2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Rūpinkimės gyvūnų gerove ir gerbkime įstatymus

Pastaruoju metu visuomenė aktyviai diskutuoja šunų tema – diskusijas paskatino  įvykiai Padborgo (Danija) pasienio poste, kai buvo sulaikyti iš Lietuvos vežami 5 anglų, 2 prancūzų buldogai ir britų trumpaplaukis katinas.

Gyvūnai augintiniai gabenti kaip krovinys, vietinės veterinarijos tarnybos atstovai juos visus užmigdė.

Lietuvos kinologų draugija, kaip ir dauguma gyvūnų mylėtojų, laikosi nuomonės, kad Danijos veterinarijos gydytojai, viešai numarinę šuniukus ir katę, pasielgė nehumaniškai ir neetiškai. Tačiau jie vykdė pareigines instrukcijas ir laikėsi šioje šalyje galiojančių įstatymų.

Gyvūnus pražudė ne Danijos muitininkai ar veterinarai, o perpardavėja Nerilė Kovzonienė, nepaisiusi nei įstatymų, nei visuotinių gyvūnų gerovės nuostatų.

Nerilė Kovzonienė nepriklauso jokiam Lietuvos kinologų draugijos šunų mylėtojų klubui, LKD šunų veislyno mūsų šalyje ji nėra registravusi. N.Kovzonienė yra tik gyvūnų supirkėja ir perpardavėja, o nuo tokių asmenų ir jų veiklos Lietuvos kinologų draugija griežtai atsiriboja.

LKD apgailestauja, kad „didmeninė“ šuniukų prekyba vis dar gaji. Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos šunų veislynuose pigiai įsigyti šuniukai pasiekia įvairias pasaulio šalis, patenka ir į vieno mūsų šalies zooprekybos tinklo parduotuves. Minėta prekyba gyvūnais paprastai yra nelegali, neapmokestinta, bet ji iki šiol nedomina nei Valstybinės mokesčių inspekcijos, nei kitų žinybų.

Incidentas Danijos pasienyje kelia ne vien gailestį dėl pražudytų gyvūnų, bet ir piktina dėl prasto, o kartais ir nusikalstamo, atitinkamų tarnybų darbo. Kodėl liko nepastebėtas per jaunų anglų buldogiukų įvežimas į mūsų šalį? Kodėl nebuvo veterinarijos specialistų kontrolės?

Juk prieš kelionę į Daniją buvo išduoti ES naminių gyvūnų pasai su atitinkamais įrašais labai jauniems gyvūnams (perpardavėja teigia, kad visi vet. dokumentai buvo sutvarkyti), tai yra, veterinarijos specialistai garantavo, kad atliktos būtinosios vakcinos ir šuniukus galima vežti į kitą šalį, o jų sveikatai ir gerovei kelionė nepakenks.

Jeigu pamirštume pasaulyje galiojančius gyvūnų gerovės įstatymus ir nelaikytume gyvūnų jusliomis būtybėmis, galėtume traktuoti šį nelaimingą atvejį tik kaip nepavykusią prekybinę operaciją. „Įvežant į Daniją daugiau nei penkis gyvūnus reikia specialaus leidimo. Reikia iš anksto sumokėti Danijoje galiojančius mokesčius už įvežamus gyvūnus, draudimo įmokas“, – žiniasklaidoje teigė Lietuvos ambasados Danijoje patarėja Irena Vedrickaitė.

Lietuvos kinologų draugija mano, kad dėl gyvūnų žūties turėtų atsakyti ne tik Danijos pareigūnai, bet ir N.Kovzonienė, ignoravusi Danijos ir Lietuvos įstatymus. Visuomenei turėtų pasiaiškinti ir mūsiškiai su šiuo incidentu susiję pareigūnai bei veterinarai, kurių aplaidumas sudarė sąlygas tokiems įvykiams.

Lietuvos kinologų draugija

L.Vaškelaitytės nuotr.

Žurnalisto Zenono Butkevičiaus straipsnis ta pačia tema:

http://www.grynas.lt/aplinka/z-butkevicius-ar-danijos-teismas-apgins-musu-suniukus.d?id=46360347