2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Nugalėjo falenas ir vipetas

Sausio 31 d.vakare 32 gražiausi Lietuvos, Latvijos ir Estijos šunys varžėsi dėl prestižinio „Lietuvos šunų čempionų čempionato“ nugalėtojo titulo.

 

Latvijos kinologai Ilzė ir Andrejs Fraimaniai, kaip ir lietuviai Ramunė bei Sigitas Balčiūnai, iš Atvirojo Lietuvos šunų čempionų čempionato į namus pargrįžo vasario 1-osios vidurnaktį.

Taip pat, kaip ir kiti Čempionato dalyviai ir svečiai, kurie neskubėjo skirstytis, juk tik kartą metuose  vyksta tokie renginiai…
Čempionato nugalėtojais tapo falenas ir vipetas, tačiau pralaimėjusių nebuvo. Tai buvo šventė, kurios buvo verti Lietuvos, Latvijos ir Estijos šunų mylėtojai.

Čempionato favoritas, mažutis falenas MAGIC SUNRISE GREAT GENTLEMAN, yra Latvijos „Top šuo“, 2011-2014 m. Europos, 2012-2013 m. Pasaulio nugalėtojas, daugybės parodų, įskaitant ir Eukanuba World Challange, vienas gražiausių šunų. Pasak šuns savininko ir vedlio A.Fraimanio, ponas Gentlis („naminis“ šuniuko vardas) mėgsta laimėti. Tačiau ne vien aistra laimėti ar puikiu kailiu šis mažas šuo papirko teisėjus. Vakaro dalyviai ir svečiai atkreipė dėmesį į tobulą šuns vedlio – A.Fraimanio darbą.

Šventėje dalyvavusi Latvijos kinologų federacijos prezidentė Vija Klučniece sakė: „Mes esame mažos šalys, tačiau didelės savo meile šunims. Tuo patikėti galima ir šiandien, Lietuvos kinologų draugijos, suorganizavusios šį nepaprastą renginį, dėka. Pažadu, kad kitais metais toks puikus renginys vyks Latvijoje arba Estijoje – Baltijos šalių kinologų draugystė turi stiprėti!“.

Į viešbučio „Vilnius Grand Resort“ restorano salę susirinko pusantro šimto svečių. Tai, kad šunims buvo patiestas raudonas kilimas, nešokiravo, juk gražiausi šunys tikrai verti iškilmingos aplinkos. Tai savo sveikinimo kalboje pabrėžė ir į šventę atvykęs Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius: „Šunų mylėtojų bendruomenė yra tolerantiška ir draugiška. Jūs ne konkuruojate, o draugaujate, ir patiestas raudonas kilimas tai įrodo“.

Be abejo, konkurencijos būta: kas nenori laimėti? Džiaugsmo ir susižavėjimo savo augintine Lana neslėpė vicečempionės vipetės šeimininkai, veisėjai Ramunė ir Sigitas Balčiūnai. Vipetę ABSOLIUTI IDILĖ ELECTRA BRILLIANT ant raudonojo kilimo išvedė vedlė Reda Vengalytė. Dar visai jaunutė vipetė Lana jau yra 2014 m. Pasaulio jaunimo vicečempionė, daugelio parodų nugalėtoja.

Įveikti trisdešimt du šunis – ar tai sudėtinga, paklausite jūs, tačiau nepamirškime, kad varžėsi ne parodų naujokai. Lietuvos kinologų draugija po išankstinės atrankos į ketvirtąjį Čempionatą delegavo 24 šunis (dalyvauti išankstinėje atrankoje galėjo visi norintieji, šunys turėjo turėti LT CH titulą). Latvijos kinologai į Čempionatą delegavo faleną, levretę, australų aviganį ir čihuahua. Šunis jie atrinko susumavę konkurso „Top šuo“ rezultatus.

Iš Estijos atvyko trys šunys –  dobermanas, didysis pudelis, Lasos apsas. Kadangi ketvirtasis Estijos delegacijos narys negalėjo atvykti, leista varžytis geriausiam mūsų šalies lietuvių skalikui – Manto Milinavičiaus augintiniui MIRTUI. Vakaro svečiai negailėjo plojimų tautiniu kostiumu pasipuošusiai vedlei ir Mirtui.

Artėjant finalui vis labiau aiškėjo: pagrindiniais varžovais taps Lietuvos ir Latvijos kinologų šunys – į priešpaskutinį etapą pateko Loretos Tamaševičienės čiau čiau OK GO LIETUVOS LIŪTAS ir K. Grava – Bardinos levretė LUX LORAL NICOLINA NOBILE.

„Prieš 25 metus atkuriant Lietuvos nepriklausomybę niekas negalvojo apie tai, kad tokie renginiai galėtų vykti. Šunys yra geriausi mūsų draugai. Jie viską atsimena, bet niekada nekeršija. Iš jų yra ko pasimokyti. Ieškokime to, ką kiekvienas žmogus turi gero“, –   linkėjo Čempionato garbės svečias, buvęs Europos parlamento narys Aloyzas Sakalas.

Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) viceprezidentas Gerard Jipping taip pat neslėpė savo susižavėjimo renginiu ir teigė, kad FCI didžiuojasi turėdama tokias šaunias kinologų organizacijas, kokia yra Lietuvos kinologų draugija.

Čempionato dalyviai, svečiai ir teisėjai neskubėjo skirstytis. Uždegantys šokiai įtraukė visus, o išaušus rytui socialinės paskyros mirgėjo puikiomis fotografų nuotraukomis bei dalyvių įrašais: „Mums teko garbė čia būti…“.

Post scriptum: šventę suorganizavo Lietuvos kinologų draugija, čempionate teisėjavo Tatjana Urek (Slovėnija), Gerard Jipping (Olandija) ir Tino Pehar (Kroatija).

G.Vyšniauskaitės, G.Kavaliauskaitės, St.Barausko, L.Vaicekausko nuotr.