2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šuns dieną būsime kartu!

Švenčių būna nacionalinių, tarptautinių, religinių. Būna šeimos ar bendruomenių švenčių. O kaip pavadinti Šuns dieną?

 

Tarptautine, kaip daugelis įsivaizduoja, vadinti negalime, nes JAV, Anglijoje ir kitose šalyse ji švenčiama skirtingu laiku. Šunų mylėtojų bendruomenės šventė? O gal visuotinė šventė? Šuns diena Lietuvoje bus švenčiama jau ketvirtą kartą. Šventę inicijavo ir kasmet balandžio 24-ąją organizuoja Lietuvos kinologų draugija. Daugelyje šalių Šuns dienos apskritai nėra, taigi, Lietuvos šunų mylėtojai gali didžiuotis – jie išties myli šunis ir jiems rūpi šunų gerovė.

Daugiau laiko kartu

Balandžio 24-ąją jau ketvirtą kartą Lietuvos kinologų draugija kviečia gyvūnų mylėtojus paminėti ištikimiausio, draugiškiausio ir, neįsižeiskite kitų gyvūnų mylėtojai, protingiausio gyvūno – Šuns dieną. Kaip žadame švęsti?

Kasmet šventės idėja vis kita. Šiemet – „Šuo ir aš: Laikas kartu“, nes norime pabrėžti, kad su augintiniu praleistas laikas yra labai vertingas. Tos valandos, praleistos kartu, stiprina tarpusavio ryšį, leidžia mums pažinti savo šunis, pamokyti juos naujų dalykų. Tai galimybė dar labiau socializuoti augintinius, suprasti jų poreikius ir pasirūpinti gerove.

Kartu su augintiniais praleistas laikas reikšmingas ir mums – vis svarbesnė tampa sveika gyvensena, fizinis aktyvumas, stiprėja mūsų ryšiai su šeima ir bendruomene.

Kaip ir kur švęsti?

Jau supratote – balandžio 24-ąją šunų augintojai daug laiko praleis kartu su augintiniais.

Vilniečiai tos dienos pavakarę pabėgs iš namų, nes Vingio parke – edukacinis žygis su šunimis „Pabėk iš namų“. Jį organizuoja Lietuvos kinologų draugija kartu su Lietuvos šunų kinkinių sporto federacija, Vilniaus miesto savivaldybe, veterinarijos, dresūros specialistais, policijos pareigūnais.

Balandžio 26-ąją Ugdymo plėtotės centre Vilniuje suplanuota paskaita „Žmogaus ir gyvūno ryšys: ugdymas pasitelkiant terapinius šunis“ (lektorė VU Psichologijos instituto direktorė, psichologijos doc. dr. Vilmantė Pakalniškienė). Bus kalbama apie tai, kaip bendravimas su šunimi veikia žmogaus savijautą, ką rodo šios srities moksliniai tyrimai, kodėl ir kaip šuo gali padėti ugdant vaikus.

Neatsilieka ir kauniečiai. Kauno technologijos universitete studentai ir darbuotojai klausysis paskaitos apie šunis, vyks praktinis užsiėmimas ir vaikštynės su šunimis Nemuno saloje.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos akcija kvies prisėdėti prie beglobių gyvūnų kasdienybės priežiūros reikmenimis, ėdalu.

Lietuvos samojedų klubas kartu su Šunų lavinimo centru taip pat kvies į Kauną ir šventės proga dovanos visiems „baltapūkiams“ dresūros pamokas.

Norintieji Šuns dienos proga nusifotografuoti su savo šunimis laukiami Kauno fotostudijoje „No name Studio”.

Kelkimės į Suvalkiją! Marijampoliečiai savo miesto Poezijos parke surengs pikniką su augintiniais, o Šakiuose šventės išvakarėse, balandžio 20-ąją, patys sportiškiausi šunų šeimininkai susirungs badmintono turnyre. Šventinį turnyrą jau ne pirmus metus organizuoja Šakių kinologų klubas.

Alytiškiai rinksis į nuotykių parką „Tarzanija“, kur jų lauks linksmybės su šunimis – šventę organizuoja Alytaus šunų mylėtojų klubas „Canis“.

O Žemaitijos šunų mylėtojai Telšių apskrities verslo inkubatoriuje prie puodelio kavos kalbėsis su šunų dresuotoja ir sužinos, ką galima nuveikti su savo augintiniais, kaip juos mokyti. Atvykę su šunimis ten pat išbandys „Pagundų taką”. Telšiškiai taip pat lankysis beglobių gyvūnų asociacijoje „Telšių uodegėlė“ – vedžios, bendraus su čia gyvenančiais bešeimininkiais gyvūnais.

Ukmergiškius džiugins dresuotų šunų pasirodymas ir piknikas su augintiniais dresūros mokykloje „PumZoris“.

Kėdainių kinologų klubas kartu su šunų augintojais „piknikaus“ Didžiosios rinkos aikštėje Kėdainiuose.

Ir tai tik dalis šventinių renginių. Kas ir kur vyks, sužinosite užsukę į Šuns dienos renginio paskyrą. O jeigu jūsų miesto ar gyvenvietės nėra renginių sąraše, dar nevėlu susiburti, pasitarti ir patiems suorganizuoti šventę!

Kaip ir ankstesniais metais, šunų mylėtojai vesis savo augintinius į darbą. Sutarę su darbdaviais ir kolektyvu, pasiims savo šunis  ir, patikėkite, taps tos dienos žvaigždėmis. Balandžio 24-ąją atsivesti savo draugiškus, puikiai išauklėtus šunis į darbovietę jau tapo tradicija.

Pasibaigus darbo dienai, šunų mylėtojai susitiks su draugais, lankysis kavinėse, parkuose. Draugiškų šunims vietų Lietuvoje vis daugiau – mes leisime laiką kartu.

Inesos Klimavičienės nuotr.