2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

DNR tyrimai šunims

Mūsų augintiniai, kaip visi gyvūnai, turi tik jiems būdingą unikalų genotipą. Koks jis, gali nustatyti genetiniai tyrimai, modernių biotechnologijų dėka jau įmanomi ir mūsų krašte. Paprastai sakant, suabejojai savo išvestų šuniukų kilme, atlik DNR tyrimus ir sužinok, kas yra kas…
DNR, arba deoksiribonukleorūgštis, yra kiekvienos gyvos ląstelės branduolyje. Ši genetinė informacija perduodama naujoms ląstelėms – naujiems individo palikuoniams. Taigi mūsų išveisti šuniukai paveldi 50 proc. motinos ir 50 proc. tėvo genetinės medžiagos.

„Kiekvienam šuniui būdingas tam tikras genotipas. Kad jį sužinotum, atliekami neskausmingi ir paprasti, tačiau moksliniu aspektu gana sudėtingi genetiniai tyrimai. Jų dėka ir sužinomas genetinis šuns „kodas“,– sakė SORPO medicinos tyrimų centro, įsikūrusio Vilniuje, medicinos vadybininkė Diana Gaučytė.

Pasak pašnekovės, tėvystės ir motinystės ryšiams nustatyti šiais laikais jau nepakanka išorinių panašumo bruožų. O ypač veisliniams gyvūnams, tiksliau, jų veisėjams, kurie nuolat rūpinasi šunų veislių gerinimu, kurių tikslas – išveisti tobulai standartą atitinkančius veislės atstovus.

Tokio pat tikslo siekė ir Jungtinių Amerikos Valstijų kinologai, 1998-aisiais Amerikos kinologų klubui (AKC) inicijavus veislinių šunų genetinius tyrimus. Jie buvo pradėti ne vien todėl, kad atsirado žmonių, suabejojusių savo įsigytų šuniukų kilme. Šiuos tyrimus pradėti skatino  kinologijos raida.

Štai konkretus pavyzdys. Rusų kurtė Maddie is DC Gavril Blonde Ambition atsivedė šuniukų vadą nuo 3 patinų. Kodėl taip atsitiko? Kurtei buvo 8 metai, todėl šeimininkai nenorėjo varginti kalės ilgomis kelionėmis pas patinus. Be to, parodų favoritės ir „kursingo“ čempionės reprodukcijos laikas  artėjo prie pabaigos, o savininkai dar norėjo sulaukti perspektyvių šuniukų.
Todėl jie ir pasirinko dirbtinį savo kalytės apvaisinimą trijų perspektyvių
patinų sperma. Gimė vienspalviai ir trispalviai šuniukai – akivaizdu, kad ne vieno tėvo. Atlikus gimusių šuniukų ir trijų galimų tėvų DNR tyrimus, buvo nustatyta dviejų patinų tėvystė – šuniukams išduoti atitinkami kilmės dokumentai.

Per 4 metus AKC prašymu buvo ištirta 13 tūkst. šuniukų vadų. Paaiškėjo, kad 94 proc. šuniukų tėvystė buvo tiksli, o likusiems šuneliams buvo nustatyti kiti tėvai, jiems taip pat buvo išduoti kilmės dokumentai.

DNR tyrimus savo šunims atlieka ir Vokietijos kinologai, vokiečių aviganių veisėjai. Rūpindamiesi nacionaline vertybe – vokiečių aviganių veislės grynumu – privaloma tvarka reikalaujama iš veisėjų atlikti šunų tėvystės tyrimus. Taip garantuojamas vokiečių aviganių veislės grynumas, išsklaidomos abejonės ar spėlionės.

Tokių pačių tikslų vedama DNR tyrimus inicijavo ir Lietuvos kinologų draugija. Šie tyrimai gali būti atlikti fizinių arba juridinių asmenų prašymu. Tyrimai jau atlikti ne vienai LKD šuniukų vadai ir tai bus tęsiama toliau, atsitiktinai parenkant vadas tikrinimui.
Patikrinti savo augintinio ar šuniukų tėvystę taip pat gali ir bet kuris šuns savininkas savo iniciatyva. Šuns savininko pageidavimu DNR tyrimo duomenys gali būti įrašomi į kilmės liudijimą.

„Lietuvos kinologų draugija bendradarbiauja su SORPO medicinos tyrimų centru. Sudarytas veterinarijos gydyklų sąrašas, kur galima atlikti šunų DNR tyrimus. Nustatant tėvystę, mėginiai imami iš šuniukų tėvo, motinos ir palikuonių,– smulkiau paaiškino LKD veisimo komisijos pirmininkė Natalija Nekrošienė.

Kaip visa tai atliekama pasiteiravome veterinarijos gydytojos
Daivos Strepetkaitės. „DNR tyrimams imamas gyvūno burnos epitelio ląstelių mėginys, specialiu tamponu perbraukiama vidinė šuns skruosto pusė. Kiekvienas šuo, kurio mėginiai imami, turi būti nujunkytas, atskirtas nuo maisto ir kitų šunų ne trumpiau nei 1 val. iki procedūros pradžios (gali turėti atskirą indelį su vandeniu – Red.)“,– sakė veterinarė. Šuniukai, kuriems nustatoma tėvystė, turi būti ne jaunesni nei 4 savaičių amžiaus.

Pasak veterinarijos gydytojos, jokio ypatingo pasirengimo šis tyrimas nereikalauja: „Prieš imant ląstelių mėginį tereikia gyvūno burną praskalauti vandeniu ir po 15 min. jau galima atlikti procedūrą“.

Painiavos ar klaidų DNR tyrimų metu nepasitaiko, nes kiekvienam tiriamajam gyvūnui atskirame voke yra paruošti 2 sterilūs tamponėliai. Be abejo, prieš tyrimą patikrinamas tiriamo šuns registracijos vardas ir identifikacijos numeris.

Iš veterinarijos įstaigų visi paimti tiriamų gyvūnų ėminiai siunčiami į modernią  laboratoriją Lietuvoje. Molekuliniais metodais išgryninus gyvūno DNR ir atlikus genetinius tyrimus, maždaug per savaitę gaunamas tikslus atsakymas: kas yra kas.

SORPO nuotr.