2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Kurtų susitikimas: gimę bėgti

Kurtų augintojų susitikimas buvo kupinas azarto ir geros nuotaikos.

 

Jeigu jūsų kas nors paklaus, koks šunų mylėtojų klubas yra greičiausias, galite nedvejodami atsakyti: Lietuvos kurtų savininkų klubas (LKSK).

Būtent jis vienija greitakojų kurtų veisėjus, augintojus bei mylėtojus, būtent šio klubo susitikimuose organizuojama linksma ir azartiška pramoga – kursingo lenktynės.

Ne išimtis buvo ir pirmasis, vasaros sezoną atidaręs „gegužinis kurtistų susitikimas“ miškų apsuptoje kaimo turizmo sodyboje Širvintų rajone, sutraukęs kelias dešimtis klubo narių su šeimomis ir, žinoma, augintiniais.

Nuo mažiausių kurtų – levrečių, iki didžiausių pasaulio šunų – vilkogaudžių, nuo šilkavilnių afganų, auksinių faraonų iki gracingų saliukių.

Buvo ir didelis būrys margaspalvių, gausiausią klubo narių dalį sudarančių vipetų.

Kurtai – taikūs šunys, todėl aptvertoje teritorijoje visi laigė laisvi, nesipešdami ir varžydamiesi nebent dėl gardesnio kąsnelio prie gausių „suneštinių vaišių“.

Tiesa, stalus saugoti teko: ne paslaptis, kad pro smailianosio vipeto, gudruolio afganų kurto ar aukšto ir viską pasiekiančio rusų kurto akis nepraslysta netinkamoje vietoje paliktas šašlykų indelis, o mažutės levretės nepasivaržys užšokti ant kėdės ir patikrinti, kas gero jūsų lėkštėse.

Iškilmingiausias šio susitikimo momentas buvo 2012 metų TOP kurto apdovanojimai. Susumavus praėjusių metų parodų rezultatus, buvo išrinkti 10 geriausių Lietuvos kurtų, tarp kurių tradiciškai dominuoja vipetai, užėmę visas tris pirmąsias vietas, ant žemesnių pakopų palikę greihaundą, rusų kurtus, levretes ir saliukį.

Nugalėtojams buvo įteikti ne tik atminimo diplomai, gražios rozetės, bet ir dailūs rankų darbo pavadėliai, taip pat susitikimo rėmėjų – „Kika“ įsteigtos dovanos. Negana to, visi susitikime dalyvavę šunų mylėtojai galėjo dalyvauti loterijoje ir susitikimo pabaigoje laimėti dar daugiau prizų.

Tačiau ne maudynės dar pavasariškai šaltame tvenkinyje ir ne deginimasis ant žolės, bendraujant su bendraminčiais, buvo smagiausia. Gretimame lauke paruošus trasą prasidėjo kursingas – šunų bėgimo paskui masalą varžybos. „Mėgėjiškas“ kursingas, be apibrėžtų taisyklių ir be teisėjų, užtat kupinas gerų emocijų ir azarto.

Prieš kursingą ir po jo šunų širdies darbą patikrino veterinarijos klinikos „TOTO“ gydytojas Orestas Vovk, kuris yra Europos veterinarijos gydytojų-kardiologų asociacijos narys ir specializuojasi kardiologijoje, rentgenografijoje, echoskopijoje, prižiūri ir gydo  sportuojančius, aktyvius šunis.

Kadangi Orestui tai buvo pirmasis apsilankymas kurtų klubo susitikime, jis buvo sužavėtas draugiškai nusiteikusiais šunimis, smagia susitikimo nuotaika.

Ne vienam šuniui šis kursingas buvo pirmas, taigi dalyviai neblogai susipažino su žole zigzagais skriejančiu masalu.

Nors Lietuvoje oficialios kursingo varžybos dar neorganizuojamos, tačiau šio sporto entuziastai, bendradarbiaudami su kolegomis iš Latvijos, rimtai ruošiasi, kad ateityje mūsų šalies kurtai (ir ne tik) galėtų varžytis ir bėgs paskui masalą. Ateis laikas, kai norintiems gauti kursingo kvalifikacijos pažymėjimą ir įvertinimus, nebereikės keliauti į kaimynines šalis.

 

 

Šis LKSK susitikimas nebuvo uždaras: klubo svetainėje ir „Facebook“ paskyroje atvykti buvo kviečiami visi, neabejingi kurtams, jais besidomintys ar svajojantys auginti tokį šunį. Tai puiki proga ne tik iš arti susipažinti su patinkančia šunų veisle, pabendrauti su veisėjais, augintojais, bet ir gerai praleisti laisvalaikį draugiškoje „kurtistų“ šeimoje.

Po susitikimo klubas sulaukė naujų prisijungusių narių, o sodybos šeimininkai, patys auginantys rusų kurtus, liko labai patenkinti kultūringais lankytojais ir pažadėjo, kad visada įsileis į savo erdvų kiemą gausų kurtų ir jų šeimininkų būrį.

LKSK informacija ir nuotraukos