2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Debiutas šunų parodoje

Nusprendėte su augintiniu pirmąkart dalyvauti šunų parodoje. Kaip pasiruošti? Kas vyksta šunų parodoje? Kokių klaidų vengti.


• Aprangos kodas: kas svarbiausia?

Nors kartais ringuose šunis pristato ir sportinius drabužius vilkintys šeimininkai, vis dėlto parodoje reikia vilkėti oficialesnę aprangą. Vilkėdami tvarkingu kostiumu (moterys – akies nerėžiančia suknele, kostiumėliu), parodysite pagarbą teisėjui, dalyviams bei žiūrovams.

Atkreipkite dėmesį į teisėjų aprangą: pakankamai oficiali, bet patogi judėti, ypač patogus turi būti apavas. Batai aukštais kulniukais, gilios suknelių iškirptės ar trumpi sijonėliai neskirti šunų parodai…

• Šuns aksesuarai: ko prireiks?

Svarbiausia pasirūpinti tinkamu parodiniu pavadėliu. Parodinis pavadėlis gaminamas iš plonos odos arba suvytos virvelės, taip pat naudojamos plonos grandinėlės. Jų galima rasti didesnėse gyvūnų prekių parduotuvėse, tačiau patogiausia šį aksesuarą pirkti parodoje, kur specialistai padės išsirinkti tinkamiausią pavadėlį pagal šuns veislę, kailio spalvą, pamatuos, ar tinka.

Patogu šunį įkurdinti pervežimo dėžėje arba surenkame narvelyje šalia ringo, tačiau negalima, staigiai ištraukus iš narvelio, iškart lėkti į ringą. Leiskite gyvūnui pajudėti, pamankštinti raumenis ir sąnarius, palakti. Šuniui paskatinti į ringą galite neštis skanėstų arba mažą žaisliuką, tačiau jie turi būti „nematomi“ – tilpti į jūsų kišenę.

• Augintinio kailis: kada ir kaip paruošti?

Jeigu jūsų augintinio veislės standartas reikalauja kirpimo ar kitokio kailio paruošimo, geriausia pasikonsultuoti su veisėjais arba šunų kirpėjais. Net jeigu šuns kailis nereikalauja jokios papildomos priežiūros, augintinis turi būti švarus, sveiku, žvilgančiu kailiu, nukirptais nagais.

• Ekspertizė: kas ten vyksta?

Šunys varžosi suskirstyti į 8 klases: šuniukų, mažylių, jaunimo, pereinamoji, atviroji, darbinė, čempionų ir veteranų. Reikalavimai šuniukų ir mažylių klasėse ne tokie griežti, bet tai nereiškia, kad galite atsipalaiduoti.

Nuotaika! Eikite į ringą smagiai nusiteikę, skatinkite šunį, bendraukite.

Prieš įeidami į ringą dar kartą pasidomėkite, ar tai tikrai jūsų šuns klasė, ar tvarkingai prisegtas jūsų numerėlis. Jeigu nesuprasite, ko klausia teisėjas, paprašykite šalia esančio asistento, kad išverstų (paprastai teisėjas klausia šuns amžiaus).

Įėję į ringą pasisveikinkite (pakanka mandagiai linktelėti). Būkite atidūs, vykdykite teisėjo nurodymus – veskite šunį ratu, pirmyn ir atgal, pastatykite „į stovėseną“, parodykite augintinio dantis (šuo iš anksto ruošiamas apžiūrai).

Būkite mandagūs kitų dalyvių atžvilgiu. Jeigu ringe esate ne vieni, nespauskite cypiančio žaislo, nemojuokite juo prieš kitą šunį. Kol laukiate ekspertizės eilės, nemėtykite žaislo ar skanėsto – nors jūs tik žaidžiate su savo šunimi, kitam dalyviui galite sugadinti pasirodymą. Jeigu į ringą nešatės skanėstų, neišbarstykite jų bėgdami, o pametę, surinkite arba paprašykite ringo asistento, kad paimtų.

