2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Misija įmanoma: šuo gyvūnų viešbutyje

Šuo liūdės, apsirgs, „suges“jo charakteris – pasitaiko tokių kalbų,  šeimininkams svarstant, palikti augintinį gyvūnų viešbutyje ar ne. Neliūdės ir „nesuges“, atsako šunų apgyvendinimo paslaugas teikiantieji. Nes šuniui svarbiausia – įdomi, aktyvi veikla…


„Ne minkštą lovą, o įdomią veiklą šuniui pasiūlykime“

Dabartiniai gyvūnų viešbučiai, jei palygintume juos su anksčiau Lietuvoje veikusiais, skiriasi kaip diena ir naktis.

Tai ne tik gyvūnų apgyvendinimas, bet labai dažnai ir visas paslaugų kompleksas: kirpyklos, dienos centrai, šuniukų darželiai, dresūros pamokos ir kita.

Gyvūnų viešbučiai gana dažnai teikia šunų užimtumo, vadinamųjų dienos centrų, paslaugas. Siūlo šunų socializacijos, dresūros užsiėmimus, nes tai, pasak Vilniaus priemiestyje veikiančio viešbučio „Barkvilis“ vadovės Dainos Jarmalavičienės atsiperka: „Atsiperka nebūtinai finansine prasme, nors mes, beje, esame įkūrę GM, arba Gerų manierų, klubą. Jeigu viešbutyje gyvūnas rodo geras manieras, šeimininkui grąžiname 10 proc. sumokėtos sumos. GM nariams taikome ir kitokių lengvatų, bet labiausiai norime pabrėžti: jei esame atsakingi šeimininkai, turime skirti laiko gyvūno lavinimui, fizinei ir protinei sveikatai, ir tai visada šeimininkams vėliau atsiperka su kaupu“.

Šiaulietis kinologas Alfonsas Dauskurdis, paklaustas apie šunų viešbučius, taip pat kalba apie geras „šunų manieras“: „Gyvūnų šeimininkai, kurie prieš įsigydami augintinį išklausė bent minimalius kursus arba iškart po šuniuko įsigijimo domėjosi socializacija, lankėsi pas šunų elgsenos specialistus, jaučiasi užtikrinčiau. Jų klausimai, prieš paliekant šunį viešbutyje ar atvedus į dresūros aikštelę, jau yra kitokie“.

Smalsu, kokie tie klausimai, prieš paliekant savo augintinį viešbutyje.

„Labiausiai džiugina, kai šeimininkai paklausia, ką šuo veiks. Mes ne mažiau kaip keturis kartus per dieną išleidžiame šunis palakstyti į tam skirtą aptvarą. Žaidžiame, užsiimame su jais, – pasakoja šunų viešbučio „Uodeginčius“ (Šiauliai) dresuotojas. – Jei šeimininkas pageidauja, šuo gali būti papildomai treniruojamas, mokomas. Laikausi nuomonės, kad liūdesį šuniui įvaro nieko neveikimas, o ne tai, kad šeimininkas kažkur išvyko. Šuo yra protinga būtybė, tai ir duokim jo protui ir kūnui mankštos, įdomios veiklos. Trumpiau sakant, ne minkštą lovą, o veiklą šuniui pasiūlykime!“.

Ką pasiimti su savimi?

Tačiau yra dalykų, kuriais šeimininkas turi pasirūpinti pats. Ir būtinai iš anksto, o ne išvykos dieną.

Viešbučių tinklapiuose nurodoma, kad šeimininkas turi pasirūpinti šuns skiepais (patariama paskiepyti ir nuo šunidės kosulio). Taip pat nepamiršti priemonių nuo blusų ir erkių, pasidomėti, ar galioja  augintinio sveikatos pažyma.

Yra paprastų, tačiau šuniui svarbių smulkmenų, kurių taip pat nereikėtų pamiršti. „Gyvūnas ramiau jaučiasi turėdamas savo paklotą, žaislą ar mėgstamų skanėstų, – vardija Daina Jarmalavičienė. – Be abejo, jis turi turėti savo įprastą antkaklį, pavadėlį“.

Nemažai viešbučių teikia pavėžėjimo paslaugas ir paima gyvūną tiesiai iš šeimininko namų. Yra tokių, kurie siūlo SPA paslaugas, turi baseinėlius. Panorėjus, galima užsisakyti nuotolinį stebėjimą, vaizdo kameros visą parą „transliuos“, kaip jaučiasi jūsų augintinis.

Vidinės viešbučio patalpos arba voljerai dažniausia būna suprojektuoti taip, kad gyvūnai matytų aptarnaujantį personalą ir nesijaustų atskirti nuo pasaulio ir žmonių.

Jei gyvūnas apserga, informuojami šeimininkai ir asmenys, kurių kontaktai būna palikti viešbučio personalui. Prireikus, gyvūnas nuvežamas į veterinarijos kliniką arba veterinarijos gydytojas iškviečiamas į viešbutį.

Įstatymai – gyvūnų pusėje

Tačiau vien gerų norų ir gražių pažadų neužtenka. Yra ir įstatymo raidė, kurios privalu laikytis.

Gyvūnų viešbučiai turi atitikti gyvūnų gerovės, higienos bei sanitarijos reikalavimus, taip pat jie turi būti įregistruoti LR Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) kaip ūkio subjektai. Naujus reikalavimus gyvūnų augintinių viešbučiams VMVT patvirtino 2016 m. lapkričio 1 dieną.

„VMVT pirmą kartą nustatė specialiuosius reikalavimus šia veikla užsiimantiems asmenims. Tokiu teisiniu reguliavimu siekiama padėti išvengti paslaugas teikiančių ir jomis besinaudojančių asmenų ginčų, palengvinti iškylančių problemų sprendimą“, – teigė VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Sirutkaitytė.

Reikalavimuose nurodyta, kaip turi būti įrengtos gyvūnų laikymo patalpos, teritorija, kaip reikia laikyti, prižiūrėti gyvūnus, užtikrinti jų sveikatingumo sąlygas.

Gyvūnų savininkai, prieš palikdami savo augintinius viešbutyje, turėtų įsitikinti, kad teikiantis paslaugas asmuo turi žinių apie gyvūnų priežiūrą, o laikymo vieta veterinarijos tarnybų yra patvirtinta bei atitinka gyvūnų gerovės reikalavimus.

Informaciją apie registruotus gyvūnų viešbučius galima pasitikrinti VMVT gyvūnų augintinių viešbučių sąraše.

Svetlanos Kaupienės, Guodos Kavaliauskaitės ir „Barkvilio“ nuotr.