2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Ir Panevėžyje – be antsnukių

Panevėžio gyventojų šunys, išlaikę elgsenos testą, taip pat kaip Vilniuje gali būti vedžiojami be antsnukių.

Panevėžio m. savivaldybės administracijos direktorės Kristinos Vareikienės įsakymu 2013 08 07 patvirtintos naujos Gyvūnų laikymo Panevėžio mieste taisyklės.

„Taisykles privalėjome pakeisti atsižvelgę į naujus šalies teisės aktus. Radikalių pokyčių neįvedėme. Naujovė gyventojams yra ta, kad nuo šiol jiems leidžiama šunis vedžioti su pavadėliu, tačiau be antsnukio. Tėra viena sąlyga – šuo turi būti išlaikęs socializacijos testą, o jo savininkas – turėti ir vedžiojant augintinį nešiotis kompetentingos institucijos išduotą tai liudijantį pažymėjimą“, – sako Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Rosita Baltutytė.

R.Baltutytės teigimu, šiuo metu gyventojai daugiausia skundžiasi dėl daugiabučiuose auginamų keturkojų.

Panevėžiečius ypač piktina gretimame bute lojantys ar sutvarkytoje pievoje šalia namo vedžiojami šunys. Savivaldybė atkreipia gyventojų dėmesį į kai kuriuos gyvūnų laikymo taisyklių punktus.

Savininkas privalo užtikrinti, kad viešosiose vietose, dviejų butų ar daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose (balkonuose, rūsiuose, koridoriuose, laiptinėse ir kt.) gyvūnai nebūtų paliekami be priežiūros. Lygiai taip pat vieni keturkojai negali būti paliekami bėgioti daugiabučių kiemuose, laiptinėse.

Taip pat privalu nedelsiant surinkti gyvūnų ekskrementus ar kitus teršalus viešosiose vietose, dviejų butų ar daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose ar kitų asmenų žemės valdose.

Šunis rekomenduojama vedžioti mieste įrengtose gyvūnų vedžiojimo aikštelėse, laukymėse, parkų pakraščiuose, kitose rečiau žmonių lankomose vietose.

Gyvūnų vedžiojimo aikštelėje šuo gali būti ir be pavadėlio ar antsnukio, jei savininkas gali užtikrinti, kad keturkojis nekelia grėsmės kitiems gyvūnams bei žmonėms, nepabėgs iš aikštelės. Šunų paliekamus ekskrementus ir kitus teršalus privalu surinkti.

Šunys bendrojo naudojimo patalpose, viešosiose vietose vedžiojami (vedami) laikant už pavadėlio ir su antsnukiu (išimtis – gavus ir turint pažymėjimą apie šuns išlaikytą socializacijos testą).

Draudžiama vedžioti gyvūnus vaikų žaidimų aikštelėse, sporto aikštynuose, stadionuose, švietimo įstaigų, organizacijų teritorijose, miesto kapinėse ir miesto paplūdimiuose, gyvūnų priežiūrai semti smėlį iš vaikų žaidimo smėlio dėžių, į jas pilti smėlį, užterštą gyvūnų išmatomis, vesti gyvūnus ten tuštintis.

Visos gyvūnų laikymo taisyklės www.panevezys.lt

Panevėžio m. savivaldybės Ryšių su visuomene skyrius

Apie šunų elgsenos testo reikalavimus