2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Akademinis šuo: skamba neįprastai!

Samojedo Džerio ir vokiečių aviganio Brendžio šeimininkė Miglė Pilvelytė yra Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto (MTF) Projektų ir kompetencijų plėtros sk. vedėja. Jau penkti metai ji yra ir kinologijos savanorė. Spalio 5 dieną, kai gyvūnų augintojai minės Pasaulinę gyvūnų globos dieną, Miglė su bendraminčiais sostinės Vingio parke pristatys „Akademinį šunį“! Sutikite: skamba neįprastai.


Paklausta, kaip Vilniaus kolegijos studentai ir darbuotojai susiję su gyvūnų globa, Miglė atsako, kad šios mokymo įstaigos bendruomenė jau seniai dalyvauja Lietuvos kinologų draugijos renginiuose – šunų parodose, gyvūnų globos šventėse.

„Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto bendruomenė savo idėjomis, meninei bei kitokiai veiklai palankiomis studijų programomis labai tinka šiai veiklai, – sako Miglė. – Šįkart Kultūrinės veiklos vadybos studijų programos studentai kartu su doc. dr. Inga Kepaliene pasiūlė nestandartinių švietėjiškų veiklų, kurios yra ne tik įdomios, bet ir skatina studentų kūrybiškumą“.

Studentai sugalvojo, ką galima sukurti savo augintiniams, be to, daug idėjų jie siūlo įgyvendinti naudojant antrines žaliavas.

Ir net tie, kurie nėra prijaučiantys šunims, labai susidomėjo, todėl bus puiku. Kaip visada!

O „kaip visada“ reiškia, kad po tokių renginių ilgai netyla kalbos, dalyvavę šventėje ne tik nebebijo šunų, bet juos pamilsta, dalijasi įspūdžiais.

„Kadangi studentai sau kelia aukštus reikalavimus: mokosi, įgyvendina įvairius projektus, kuria įvaizdį, todėl pasiūlys visiems drauge kurti augintinių įvaizdį, – apie Įvaizdžio dizaino studijų programos studentų idėjas papasakojo kinologijos savanorė Miglė. – Šventėje kviesime papuošti savo augintinius spalvotomis varlytėmis. Norime, kad augintiniai būtų ne tik pasipuošę, bet ir saugūs“.

Pašnekovė atskleidė, kad mažiesiems renginio dalyviams studentai pasiūlys dekoruoti spalvotas skareles šuniukams arba stilizuotus kauliukus savo svajonių augintiniams.

Šventėje Mados dizaino katedros vedėja Silvija Grušnienė kartu su savo studentėmis kvies susitapatinti su mylimais gyvūnais – saugiais dažais margins vaikų veidukus.

O atėjusieji su šuniuku galės sudalyvauti ilgiausios šuns uodegos rinkimuose.

Pasak kinologijos savanorės, kartais labai naudinga įlįsti į šuns kailį, todėl studentai kvies pabūti šuns kailyje ir pažinti aplinką per pojūčius: uosti, matyti, liesti.

Bus renkama „nosių nosis“, „akyla akis“ ir „stipriausias pojūtis“.

„Taip pat suksime „Žinių ratą“, juk gyvūnų mylėtojai turi daug žinoti apie savo augintinius.

Edukacinis renginys kolegijos studentams bus nauja patirtis, jie taip pat daug sužinos, mokysis kitose erdvėse, bendraus su įvairiais žmonėmis“, – nurodė pašnekovė.

Miglės augintinių – samojedo ir vokiečių aviganio – šventėje nebus (jie gyvena Druskininkuose pas tėvus) ir tai bus tas retas atvejis, kai Miglė dėl savo augintinių negrįš į namus.

Kiekvieną savaitgalį parvažiavusi į Druskininkus ji skiria šunims visą laisvalaikį, prisipažįsta, jog tai pati geriausia terapija po Vilniaus šurmulio.

Miglė pasakoja visada mylėjusi gyvūnus, pradedant nuo vaikystėje priglausto kažkieno išmesto šuniuko ar kačiuko, nykstančių balinių vėžlių gelbėjimo ar miške rasto ir išgelbėto jūrinio erelio.

Tačiau šunys jai yra patys geriausi draugai – jie visada laukia ir su džiaugsmu akyse pasitinka, visose situacijose palaiko ir nepalieka. Jie visuomet šalia. Nesvarbu, ar jautiesi laimingas, ar prislėgtas.

Kinologijos savanorių Vingio parke bus ne viena dešimtis, todėl šventės organizatorius – Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro komandą tai labai džiugina.

„Moksleiviai, studentai, karjeros žmonės – kinologijos savanorių bendruomenė labai įvairi,– sako LKD Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė. – Kai kurie netgi neturi augintinio. Kiti yra sukaupę nemažą šunų auginimo bei veisimo patirtį. Dalyvauja su šunimis parodose. Dresuoja šunis. Jų pagalbą jaučiame ne tik šunų parodose ar šventėse, bet ir visuomenės švietimo srityje, nes jie padeda organizuoti „Atsakingo šeimininko akademiją“ įvairiuose Lietuvos miestuose, veda edukacinius užsiėmimus vaikams. Todėl esame įsitikinę, kad gyvūnų globos šventė yra ir savanorių, prisidedančių prie gyvūnų gerovės, šventė“.