2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Drėgmė ir karštis – ypač pavojingi

Aukšta oro temperatūra ir didelė drėgmė kelia rimtą pavojų gyvūnams augintiniams transportavimo metu. Planuojant keliones vasarą ilgiau kaip 8 valandas, būtina atsižvelgti į oro sąlygas ir tinkamai pasirengti gyvūno pervežimui.

Drėgmė gali smarkiai sustiprinti neigiamą aukštos temperatūros poveikį gyvūnams ir padidinti jų kančias. Nuo karščio gyvūnai ginasi išskirdami vandens garus prakaituodami, lekuodami.

Esant didelei drėgmei, vandens garų išskyrimas sumažėja. Kai labai karšta ir tvyro didelė drėgmė, gyvūnai gali patirti karščio stresą, pabloginantį jų būklę ar net sukeliantį žūtį.

Kelionėms su augintiniais vasaros metu reikia kruopščiai pasirengti.

Sustojimai (stovėjimas automobilių spūstyje, eilėje prie sienos ar kt.), kurie normaliomis sąlygomis neturi didelės reikšmės, karštyje gali tapti kritiniais.

Reikia numatyti, su kuo susisiekti esant kritinei situacijai, kur gauti šviežio vandens.

Su gyvūnais keliaujantys šeimininkai turi žinoti, kaip atpažinti karščio streso požymius, kokių imtis veiksmų konkrečiais atvejais, turėti pirmosios pagalbos priemonių.

Transportuojant šunis ar kates, reikia stebėti temperatūrą automobilio salone, ventiliacijos sistema turi dirbti ir po variklio išjungimo. Ventiliacijos sistema turi būti pajėgi palaikyti tinkamą temperatūrą, priklausomai nuo lauko temperatūros.

Visose transporto priemonėse turi būti įrengta funkcionali girdymo įranga, galinti visiškai patenkinti vandens ar atitinkamų elektrolitų poreikį, priklausomai nuo gyvūno rūšies ir amžiaus.

Vežėjai, gabenantys arklius arba ūkinės paskirties gyvulius ilgesniais nei 8 val. trukmės maršrutais į Europos Sąjungos valstybes ar kitas šalis, turi būti susipažinę su Reglamente 1/2005 nurodytais ventiliavimo ir temperatūros monitoringo reikalavimais.

Parengta pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklapio www.vmvt.lt informaciją

S.Valujevos nuotr.