2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Kodėl verta tirti šuns širdį?

Ar sveika šuns širdis, ar jis neturi įgimtų kardiologinių negalavimų, kuriuos, veisėjui nežinant, gali perduoti savo palikuoniams. Laiku ir tiksliai nustačius širdies negalavimus, gyvūnui galima padėti…

Vilnietis veterinarijos gydytojas Orestas Vovk specializuojasi gyvūnų kardiologijos srityje ir jau sukaupė nemenką patirtį: „Lankiausi keliose kardiologinėse klinikose Vokietijoje, nes mano specializacijos sritis – širdies ligų diagnostika, širdies tyrimas ultragarsu. Tyrėme po 10-15 kardiologinių pacientų per dieną. Iš viso per kelias savaites teko ištirti keliasdešimt pacientų, daugiausiai šunų, turėjusių kardiologinių problemų, arba atsiųstų  kinologų draugijų dėl kardiologinio veisimo testo, kuris daugelyje Europos šalių jau privalomas.

Nors Lietuvoje kardiologinis veisiamų šunų tyrimas dar nėra privalomas, atsakingi veisėjai savo noru jau kreipiasi į mus, kad veisimui naudojami šunys arba jų palikuoniai būtų ištirti dėl paveldimų širdies ligų. Diagnozavus tokia ligą šuo nebeturėtų būti veisiamas.

Dažniausiai širdies ligomis serga dobermanai, vokiečių dogai, bokseriai, karaliaus Karolio spanieliai, auksaspalviai retriveriai – daugelis šių šunų ligų yra paveldimos, todėl, norint veisti tokius šunis,   atliekamas kardiologinis tyrimas“. 

Kam reikalinga kardioechoskopija?

Dažnai širdies liga nustatoma atsitiktinai, kai šuo dar nerodo jokių susirgimo požymių – auskultuojant širdį pirmos arba kasmetines apžiūros metu veterinarijos gydytojas išgirsta širdies ūžesį ir nustato diagnozę – širdies nepakankamumą. Dažnai tuoj pat būna skiriami medikamentai širdžiai.

Bet ar tikrai gyvūnas serga? Ar jam reikia gydymo, kuris dažnai yra gana brangus? Yra daugybė įvairių įgimtų ar įgytų širdies ligų, kurios pasireiškia įvairiais simptomais ir įvairaus sunkumo laipsniu. Tikrai ne visada esant širdies ūžesiui galima teigti, kad gyvūnas serga. Tokiu atveju išsamų atsakymą duoda širdies tyrimas ultragarsu.

Kardioechoskopu matomos visos 4 širdies dalys – kairysis prieširdis, dešinysis prieširdis, kairysis skilvelis, dešinysis skilvelis. Vertinamas visų širdies dalių  santykis vienos su kita, išmatuojamas pertvarų bei širdies raumens susitraukimo efektyvumas. Tik tais atvejais, kai greta širdies ūžesio aptinkamas antriniai širdies raumens pakitimai, gyvūnui skiriama terapija. Iki tol – tik kontrolė. Per anksti paskirti, netinkamai paskirti medikamentai gali tik pabloginti šuns būseną.
Esant įtarimams dėl širdies nepakankamumo ar esant pradinei ligos stadijai, tyrimas kartojamas kas 12 mėnesių. Kai šuo sveikas (tačiau priklauso rizikos grupei – tikėtina, kad liga išsivystys vyresniame amžiuje, pavyzdžiui, dobermanams), tyrimas atliekamas kas 12-24 mėnesius.

Kol širdies nepakankamumas nenustatytas, šuo tinkamas veisti. Tik nustačius širdies nepakankamumą, veisti draudžiama, nes tampa akivaizdu, jog ši liga gali būti paveldėta.

Jaunų šuniukų kardiologinis tyrimas

Rekomenduojame veisėjams prieš parduodant šuniukus ištirti juos nuodugniai kardiologiškai.

Taip pat pirkėjui, ką tik įsigijusiam šuniuką, patariame per keletą dienų ištirti šuniuko širdį. Tam pakanka ir paprasto tyrimo fonendoskopu. Nustačius (ar nenustačius) širdies patologiją, išvengsite dviprasmiškų situacijų dėl šuniuko ar pinigų už jį grąžinimo – tiksliai žinosite, kad pardavėte sveiką šuniuką ir netgi turėsite raštišką to pavirtinimą.

Nustatyti širdies ūžesį galima jau kelių savaičių amžiaus šuniukui. Diagnozė patikslinama širdies ultragarso tyrimu.

Dobermanų širdies negalavimai. 24 valandų EKG

Nemažai dobermanų suserga ir nugaišta dėl DKM (dilatacinės-dobermanų kardiomiopatijos). Ši liga yra paveldima ir tyrimais nustatyta, kad iki 50 procentų 7 metų dobermanų serga šia liga, kuri gali ilgą laiką tęstis  visiškai be požymių. Galiausiai, ligai progresuojant, šunis ištinka sąmonės netekimo priepuoliai ir gresia staigi mirtis.

Nustačius šią ligą ankstyvojoje stadijoje, skiriama medikamentinė terapija, ligos eigą galima sulėtinti bei pratęsti šuns gyvenimą. Kadangi šia liga sergantiems dobermanams būdingi širdies ritmo sutrikimai, kurie pradinėje ligos stadijoje gali pasitaikyti labai retai ir jų neįmanoma aptikti paprastu EKG (elektrokardiograma), mūsų klinikoje atliekame 24 val. EKG.

Esant minimaliems sutrikimams (pradinė ligos stadija), pacientas įtraukiamas į rizikos grupę ir tiriamas periodiškai. Jei liga progresuoja, reikia medikamentinio gydymo. Negydomus dobermanus (ir bokserius) ištinka staigi mirtis.

Veisti tokių šunų negalima.

Inf. ir nuotraukos – veterinarijos gydytojo, kardiologo Oresto Vovk