2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Susitikome su VSAT kinologais

Lietuvos kinologų draugijos atstovai lankėsi pas kolegas – VSAT kinologus.

 

Jau ne pirmi metai tęsiasi bendradarbiavimas tarp Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie LR VRM Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriaus ir Lietuvos kinologų draugijos. Tęsdami gražią tradiciją, balandžio 15 dieną Mickūnuose apsilankė Lietuvos kinologų draugijos atstovai.

Mus maloniai pasitiko Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriaus viršininkas Kęstutis Kriaučiūnas su bendradarbiais.

Jis trumpai pristatė kinologijos padalinio atsiradimo būtinybę, atkreipė dėmesį, kad 2007-ųjų gruodžio pabaigoje Lietuvai tapus Šengeno zonos nare ir panaikinus dokumentų kontrolę pasienyje su Lenkija bei Latvija, mūsų pasieniečiams teko sustiprinti sienos apsaugą su Baltarusija bei Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi.

Lietuvos valstybės sienos ilgis yra 1762 kilometrai, mūsų pasieniečiai saugo ir kontroliuoja dešimtadalį Šengeno sutarties valstybių išorės sausumos sienos – iš viso 1070 kilometrų.

Kinologijos skyriaus viršininkas K. Kriaučiūnas pabrėžė, kad kinologų, su savo tarnybiniais šunimis dirbančių Vilniaus rinktinės padaliniuose, viena svarbiausių užduočių ir yra užtikrinti reikiamą valstybės sienos apsaugą.

Vilniaus rinktinė saugo 175,7 kilometrų Lietuvos, o tuo pačiu ir Europos Sąjungos bei Šengeno, sieną su Baltarusija.

Taip pat kinologai su savo šunimis dirba narkotinių, sprogstamųjų bei kitų medžiagų paieškose.

Susitikime dalyvavę kinologai sakė, kad šiuo metu Lietuvos pasienyje tarnauja apie 140 šunų.

Apie 60 proc. jų sudaro vokiečių aviganiai, 40 proc. – belgų aviganiai. Taip pat dirba keletas Labradoro retriverių.

Susitikimo metu susipažinome su Kinologijos centro kasdienybe, pamatėme tarnybiniams šunims skirtą dresuoti įrangą, kai ką išgirdome apie specifinę šių šunų dresūrą.

Reikalavimai, keliami tarnybiniams pasienio šunim ir su jais dirbantiems pareigūnams, išties labai dideli.

Apžiūrėjome mokomąją klasę, kur įrengti skirtingo grunto paviršiai (skalda, trinkelės, smėlis, keraminės plytelės, medinės lentos ir pan.), iš arti pamatėme, kokia mokomoji įranga yra naudojama.

Po įtemptos darbo dienos šunys Kinologijos centre gali būti išmaudomi, įrengtas atskiras dušas, medicininės apžiūros patalpa. Šunys gali likti ilsėtis voljeruose, bet dažniausiai su savo „partneriais“ – VSAT kinologais vyksta ilsėtis namo.

Taip pat pasižvalgėme po erdvius šunų dresūros aikštynus, įrengtus lauke. Pamatėme „automobilių parką“, konteinerius ir kitas treniruotėms įrengtas vietas, kur mokomi pasienyje tarnaujantys šunys.

Kinologijos centro darbuotojai sakė, kad pasienio kinologais gali būti mūsų šalies piliečiai, prieš tai baigę Pasieniečių mokyklą ir pareiškę norą tęsti savo karjerą kinologijos srityje.

Taip pat gali dirbti asmenys, turintys aukštąjį išsilavinimą, gebantys dresuoti šunis, tinkamai fiziškai pasirengę ir kartu su šunimi praėję specialius mokymus bei išlaikę testus.

Jonaistės Jusionytės nuotr.

www.pasienis.lt