2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Patirtimi dalijosi Nando Brown

„Nenaudodami prievartos ir fizinių bausmių, jūs ne tik pasieksite daugiau, bet ir jausitės geriau: gerbsite gyvūno teises, laikysitės visuotinai priimtų gerovės normų“, – šias tiesas vienokia ar kitokia forma vis kartojo Nando Brown. Pasaulyje žinomas šunų elgsenos specialistas  N.Brown spalio 17-18 d. viešėjo Vilniuje – vedė mokymus šunų augintojams. Pasibaigus konferencijai, pakalbinome vieną iš organizatorių, „URBAN DOG“ trenerę ir šunų elgsenos specialistę Agnę Jazukevičiūtę.

Šunų elgsenos specialistų pasaulyje yra nemažai. Kodėl nusprendėte į Vilnių pasikviesti Nando Brown?

Nes jis „fainas“ (Juokiasi – aut.past.)! O jei rimtai, Nando pažįstame asmeniškai jau ne vienerius metus. Susipažinome konferencijų ir seminarų metu Didžiojoje Britanijoje. Mums norėjosi į Lietuvą pakviesti profesionalų, charizmatišką, sugebantį įdomiai pateikti informaciją lektorių. Ne paskutinėje vietoje buvo ir tai, kad Nando anksčiau treniravo šunis, naudodamas bausmių metodiką, ir tik vėliau pradėjo taikyti mokymą per motyvaciją. Jis niekad to neslėpė. Puikiai žinodamas abi medalio puses, remdamasis ne tik mokslo teorijomis, bet ir asmenine patirtimi, jis gali palyginti įvairius metodus bei atsakyti į pačius įvairiausius klausimus.

Nuo 2011 metų kasmet dalyvaujate įvairiuose seminaruose ir konferencijose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Daug kas, tikriausiai, jums jau žinoma. Ar išgirdote kažką nauja?

Visada atrandi kažką nauja. Ar tai būtų nauji mokymo metodai, praktikos elementai, apie kuriuos kažkodėl nebuvai pagalvojęs, seniai žinomos, bet primirštos tiesos, ar taip reikalingas įkvėpimas tolimesniems darbams. Taip pat tiesa yra ta, kad visko žinoti paprasčiausiai neįmanoma. Tokia nuostata tik trukdytų tobulėti ir judėti pirmyn. Bendraujant su Nando įstrigo tokia, atrodo, gana aiški, bet iki šiol garsiai neišsakyta, mintis: „Do not abuse dogs in the name of training“, kitaip tariant, fizinė prievarta prieš gyvūnus – tai ne gyvūno mokymas, ir tuo negalima prisidengti… Vertingų, priverčiančių susimąstyti teiginių, kaip įprasta jo paskaitose, buvo daug. Dar norėčiau pacituoti vieną trenerio mintį, kuri labai konkrečiai atsako į klausimą kaip mokosi šunys?: „Dogs do what works!“ (Šunys daro tai, kas „veikia“! – aut.past.).

Prieš renginį vyko profesionali reklaminė kampanija, buvo sukurtas specialus tinklapis. Lietuvos kinologų draugija tapo renginio globėja, renginiui pravesti pasirinkote Vilniaus viešbutį „Karolina“ – kokio dydžio komanda organizavo šią konferenciją?

Visus organizacinius darbus atlikome dviese, kartu su kolege Vilma (URBAN DOG trenerė ir šunų elgsenos specialistė Vilma Jazukevičiūtė – aut.past.). Neslėpsiu – lengva nebuvo. Tikrai buvo dienų, kai pagalvodavom: „Kam mums to reikia?“. Tačiau kažkokia vidinė motyvacija vis ragino nesustoti. Dabar galime drąsiai pasakyti: ačiū jai už tai!

Ir vis dėlto, gal tikėjotės kažko daugiau, gal kažkas nepasisekė?

Nepasisekė? Negalėčiau sakyti, kad kažkas nepasisekė. Viską nuo pat pirmos dienos darėme taip, kad pasisektų: tikėjome renginiu, tikėjome lektoriumi ir dar labiau tikėjome, kad mūsų šalyje yra pakankamai atsakingai į šunų auklėjimą bei auginimą žiūrinčių žmonių. O kai tiki viskuo, ką darai, kai tuo gyveni, viskas dažniausiai klostosi taip, kaip planuoji. Tai pirmasis tokio tipo renginys Lietuvoje, kuris, pasirodo, pranoko daugelio susirinkusiųjų lūkesčius. Mūsų taip pat… Gerų emocijų ir teigiamos motyvacijos „pasikrovėme“ tiek, kad labai rimtai galvojame apie URBANDOG’2016.

Kokių įspūdžių iš rudeniškos Lietuvos į saulėtą Ispaniją išsivežė Nando Brown?

Kadangi savaitgalis buvo labai intensyvus, „paturistauti“ po Vilnių jam neužteko laiko. Tačiau po pirmos trumpos pažinties su miestu, Nando socialiniame tinkle pasidalino nuotrauka prie lietuvių skalikų skulptūros su prierašu: „Graži, bet šaltoka šalis!“. Nieko nuostabaus. Pas mus Nando atskrido iš Ispanijos, tad temperatūros pokytis buvo tikrai didelis. Bet jis išsivežė pačius geriausius įspūdžius. Tikrai nuoširdžiai džiaugėsi renginiu, draugiška atmosfera ir itin šiltu priėmimu. Mielai atsakinėjo į dalyvių užduodamus klausimus ir dalijosi savo patirtimi ne tik per oficialias klausimų-atsakymų sesijas, bet ir kavos pertraukėlių metu. Jis visą laiką norėjo būtų tarp žmonių!

Post scriptum: konferencijoje patirties sėmėsi ir LKD Mokymo centro komanda.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.