Jeigu prieš jus ringe pasirodo kiti dalyviai, stebėkite, kaip dirba teisėjas, kaip viskas vyksta. Dažniausiai visi šunys vertinami tokia pačia tvarka. Pirmiausia teisėjas paprašo pastatyti šunį „į stovėseną“, po to apibėgti ratą, judėti pirmyn ir atgal, galiausiai patikrinami dantys, vertinamas kailis, kūno sandara. Jeigu jūsų augintinis nedidelis, dalis apžiūros vyks ant specialaus parodinio staliuko – pratinkite šunį nebijoti aukščio ir svetimo žmogaus prisilietimų.

Gerbkite teisėją, ringo darbuotojus ir kitus parodos dalyvius. Kai lyginant šunis statote savo augintinį, palikite pakankamai erdvės kitam šuniui. Taip išvengsite galimų peštynių, kurios ringe visiškai nepageidaujamos.

Po palyginimo paspauskite ranką ne tik teisėjui (tik tuo atveju, jei teisėjas pirmas ištiesia ranką), bet ir konkurentams, nepriklausomai nuo to, laimėjote, ar ne. Pralaimėjus nedera reikšti nepasitenkinimo ar priekaištauti teisėjui – kitą kartą galbūt pasiseks ir jums.

Gali būti, kad šuo išsigąs kitų dalyvių arba nesileis liečiamas teisėjo. Nebarkite šuns, netempkite į ringą per jėgą. Kad sumažintumėte stresą, į parodą atvykite valanda anksčiau. Keturkojis spės apsiprasti naujoje aplinkoje, o jūs galėsite ramiai susirasti ringą, pasiimti dalyvio numerį, pabendrauti su aplinkiniais, patogiai įsikurti.

Dėmesio: nepamirškite šuns sveikatos pažymėjimo. Būtinai pasiimkite indelį vandeniui. Prieš ekspertizę gerai išvedžiokite šunį, parodos rytą geriau nešerkite.

Po ekspertizės nepatingėkite perskaityti šuns aprašymo. Jeigu ko nors neįskaitote ar nesuprantate, ringui baigus darbą arba pertraukos metu, paklauskite asistento. Aprašymuose galite rasti naudingų šuns priežiūros rekomendacijų(daugiau sportuoti, padidinti maisto normą ir pan.).

Kiekvienoje parodoje aprašymai gali skirtis, nes vieni teisėjai labiau pastebi šuns sudėjimą, judesius, kailio struktūrą, kiti – paruošimą ringui, temperamentą. Be to, šuo kiekvienoje parodoje gali pasirodyti skirtingai. Dalį aprašyme išvardytų trūkumų galima ištaisyti (kailis gali būti švelnesnis, ryškesnis, priklausomai nuo naudojamos kosmetikos ir maisto; šuns sudėjimas gali kisti dėl fizinio krūvio).

 

• Parodų dalyvių teisės ir pareigos: kodėl?

Kad kiltų mažiau nesusipratimų, susipažinkite su LKD parodų taisyklėmis. Visos Lietuvoje vykstančios šunų parodos organizuojamos remiantis šiuo dokumentu.Taip pat nepamirškite, kad gyvūnų teises gina ir Lietuvos gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymas.

Atkreipiame dėmesį: šunų parodos dalyviai turi ne tik teises, bet ir pareigas.

Jeigu manote, kad pasirodyti su augintiniu ringe jums per sudėtinga, kreipkitės į profesionalius vedlius („hendlerius“), kad  pademonstruotų šunį, tačiau ir jie su jūsų šunimi turi treniruotis iš anksto, o ne parodos dieną ar išvakarėse.

Jūsų šuo turi būti socialus. Nepažįstamoje aplinkoje, uždaroje erdvėje, šunų ir žiūrovų šurmulyje nesocialus šuo gali sutrikti, tapti nevaldomas ar net agresyvus.

Registruokitės į parodą iš anksto. Dalyvių registracija paprastai baigiasi likus 2-3 savaitėms iki renginio. Įstojus į šunų mylėtojų klubą, klubo nario registracijai į parodas taikomos lengvatos.

Debiutui nesirinkite tarptautinės šunų parodos, pirmiau apšilkite kojas mažesnio rango (regioninėje) parodoje.

Pirmoji paroda jums ir jūsų augintiniui tegul padovanoja daug malonių įspūdžių. Jeigu šuo pirmojoje parodoje patirs sukrėtimą, sunkiau nugalės baimę ir kitose parodose.

Gabija Vyšniauskaitė