2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Savanorių samojedai išlaikė testus

Mokymo centro savanoriams kartu su auksaspalviais retriveriais talkina neseniai specialius testus išlaikę samojedai.

 

Mokymo centro komanda veda edukacinius užsiėmimus, pramoginius renginius vaikų ugdymo, globos įstaigose, bendruomenių šventėse. Jų metu visada pabrėžiame atsakomybę, todėl kartu su mumis užsiėmimuose dalyvauja specialius testus išlaikę šunys.

Mokymo centre tokių šunų jau yra šeši: trys auksaspalviai retriveriai ir trys samojedai. Tai Vilniaus, Kauno ir kitų miestų šunų mylėtojų augintiniai.

Apie mokymus ir testo laikymą Slovakijoje pasakoja samojedų veislyno „Klajoklių šuo“ savininkė, kinologijos savanorė Dalia Mickienė.

Dvi savaites su šunimis viešėjote Slovakijoje. Ką ten veikėte ir kaip sekėsi?

Balandžio mėnesio antroje pusėje mes su savo išveistų šuniukų šeimininkais suplanavome dviejų savaičių kelionę į Slovakiją. Iš anksto paderinome galimybę, kad mūsų šunys pabandytų ten išlaikyti Slovakijoje galiojantį šunų elgsenos testą (UR).

Džiugu, kad šį testą išlaikė net trys mūsų samojedai: Klajoklių šuo Dunaj of Benji (sav. Dalia Mickienė), Klajoklių šuo Detva of Benji (sav. Loreta Gaižauskienė) ir Klajoklių šuo Funky Amigo of Webmaster (sav. Jurga Vizgirdienė).

Kažkaip išskirtinai ruošti šunis testui neprireikė. Nuvykus į vietą reikėjo atlikti tam tikrus pratimus (testus), kurie ir parodė šuns gebėjimus, psichinę būklę, gebėjimus dirbti neįprastose situacijose.

Slovakijos samojedų klubas (FCI) turi ne tik savo veisimo nuostatus, bet taip pat gali testuoti samojedų veislės šunis. Už tai yra atsakinga Jana Fulierova, kuri ne tik garsi šunų veisėja, bet yra sukaupusi 15 metų patirtį kaniterapijos srityje.

J. Fulierova dalyvauja daugelyje Europos Sąjungos projektų, ne pirmus metus bendradarbiauja su Slovakijos švietimo ministerija. Nemažai laiko skiria specialiųjų poreikių vaikams įvairiose Slovakijos mokyklose.

Taip pat skiria daug dėmesio kaniterapijos idėjų sklaidai: skaito paskaitas kaniterapijos, zoopsichologijos ir kt. temomis.

Ji dirba tik su tais šunimis, kurie turi UR sertifikatus.

Jūsų šunys yra parodų nugalėtojai, puikūs reproduktoriai. Kam tie papildomi rūpesčiai – edukacija, visokie renginiai, juk visa tai pelno neneša…

Taip, mūsų samojedai dažnai laimi parodose, o jų palikuoniai nuo jų irgi neatsilieka. Visa tai mums yra darbas plius mylimas hobis. Tačiau mūsų veislyno tikslas yra siekti ne kiekybės, o kokybės. Todėl pinigai šiuo atveju nėra patys svarbiausi.

Dalyvaudami su šunimis įvairiuose renginiuose, o ypač užsiėmimuose su vaikais, norime perteikti kuo daugiau žinių apie samojedus ir šunis apskritai, padėti žmonėms pamilti šunis. Širdis džiaugiasi matant, kaip anksčiau bijoję šunų vaikai tiesa ranką, liečia purų samojedų kailį ir jų veidukai nušvinta. Arba turintys emocinių sutrikimų vaikai tarsi išsivaduoja iš savo šarvų ir šalia šunų tampa laimingi.

Ar kaniterapija Slovakijoje smarkiai pažengusi? Ar visuomenė, vyriausybinės institucijos palaiko šią veiklą?

Slovakijos kaniterapeutai dirba tik su testuotais šunimis. Lankydami specialiųjų poreikių turinčius vaikus, jie jau pasiekė puikių rezultatų. Visuomenė ir valdžios institucijos šia veikla patikėjo ir juos palaiko.

Manau, kad sukaupę reikiamų žinių, įgiję patirties, rezultatų pasieksime ir mes. Kol kas esame kelio pradžioje. Pradėjome nuo paprastų susitikimų ir edukacinių užsiėmimų vaikų ugdymo įstaigose ir, berods, visai gerai sekasi. Žinau, kad Mokymo centras gauna tiek kvietimų, jog nespėja suktis – nepakanka testuotų šunų. Ši veikla išjudino ir kitą svarbų dalyką – kinologų savanorystę.

Savanoriškoje veikloje Lietuvos samojedų klubas yra vienas aktyviausių, o juk pats klubas, palyginti su kitais šunų mylėtojų klubais, susikūrė visai neseniai. Gal patys samojedai, būdami labai socialūs, pastūmėjo mus į šią veiklą? (Šypsosi). Samojedai gyvena su žmogumi ir dėl žmogaus, belieka pasinaudoti šiomis jų savybėmis.

Myli šunis, patinka švietėjiška veikla, nori atlikti profesinę praktiką, turiningai praleisti laisvalaikį – prisijunk prie Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro komandos!

E.paštas svietimas@kinologija.lt