2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Būti šunimi: ką tai reiškia iš tikrųjų?

Gyvūnų elgsenos specialistas, knygų apie šunis autorius Raymond Coppinger liepos 30 d. svečiavosi Lenkijoje – Vroclavo universitete jis skaitė paskaitą šunų etologijos tema.

 

Nuo ryto iki 18.00 valandos vakaro 250 klausytojų – šunų trenerių, kinologų, kaniterapeutų, studentų, dėstytojų – kartu su vienu garsiausių pasaulio etologų bandė įminti šuns prigimties paslaptį.

Įžvalgas apie šuns prigimtį profesorius grindė savo mokslinių tyrimų išvadomis ir turtinga kinologine praktika.

Jis yra šunų veisėjas, ilgametis šunų kinkinių varžybų dalyvis, treneris, aukštosios mokyklos profesorius emeritas – kinologijos pasaulyje tokių žmonių išties nedaug…

Todėl nenuostabu, kad prof.  R.Coppinger teigia jau „perkandęs“ šuns prigimties mįslę. Būtent apie ją, šuns prigimtį, paskaitoje Vroclave, nepaisydamas garbingo savo amžiaus, kalbėjo labai daug ir su dideliu entuziazmu.

„Pasaulyje naminių šunų yra mažiau nei du milijonai. Žmonės jiems suteikia namus, auklėja, prižiūri. Tačiau išties mūsų planetoje gyvena keturiskart daugiau kitokių šunų! Kalbu apie šunis, kurie yra „patys sau šeimininkai“, ne žmonių kompanionai. Jie išgyvena, prasimaitina patys ir evoliucijos eigoje užėmė savo biologinę nišą“, – paskaitoje pabrėžė amerikietis etologas Raymond Coppinger.

Jis atkreipė dėmesį ir į kitką: Vietnamo, Indijos, Afrikos, Meksikos kaimų šunys yra labai panašūs, beveik vienodo ūgio, kūno sudėjimo – tai tikrieji archetipiniai šunys.

Kartu su kolegomis profesorius ne vienerius metus analizavo laisvai gyvenančių, bešeimininkių šunų elgseną.

Domėjosi, kokios sąlygos lėmė, kad šie šunys išgyveno ir išgyvena, dauginasi bei pritampa nedraugiškoje jiems aplinkoje.

Apie visa tai ir dar daug ką buvo galima išgirsti etologijos profesoriaus paskaitoje.

„Šventė „kinologiniam protui“… Ir ne vien dėl įgytų naujų žinių ar galimybės tobulėti, bet ir dėl progos pabūti bendraminčių būryje, susitikti su draugais“, – iš Lenkijos sugrįžusi sakė LKD Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė.

Kartu su ja paskaitoje Vroclave dalyvavo dar šeši kinologai ir kaniterapeutai iš Lietuvos.

Paskaitą organizavo Centre of Applied Pet Ethology – COAPE Polska, www.coape.pl.

A.Daukšienės nuotr.