė, jog 1887 m. besigydydamas Vienoje po pasikėsinimo „nusipirkęs dar stiprią lazdą su ilgu aštrumi štiletu viduryj, kad gintis nuo nevidonų, ir dogų veislės šunį, kaipo sargą<…>„. Deja, šį sargą po kelerių metų kažkas nunuodijo. Liko tik keletas fotografijų…“ – rašoma naujajame kalendoriuje.

Šį kalendorių dovanojome gruodžio 19-20 d. vykusių tarptautinių šunų parodų teisėjams, parodos svečiams, gruodžio 21 d. vykusios tarptautinės konferencijos pranešėjams.

Ar bus šiuo leidiniu prekiaujama, pranešime netrukus.