2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

VSAT čempionate pirmavo vilniečiai

2012 m. gegužės 30-31 d. įvyko Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) tarnybinių šunų meistriškumo čempionatas.

Šiame čempionate niekas neprilygo Vilniaus rinktinės pasieniečiams ir jų augintiniams. Pirmenybių nugalėtojai triumfavo ir asmeninėje, ir komandinėje įskaitose.

Susumavus visų rungčių rezultatus paaiškėjo, kad pirmąją vietą iškovojo VSAT Vilniaus rinktinės garbę gynęs kinologas Ivanas Blinovas su vokiečių aviganiu Rolfu. Nugalėtojų sąskaitoje – 289 taškai.

Antroji vieta taip pat atiteko minėto VSAT padalinio komandos narei – ja džiaugėsi Marija Zinis su vokiečių aviganis Gou-gou. Ši pora nuo nugalėtojų atsiliko 14 taškų.

Ant trečiojo pakylos laiptelio užkopė VSAT Varėnos rinktinės kinologas Tomas Mackevičius su vokiečių aviganiu Jochi – 265 taškai.

Komandinėje įskaitoje nepralenkiami buvo Vilniaus rinktinės komandos atstovai. Nugalėtojų ekipa surinko 564 taškus.

Antri liko varžybų šeimininkai iš Varėnos rinktinės – 515 taškų. Trečioji vieta atiteko Lazdijų rinktinės kinologams bei jų keturkojams pagalbininkams, surinkusiems 435 įskaitinius balus.

Ketvirtadienį VSAT Varėnos rinktinės Druskininkų užkardoje įvykusios čempionato uždarymo ceremonijos metu nugalėtojus bei prizininkus apdovanojo VSAT vadas generolas Vainius Butinas. Sveikinimo žodį renginio dalyviams tarė ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Keturioliktą kartą surengtame tarnybinių pasieniečių šunų meistriškumo čempionate iš viso varžėsi 8 komandos: tai geriausi kinologai ir jų augintiniai iš VSAT Ignalinos, Vilniaus, Varėnos, Lazdijų, Pagėgių, Pakrančių apsaugos, Ignalinos atominės elektrinės apsaugos ir Užsieniečių registracijos centro.

Kiekvieną komandą sudarė 2 kinologai su savo keturkojais pagalbininkais, kuriems teko varžytis vietovės apieškos, žmogaus paieškos rungtyse ir savo sugebėjimus pademonstruoti tamsiu paros metu sekant pėdsakais.

Čempionato uždarymo dieną, ketvirtadienį, buvusio Druskininkų oro uosto teritorijoje kinologai ir jų keturkojai druskininkiečiams bei kurorto svečiams padovanojo efektingą parodomąją programą, kurios metu pademonstravo, ką sugeba tarnybiniai pasieniečių šunys. Pasirodymą surengė ir Varėnos rinktinės

Specialiosios paskirties užkardos pareigūnai. Jauniausieji šventės dalyviai smalsiai apžiūrinėjo pasieniečių ginkluotę, specialiąsias priemones, greitaeigį katerį, įvairios paskirties automobilius.

Iš viso Lietuvos valstybės sienos apsaugoje šiuo metu tarnauja beveik 150 tarnybinių šunų. Jie yra nepamainomi pagalbininkai sulaikant sienos pažeidėjus, kontrabandininkus ir kitus nusikaltėlius, taip pat aptinkant narkotines ir kitas draudžiamas medžiagas. Labai dažnai VSAT keturkojų pagalbos prireikia dingus žmonėms ar aiškinantis vagystes.

www.pasienis.lt informacija ir nuotr