2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Obedience entuziastai surengė bandomąsias varžybas

Kovo 10 dieną į Litexpo parodų centrą Vilniuje rinkosi ne tik šunų grožio konkursų gerbėjai (čia vyko Tarptautinė šunų paroda), bet ir sportinio šunų paklusnumo, arba Obedience, „fanai“.

 

Sportinio šunų paklusnumo varžybos Lietuvoje vyksta nedažnai, kol kas nedaug turime ir dresuotojų, kurie užsiimtų šia veikla. Tačiau niekas nestovi vietoje. Grupė entuziastų, susibūrusių į Obedience.lt, važinėja į mokymus užsienyje, įgyja vis daugiau teorinių ir praktinių žinių.

Pasikvietę Obedience teisėją iš Latvijos Vladislavą Akimovą, surengė bandomąsias varžybas.

Norinčiųjų dalyvauti buvo daug, netrūko ir sirgalių bei žiūrovų palaikymo.

 

Dalyviai pagal savo pasirengimą ir pasiekimų lygį varžėsi trijose klasėse: Obedience 0, Obedience 1, Obedience 2.

Šios šunų sporto šakos mėgėjai sako, kad Obedience nėra tik varžybos. Jų nuomone, tai noras mokytis kartu su savo šunimi. Tai gyvenimo būdas, turiningas laisvalaikis su bendraminčiais ir galimybė turėti puikiai išauklėtą šunį.

Pasibaigus bandomosioms varžyboms, daugiausiai taškų Obedience o kategorijoje su savo augintine Laime surinkusi vilnietė Sabina Sadauskaitė sakė: „Džiugu, kad Lietuvoje per porą dešimtmečių į daug ką pasikeitė požiūris ir ypač – į šunų dresūrą, užimtumą. Užtat ir šunų pasiekimai daug didesni. Aišku, norisi greičio, tikslumo, bet tuo pačiu norisi, kad šuo viską atliktų vizgindamas uodegą, kad džiaugtųsi veikla, o ne mechaniškai vykdytų komandas. Treniruotėse šunis mokome per žaidimus, pozityvų skatinimą. Mano Laimė (nykštukinis pinčeris Liubava Juodasis auksas – red.) priklauso antrai FCI grupei – kaip dobermanai, rotveileriai ir kiti darbiniai šunys. Tai reiškia, kad ji, kaip ir kiti tos grupės šunys, nori dirbti, kažko naujo išmokti, yra imli dresūrai“.

Į klausimą, kokio amžiaus šunis galima pradėti dresuoti, 15 metų vokiečių nykštukinius pinčerius auginanti S.Sadauskaitė atsako, kad amžiaus ribos nėra. Nuo pat gimimo šuniukai turi būti socializuojami, o vėliau per žaidimus, pozityviai skatinant, mokomi bendrojo paklusnumo. Kaip rasti kalbą su savo šunimi ir kaip jį mokyti, pradedančiajam šunų augintojui visada gali patarti dresuotojai, gyvūnų elgsenos specialistai.

Bandomųjų varžybų prizininkai

Obedience 0
1 vieta – Sabina Sadauskaitė ir nykštukinis pinčeris Laimė, 204 taškai.
2 vieta – Agneta Milikauskiatė ir borderkolis Hulu, 176 taškai.
3 vieta – Asta Ambrazevičienė ir malinua Ara, 157,5 taškai.

Obedience 1
1 vieta – Gitana Gritenienė ir Berno zenenhundas Lokis, 249 taškai.
2 vieta – Rūta Mylė ir Berno zenenhundas Maja, 215 taškų.
3 vieta – Indrė Pašakinskaitė ir borderkolis Uma, 178 taškai.

Obedience 2
Mara Semjonova ir rotveileris Honey (Latvija), 106 taškai.

Stasio Barausko ir Mato Dauginio nuotraukos