2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Kur kreiptis norint apginti gyvūno gerovę?

Kur kreiptis ir kaip elgtis, pastebėjus gyvūnų gerovės pažeidimo atvejus? Kas gali apginti gyvūno teises ir kaip priversti šeimininką pasirūpinti augintiniu?

„Sodo kaimynas įsigijo šuniuką, tačiau retai būna su savo augintiniu. Šuo pririštas prie būdos nuo 6 mėnesių. Retai šeriamas, net per karščius ne visada turi vandens. Nevedžiojamas, nemaudomas. Šeimininko „bendravimas“ su šunimi ribojasi tik muštru ir bausmėmis. Kreipiausi į vietos gyvūnų globos draugiją, bet ji kiekvieną panašų atvejį neturi lėšų patikrinti“.

Apie gyvūno augintinio nepriežiūros atvejį reikia pranešti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vietos skyriaus, kur pastebėtas nusižengimas gyvūnų gerovei, gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus inspektoriui.

Pastebėjus smurto prieš gyvūnus ir pan. netoleruotinus atvejus reikėtų kreiptis į vietos policiją ir pateikti pareiškimą.

Už žiaurų elgesį su gyvūnu, jo kankinimą šeimininkui gresia 100-300 Lt bauda.

Priklausomai nuo nusikaltimo sunkumo, gyvūno šeimininkas gali būti patrauktas ir administracinėn atsakomybėn – tokiu atveju gali būti nubaustas viešaisiais darbais, bauda arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Šias administracines bylas nagrinėja vyriausieji valstybiniai aplinkos apsaugos inspektoriai ir vyresnieji valstybiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, o baudžiamosiose bylose ikiteisminį tyrimą atlieka policija.

Jeigu vietinė gyvūnų globos organizacija nepajėgia paveikti neatsakingo šuns šeimininko, galima kreiptis ir į žiniasklaidą, paviešinti šuns nepriežiūros faktus internetinėje erdvėje.