2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Daugiausia diskusijų – dėl „agresyviųjų“ sąrašo

Lietuvos kinologų draugijos atstovai kovo 28 d. dalyvavo LR Seimo Kaimo reikalų komiteto pasitarime dėl Gyvūnų gerovės įstatymo projekto.

Priminsime, kad atnaujintas Gyvūnų gerovės įstatymo projektas artėja prie finišo – dvejus metus užtrukę parengiamieji darbai netrukus turėtų būti baigti. Įstatymas turi būti svarstomas Seimo posėdyje.

Įstatymo rengimo darbo grupėje dalyvavo LKD prezidentė R.Kazlauskaitė bei viešųjų ryšių atstovė A.Staskevičienė.

Kaimo reikalų komitete posėdyje kovo 28 d. daugiausia diskutuota dėl pavojingų šunų veislių sąrašo. Lietuvos kinologų draugijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Lietuvos savivaldybių asociacijos bei Všį „Lesė“ atstovai pasisakė už šio sąrašo naikinimą.

Pavojingų šunų veislių sąraše – amerikiečių pitbulterjeras, bandogas, amerikiečių Stafordšyro terjeras, Stafordšyro bulterjeras, amerikiečių buldogas, Argentinos dogas, fila Brasileiro, kangalas, Kaukazo aviganis ir Pietų Rusijos aviganis.

Šis sąrašas yra neveiksmingas, nes bet koks šuo gali būti agresyvus, o atsakingas tokiu atveju tik šuns šeimininkas, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas Giedrius Blekaitis bei Savivaldybių asociacijos atstovas Gediminas Vaičionis.

Pasitarime nebuvo pritarta Seimo narės Agnės Zuokienės siūlymams parengti dar vadinamųjų kovinių šunų aprašus, taikyti griežtas bausmes ir suvaržymus  šunų laikytojams. Susirinkusieji, konsultuojami teisininkų, konstatavo, kad šie siūlymai priskirtini gyvūnų laikymo taisyklėms, bet ne gyvūnų gerovės įstatymui.

LKD prezidentė Ramunė Kazlauskaitė pasitarime pateikė pluoštą skirtingų šunų veislių nuotraukų ir paprašė posėdžio dalyvių pamėginti nustatyti, kurie yra „agresyvūs“. Ji klausė, kaip bus nustatoma šuns veislė, jeigu vienas tėvų yra mišrūnas.

„Ar šunį galime  priskirti „agresyviai“ veislei, žinotume tik turėdami jo kilmės dokumentus. Bet dažniausiai tokių dokumentų nėra, o neatsakingas savininkas, atsitikus nelaimei, gali dokumentus ir slėpti. Jei šuo nepaženklintas mikroschema, neregistruotas, sunku įrodyti jo kilmę, tuo pačiu ir veislę. Todėl dar aktualesnis tampa privalomas gyvūnų ženklinimas, kas garantuotų atsakingą veislininkystę. Italija, Lenkija, kitos šalys panašių sąrašų jau atsisakė“, – sakė R. Kazlauskaitė.

Savivaldybių asociacijos atstovas Gediminas Vaičionis atkreipė dėmesį, jog savivaldybėms užkraunama papildoma atsakomybė atlikti pavojingų šunų vertinimą, samdyti ekspertus, rengti šunų aprašus, o po to dar bylinėtis su šunų savininkais teismuose.

Jeigu į naująjį Gyvūnų gerovės įstatymą būtų įtrauktas pavojingų šunų veislių sąrašas, Lietuvos kinologų draugija bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atsisako aiškintis, ar šuo yra agresyvios veislės mišrūnas. Taip pat jie atsisako rengti naujus tokių veislių aprašus, nes tai nėra jų funkcija.

Susirinkusieji pritarė siūlymui įpareigoti šunų veisėjus ženklinti ir registruoti šunis. Prieš parduodant ar dovanojant šuniuką, jis privaloma tvarką turi būti paženklintas mikroschema.

Ar Seimo nariai įsiklausys į  kinologų ir kitų institucijų pateiktus argumentus, pamatysime. Visuomenėje gana stipriai eskaluojama „agresyvių“ šunų baimė, gali būti, kad Seimo nariai norės įtikti rinkėjams ir balsuos už pavojingų šunų sąrašą.

Pasitarimui baigiantis, Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Jonas Stanevičius patikino, kad Kaimo reikalų komiteto nariams ir kolegoms Seime perduos Lietuvos kinologų draugijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Lietuvos savivaldybių asociacijos bei Všį „Lesė“ atstovų pateiktus argumentus.

APKLAUSOS DUOMENYS: 2011 lapkričio mėn. šiame tinklapyje Jūsų klausėme, ar reikėtų panaikinti 2003 m. priimtą agresyvių šunų veislių šunų sąrašą. Iš viso atsakė 856 lankytojai, iš jų 829 lankytojai pasisakė už tokio sąrašo naikinimą. Ačiū Jums!

S.Valujevos nuotr.