2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

30 aviganių prieš 9 avis

Rugpjūčio 10-11 d. Valų korgių mėgėjų klubas aviganių augintojams suorganizavo ganymo šunų testą.

 

Aviganius testavo ir seminarą aviganių augintojams pravedė patyręs specialistas, čekų kinologas Jozef Skurek.

Į klausimą, kas buvo sunkiausia pirmąkart organizuojant tokį testą, Valų korgių mėgėjų klubo prezidentė Livija Zizevskė atsakė: „Sunkiausia buvo rasti avyčių, sodybą ir geranoriškus šeimininkus, kurie mus priimtų. Po ilgų paieškų pasisekė: basethaundų veisėja, šunų mylėtoja Eugenija Gražulienė pakvietė į savo sodybą Alaburdiškėse Trakų rajone. Ir avis, ir gražią aplinką, ir gerą nuotaiką – suteikė viską“.

Testavime dalyvavo 9 avys ir 30 įvairių veislių ganymo šunų: valų korgiai pembrukai ir kardiganai, belgų aviganiai, boseronai, australų aviganiai, švedų valhundas, pulis ir kiti.

Testo organizatoriai nesitikėjo tokio didelio susidomėjimo, jie netgi negalėjo priimti visų norinčiųjų – pritrūko… avių.

Ar šunys nesutriko, ar viskas jiems sekėsi? Pasirodo, šeimininkai daug dažniau nei šunys nežinojo, kaip suktis iš padėties, ką daryti. Dauguma šunų testą išlaikė ir gavo pažymėjimus.

„Pagaliau įsitikinome, kad mūsų šunų ganymo instinktai puikūs. Didesnė bėda, kad nemažai šunų nėra ragavę pirminės dresūros“, – pasibaigus renginiui, juokavo L.Zizevskė.

„Visi aviganiai vadinami darbiniais šunimis. Kažkas laiko IPO, kažkas dalyvauja Obedience ar Agility varžybose. O mums norėjosi pamatyti, kaip vyksta ganymo testas ir patiems įsitikinti bei įvertinti savo šunis. Jei kalbėtume apie valų korgius pembrokus, gerai žinoma, kad Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta laiko ir veisia šios veislės šunis. Nuo seno pembrukai yra „parodiniai“, o kardiganai tarytum ant atsarginių suolelio, nuošaly. Norėjosi įsitikinti, kad kardiganai puikiai išlaikė savo darbines savybes. Savo kardiganų pasirodymu likau sužavėta“, – pasakojo kinologė.

Prisimindama šunų testavimą, savo tinklapyje pulio Bolli savininkė Arūnė Andrulionienė rašo: „Prieš testą buvo neramu, juk nei žmonės, nei šunys nežinojo, kas jų laukia – Lietuvoje toks testas vyko pirmą kartą. Sekėsi visiems skirtingai, o ir avelėms tarpais atsibosdavo klausyti šunų, ne visai žinančių, ką toliau daryti… Be to, vienas jaunas avinas vis bandė įrodyti, kad aptvare jis yra vadas. Bet dienos pabaigoje paaiškėjo, kad tik keli šunys neturi ganymo instinkto. Didžioji dalis gali treniruotis ir ruoštis darbiniams ganymo bandymams. Taigi mūsų kelionės tikslas pasiektas – Bolli (Bubbleton Bollinger) išlaikė ganymo instinkto testą“.

Po 2 dienas vykusių testų aviganių augintojai dar rinkosi į seminarą – Jozef Skurek pateikė nemažai teorijos, atsakė į klausimus.

Testas išlaikytas. Seminaras pavyko. O kas toliau? – visada smalsu paklausti.

„Tikimės surasti bendraminčių, kurie domėtųsi šia veikla. Kartu su jais veiklą plėtotume profesionaliau. Galbūt kartu su bendraminčiais subursime „ganymo sekciją“, gal kokį nors mėgėjų klubą“, – ateities planais dalijosi Livija Zizevskė.

A.Andrulionienės nuotr.

Ganymo testo rezultatai