2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Privalome paisyti gyvūnų teisių

Gyvūnų teisių gynėjai pasisako prieš neatsakingą veisimą ir naminių gyvūnų pardavinėjimą turguose bei kt. netinkamose vietose.

 

Minėta organizacija, vienijanti kvalifikuotus teisininkus ir kitus gyvūnų teisėms neabejingus žmones, siekia, kad mūsų šalyje prekyba naminiais gyvūnais turgavietėse, pasitelkus skelbimus internete ar laikraščiuose, būtų uždrausta arba sugriežtintos jos sąlygos. Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija skelbia kovą su neatsakingais naminių gyvūnų veisėjais ir perpardavinėtojais.

„Asmenys, užsiimantys neatsakingu gyvūnų veisimu, o vėliau ir prekiaujantys jais turguose ar publikuodami skelbimus internete, laikraščiuose, dažniausiai siekia tik finansinės naudos. Tokių „veisėjų“ elgesys mūsų šalyje iki šiol nekontroliuojamas: gyvūnus jie laiko netinkamomis sąlygomis, varžo jų laisves, skatina turėti vieną vadą po kitos. Norime, kad ši padėtis greičiau pasikeistų, o tokius augintinius įsigyjantys žmonės suprastų, kad prisideda prie nesąžiningo elgesio su gyvūnais“, – pabrėžė LGTAO direktorė Brigita Kymantaitė.

B. Kymantaitės teigimu, gyvūnų teisių privalu paisyti ne tik veisimu užsiimantiems asmenims, bet ir įstaigoms, zoologijos parduotuvėms, kurios įsileidžia tokius gyvūnų prekeivius.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija kreipėsi į šalies turgaviečių valdytojus, prašydama užtikrinti, kad jų valdomose teritorijose būtų laikomasi prekybos naminiais gyvūnais taisyklių. Jos buvo patvirtintos 1999 m. birželio 18 dienos Lietuvos Respublikos valstybinės veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu Nr. 4-162. Kitu atveju – jeigu turgaviečių savininkai negali užtikrinti gyvūnų prekybai būtinų sąlygų – bus prašoma tokią prekybą uždrausti.

Organizacija neketina apsiriboti vien tik kova prieš nesąžiningą prekybą gyvūnais. Taip pat bus siekiama pasirūpinti gyvūnais, esančiais nelaisvėje (cirkuose, zoologijos soduose ir kitur) bei tais, kuriuos skriaudžia šeimininkai.

„Pagrindinis mūsų tikslas – ginti gyvūnų teises ir sukurti mechanizmą, kuris užtikrintų veiksmingą jų apsaugą nuo žiauraus elgesio. Steigti tokio pobūdžio organizaciją paskatino tai, kad mūsų šalyje kiekvienais metais tūkstančiai gyvūnų kenčia nuo žmonių žiaurumo, savininkų aplaidumo, nepriežiūros ir abejingumo jų poreikiams“, – teigia B. Kymantaitė.

Organizacija ketina įgyvendinti įvairias visuomenės švietimo programas, prisidėti prie profesinės gyvūnų gerovės ir apsaugos, gyvūnų apsaugos įstatymų ir teisinių procedūrų tobulinimo, bendradarbiauti šioje srityje su valstybinėmis ir tarptautinėmis organizacijomis bei visais gyvūnų teisėms neabejingais žmonėmis.

LGTAO informacija
Aurelijos Staskevičienės nuotr.